Wat te doen bij een ramp of crisis?
Overal waar mensen wonen en werken, kan plotseling iets gebeuren waardoor het dagelijks leven ontregeld raakt. Bijvoorbeeld langdurige uitval van elektriciteit, gas of water, een grootschalig verkeersongeval, een zeer grote brand of het vrijkomen van gevaarlijke stoffen. In zulke situaties heeft de gemeente een aantal taken uit te voeren. Daarbij kunt u denken aan de zorg voor het milieu, gebouwen en de openbare ruimte. Maar ook de zorg voor mensen valt daaronder. Bijvoorbeeld in de vorm van kortdurende opvang voor mensen die tijdelijk hun woning niet mogen gebruiken of door nooddrinkwater te verstrekken.
Samenwerking en bevolkingszorg
Het is in Nederland zo geregeld dat gemeenten intensief samenwerken met de zogenoemde veiligheidsregio's. De gemeente Zaltbommel valt onder de veiligheidsregio Gelderland-Zuid. De gemeenten in Rivierenland, het land van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen hebben daarnaast hun krachten gebundeld op het gebied van de gemeentelijke taken in de crisisbeheersing. In plaats van ieder voor zich een crisisorganisatie te onderhouden hebben zij 1 regionaal crisisteam ontwikkeld. Het team is 24/7 inzetbaar in een gemeente die door een crisis getroffen is.
Deze processen zijn beschreven in het regionaal crisisplan van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
NL-Alert: Direct informatie bij een noodsituatie
Iedereen kent de alarmsirene die elke eerste maandag van de maand te horen is. Als er gevaar dreigt en de sirene gaat, is dit een teken om naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en op de regionale omroep af te stemmen om meer informatie te ontvangen. Als aanvulling op de sirene is er NL-Alert, een middel om mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht te informeren.
Groot voordeel van NL-Alert is dat niet alleen duidelijk wordt dat er iets aan de hand is, maar dat met een kort tekstbericht ook gemeld wordt wat er aan de hand is en wat de ontvanger op dat moment het beste kan doen. Het is bedoeld voor levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt, explosiegevaar of een overstroming.
Voorbereid op rampen en calamiteiten
Als er direct gevaar is door een ramp of noodsituatie, dan moet u dat snel weten. Daarom wordt u gewaarschuwd door de sirene, NL-Alert en/of een geluidswagen. Volg de instructies op. En blijf op de hoogte via radio, tv, internet en Twitter.
Bekijk ook wat u het beste kunt doen bij calamiteiten op de website van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
Denk vooruit
Een ramp kan uw leven totaal veranderen. Misschien kunt u dagenlang uw huis niet uit. Of moet u juist heel plotseling uw huis (voorgoed) verlaten. Ook kunt u, of iemand uit uw gezin, gewond raken. Daarom is het belangrijk dat u weet wat u moet doen bij een ramp. De site www.denkvooruit.nl (Deze link gaat naar een externe website) helpt u hierbij.
Op deze site vindt u informatie over mogelijke rampen die kunnen gebeuren. Met duidelijke 'rampeninstructies' om uit te printen. En zelfs een test om te kijken hoe goed u voorbereid bent. Wilt u weten welk risico u in uw buurt loopt? Vul dan op www.denkvooruit.nl (Deze link gaat naar een externe website) de 4 cijfers van uw postcode in.
Elke dag gebeuren er overal kleine en grote ongelukken. Niet alleen thuis, maar ook op straat en op het werk. De vlam slaat in de pan en er breekt brand uit. Of de stroom valt uit in de hele wijk. Of er is een overstroming en u moet het pand verlaten. Zo’n situatie kan voor iedereen grote gevolgen hebben; voor mensen die minder zelfredzaam zijn vanwege een beperking kan dit extra problemen met zich mee brengen. Dan kan een klein incident een grote ramp worden.
Filmpje 'Wat te doen bij een ramp'
In het filmpje 'Wat te doen bij een ramp' (Deze link gaat naar een externe website) komt u meer te weten over wat u het beste kunt doen bij brand, explosie, gifwolk en vrijkomen van gevaarlijke stoffen.
Rampenwijzer
Gemeente Zaltbommel heeft een handige rampenwijzer (meterkastkaart). In deze wijzer leggen we kort uit welke risico’s er onder andere in de Bommelerwaard zijn en wat u moet doen als er een incident is. Deze wijzer kunt u bijvoorbeeld ophangen in uw meterkast. Handige tip die wij u meegeven is om daar ook een radiootje, extra batterijen en een oplaadbare zaklamp neer te leggen. Zo heeft u alles direct bij de hand. Heeft u de wijzer nog? Zo niet, vraag de rampenwijzer dan bij ons aan via communicatie@zaltbommel.nl of print de rampenwijzer (PDF, 341.8 kB) uit.
Noodpakket
Met een noodpakket bent u thuis voorbereid. Als voor langere tijd de stroom uitvalt, de verwarming niet meer werkt en er geen water uit de kraan komt, heeft u de belangrijkste spullen in huis die handig zijn in zo’n situatie.