Vragen en antwoorden over de eikenprocessierups
Hoe herken ik een eikenprocessierups?
De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. De rups is donker van kleur, harig en komt uitsluitend op inlandse eiken voor. De rupsen leven met enkele tientallen of nog meer in spinselachtige nesten die tegen de stam of dikkere takken van de boom geplakt zitten.
Waarom is het raadzaam contact met de rupsen en nesten vermijden?
Het probleem van de eikenprocessierups schuilt in de brandharen. Een volgroeide rups heeft 700.000 tot 1 miljoen brandharen met weerhaakjes die gemakkelijk de oppervlakkige lagen van de huid, ogen en luchtwegen kunnen binnendringen. Bij aanraking van deze haren ontstaat jeuk, bulten en mogelijk brandwonden. Bij inademing van de haren ontstaat irritatie van de luchtwegen. Het is dan ook raadzaam om contact met eikenprocessierupsen en de nesten te vermijden.
Hoe weet ik of mijn klachten door de eikenprocessierups komen?
Heeft u last van bultjes en jeuk, dan kan het zijn dat dit komt doordat u in aanraking bent gekomen met de brandharen van deze rups. Vaak ontstaan de bultjes op de onbedekte huid, maar het kan ook voorkomen op de bedekte huid. Heeft u ernstige klachten, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts.
Hoe kom ik in contact met de brandharen van de eikenprocessierups?
Ook als u de rupsen of nesten niet direct aanraakt, kunt u in contact komen met de brandharen. De haartjes van de rupsen kunnen ook door de lucht waaien. Zeker in gebieden waar veel eiken staan, is er risico dat u zonder de nesten aan te raken, toch last krijgt van de haren van de rupsen.
Wat kan ik doen als ik klachten heb die veroorzaakt zijn door de eikenprocessierups?
Als u toch in contact bent gekomen met de rupsen of brandharen kunt u het beste uw huid goed wassen en uw ogen goed spoelen met water. Een crème met aloë vera smeren geeft verkoeling. Bij ernstige klachten adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts.
Is het gevaarlijk?
In principe is het niet gevaarlijk maar vooral heel vervelend. Bij aanraking van deze haren ontstaat jeuk, bulten en mogelijk brandwonden. Bij inademing van de haren ontstaat irritatie van de luchtwegen. Bij ernstige klachten adviseren wij u contact op de nemen met uw huisarts.
Moet ik naar de huisarts?
Bij ernstige klachten adviseren wij u contact op de nemen met uw huisarts.
Haalt de gemeente de nesten weg?
Op gemeentelijke grond zorgen wij voor de bestrijding. Op particuliere en andere terreinen is de eigenaar verantwoordelijk.
Wanneer halen jullie de nesten weg?
Een aannemer haalt voor ons de nesten weg. Het is alleen in het hele land druk met de bestrijding van de rupsen. De aannemer begint eind juni met het wegzuigen van nesten.
Wanneer krijg ik antwoord op mijn melding?
Dit jaar is de overlast van eikenprocessierupsen groter dan andere jaren. We kregen dan ook meer meldingen dan andere jaren. Wij geven alle meldingen door aan de aannemer zodat hij een goede planning kan maken. Wij koppelen vervolgens de actie terug aan de melder. Dat gaat het makkelijkst als u bij de melding een e-mailadres vermeldt. Helaas lukt het ons niet meteen om op alle meldingen te antwoorden omdat de prioriteit ligt bij de werkzaamheden zelf. Onze excuses daarvoor!
Wat kan ik doen als ik een nest op mijn eigen terrein heb?
Op particuliere en andere terreinen is de eigenaar verantwoordelijk. Heeft u op uw eigen terrein last van eikenprocessierupsen, dan raden wij aan om een gespecialiseerd bedrijf hiervoor in te schakelen. Het wordt sterk afgeraden om de rupsen zelf te bestrijden omdat de kans op verspreiding van en contact met brandharen daarmee sterk vergroot wordt.
Zijn de problemen voorbij als de rupsen verpopt zijn en als vlinder zijn weggevlogen?
Nee. De nesten van de eikenprocessierupsen zitten bomvol brandharen. In de nesten hebben de rupsen zich nog een paar keer verveld. Bij elke vervelling worden de honderdduizenden brandharen vernieuwd en de oude brandharen blijven achter in de nesten. Na verloop van tijd vallen de nesten uit de bomen waarna de brandharen zich in de omgeving kunnen verspreiden. Daarom laten wij de nesten wegzuigen.