Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Gebiedsgericht werken

Gebiedsgericht werken is de manier waarop we als gemeente samenwerken met onze inwoners en partners die in een dorp of wijk actief zijn. Het doel is zorgen dat inwoners met plezier leven en wonen en dat ze trots zijn op hun dorp of wijk. En ook dat inwoners elkaar leren kennen en weten wie er allemaal actief is voor hun dorp en wijk.

Medewerkers gebiedsgericht werken

Om de betrokkenheid vanuit het gemeentekantoor te vergroten, zijn er medewerkers die gebiedsgericht werken (gebiedsregisseurs en gebiedsconciërges) en gebiedswethouders. Zo maken we de lijnen vanuit een dorp of wijk naar de gemeente korter.

Rol van een gebiedsregisseur

De voornaamste taak van de gebiedsregisseur is de verbinding leggen tussen de inwoners en de gemeente. Omdat het vaak lastig is binnen de gemeente de weg te vinden, is daar de gebiedsregisseur die sneller contact kan regelen voor de inwoners. Een gebiedsregisseur wordt ingeschakeld als er signalen zijn die daadwerkelijk kunnen bijdragen aan verbeteringen in een dorp of wijk. Niet alle signalen of tips worden automatisch doorgegeven aan een gebiedsregisseur.

Het contact tussen inwoners en de gebiedsregisseur verloopt vaak via de dorps- en wijkraden en het kan natuurlijk ook rechtstreeks. Inwoners hebben goed zicht op wat er speelt in hun dorp of wijk.

Rol van de gebiedsconciërge

De gebiedsconciërge is vaak op straat te vinden in de dorpen en wijken. Hij/zij is het eerste aanspreekpunt voor de openbare ruimte. U kunt hier terecht met uw vragen en problemen.

Wilt u iets melden over iets in de openbare ruimte bijvoorbeeld een kapotte stoep of heeft u hierover een vraag. Gebruik hiervoor onze pagina Melding doen.

De gebiedsconciërge houdt in de gaten of onze buitenruimte voldoende schoon en heel is. En als iets gerepareerd moet worden, zorgt de gebiedsconciërge ervoor dat dit gemaakt wordt. Soms doet de buitendienst dit zelf, soms gaat de opdracht naar een bedrijf.

Rol van gebiedswethouder

De gebiedswethouder is betrokken bij uw dorp of wijk. De gebiedswethouder heeft als doel om te weten wat er in een dorp of wijk gebeurt. Dit helpt bij besluitvorming in het college. Alle wethouders moeten naast hun vaste onderwerpen (portefeuilles) ook hun eigen dorpen en wijken goed kennen. Meer informatie vindt u op de pagina College van burgemeester en wethouders.

Dorps- en wijkraden

Een ander onderdeel van het gebiedsgericht werken zijn de dorps- en wijkraden. In bijna alle kernen is er wel een dorps- en wijkplatform actief.

Rol van de dorps- en wijkraden

De dorps- of wijkraad bestaat uit vrijwilligers. Het oprichten van een wijk- en dorpsplatform is een verantwoordelijkheid van de inwoners, waarbij de gemeente ondersteunt. Ze zijn actief betrokken bij het ontwikkelen van oplossingen en verbeteringen voor hun wijk en dorp. Elke inwoner met een idee of tip over wat er beter kan in het dorp/de wijk terecht bij de dorps- of wijkraad. De leden van een dorps- en wijkraad verzamelen deze signalen en bespreken deze met de gemeente. Ook denken ze mee over projecten in hun dorp of wijk en geven advies om dit goed af te stemmen op de inwoners. Ze stimuleren dat zoveel mogelijk inwoners actief worden voor hun dorp of wijk.

Een dorps- en wijkraad heeft eigen budget wat ze in kunnen zetten. Hiermee organiseren ze bijvoorbeeld activiteiten zodat er genoeg ontmoeting is. Ook kunnen ze met dit geld kleine verbeteringen aan een straat, een groenstrook of weg uit laten voeren.

Een overzicht van alle dorps- en wijkraden vindt u op het platform KernKrachtigBommel (Deze link gaat naar een externe website).