Vergunning kamerverhuur
Wilt u een kamer verhuren? Het kan zijn dat u hier een omgevingsvergunning voor moet aanvragen of een melding moet doen. De Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) behandelt deze aanvragen en meldingen namens de gemeente.
Per 1 januari 2025 is de mogelijkheid om in een woning binnen de bebouwde kom kamers te verhuren komen te vervallen.
Voor bestaande situaties kan als overgangsperiode een tijdelijke omgevingsvergunning en een tijdelijke verhuurdersvergunning voor 3 jaar aangevraagd worden, geldig tot 1 januari 2028.
Wat moet u doen?
- Controleer of u een vergunning nodig hebt of een melding moet doen via het Omgevingsloket (Deze link gaat naar een externe website). U kunt de melding of vergunningsaanvraag in dit loket onder 'aanvragen' (Deze link gaat naar een externe website) meteen zelf regelen.
- Wilt u uw aanvraag voor een omgevingsvergunning vooraf op onderdelen laten beoordelen? Dan kunt u een vooroverleg aanvragen. De ODR denkt dan mee over uw plan en beoordeelt namens de gemeente of uw plan kans van slagen heeft. Wilt u een vooroverleg aanvragen. Vink bij uw vergunningaanvraag 'conceptverzoek indienen' aan. De ODR neemt dit dan in behandeling. Lees meer over het aanvragen van een vooroverleg. (Deze link gaat naar een externe website)
Kosten voor kamerverhuur
De kosten van een vergunning voor kamerverhuur vindt u terug in de legesverordening 2025 (Deze link gaat naar een externe website).
Vragen over kamerverhuur?
Neem dan contact op met de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR). Deze beoordeelt en adviseert over uw vergunning of melding namens de gemeente. Zij nemen uw vraag in behandeling en beantwoorden deze.
De ODR is te bereiken via (0344) 579 314 (ma-do 09.00-17.00; vr 09.00-13.00) of via info@odrivierenland.nl.