Lees pagina voor

Gemeenten Maasdriel, West Maas en Waal en Zaltbommel verdelen samen de opvang van vluchtelingen

16 oktober 2024

Begin 2024 spraken de gemeenten Maasdriel, West Maas en Waal en Zaltbommel in een samenwerkingsovereenkomst af om de opvang van vluchtelingen te verdelen. Nu alle gemeenten hun opvangplannen aan de provincie moeten aanleveren worden deze plannen concreter. In een brief aan de waarnemend commissaris van de Koning van Gelderland laten de drie gemeenten weten hoe ze dat samen willen doen.

  • Gemeente Maasdriel zet in op een locatie voor ongeveer 40 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV)
  • Gemeente West Maas en Waal is op zoek naar een locatie voor 150 tot 180 vluchtelingen
  • Gemeente Zaltbommel is in gesprek met het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) over een geschikt te maken locatie voor noodopvang voor 168 vluchtelingen voor de duur van 5 jaar

Burgemeester Bakermans van Zaltbommel, namens de drie gemeenten: “We nemen samen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid met het bieden van opvangplekken. De asielzoekerscentra in Nederland zitten al tijden overvol en er zijn enorme tekorten aan opvangplekken. De humanitaire nood is hoog. Wij bieden, net als veel andere gemeenten in Nederland, een thuis aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.”

Volgende stap: op zoek naar locaties

De gemeenten moeten nu aan de slag met het vinden van geschikte locaties om ook daadwerkelijk aan de opgave te kunnen voldoen. Per 1 juli 2025 moeten die locaties beschikbaar zijn om mee te tellen voor de Spreidingswet. Het is nu nog niet bekend wanneer de opvanglocaties daadwerkelijk open gaan en op welke locatie. De gemeenten zoeken naar geschikte locaties voor asielopvang en AMV. Uiteraard gebeurt dit in overleg met het COA. Zodra er meer bekend is over de locaties, informeren we de omgeving.

Meer informatie

De belangrijkste vragen en antwoorden over de verdeling van de opvang van de vluchtelingen vindt u op de pagina Opvang vluchtelingen gemeente Zaltbommel, Maasdriel en West Maas en Waal