Lees pagina voor

"Door jullie ogen"

8 oktober 2024

Wie ooit verhuisde naar een andere gemeente kent het wel. In je nieuwe gemeente fiets en wandel je de eerste tijd rond met je telefoon in je hand. En vroeger met een kaart of stratenboek. Je moet je weg, letterlijk, nog vinden. Na verloop van tijd leer je die nieuwe plek beter kennen. Na een tijd zit het hele stratenplan in je systeem. En ben je in staat om zonder na te denken de plekken te vinden waar je moet zijn. Vaak heeft dat enkele jaren nodig.

Voor een bepaalde, en tijdelijke, periode mag ik jullie waarnemend burgemeester zijn. Ik wil de gemeente snel leren kennen. Ik wil er mijn weg vinden. En weten wat er leeft. Waar jullie je zorgen over maken. En waar jullie trots op zijn.
Ik navigeer nog niet zonder kaart door de gemeente. Maar de afgelopen weken heb ik mogen varen op veel van jullie kennis over de gemeente. Meekijkend door jullie ogen krijg ik de kans om het stratenplan snel in mijn systeem te krijgen. In de afgelopen weken heb ik weer veel van jullie leren kennen. Door veel bijzondere gesprekken en mooie ontmoetingen.

Mooi dat een vriendengroep een evenement als Hollands Hard festival voor elkaar bokst. En honderden vrijwillige chauffeurs en mensen met een beperking samen op stap gaan tijdens truckrun 1000 assen. En er in Nederhemert werd gevaren met veel prachtig verlichte schepen tijdens Sail. Dat we als een gemeenschap een helpende hand bieden aan wie dat nodig heeft bij de Voedselbank. En dat we met het Emmy Verhey Festival een wereld vol muziek kunnen beluisteren. Dat onze geschiedenis levend blijft in al die prachtige monumenten waar zo goed voor gezorgd wordt.

Dat, en veel meer, hebben jullie me de afgelopen weken laten zien. Daar ben ik dankbaar voor. Ik leer mijn weg te vinden hier.
Mochten we elkaar nog niet hebben ontmoet, schroom niet en maak gerust een afspraak. Of spreek me aan als we elkaar tegenkomen.
Met warme groet,

Marnix Bakermans
waarnemend burgemeester van Zaltbommel