Lees pagina voor

Maak uw tuin waterklaar

Door uw tuin waterklaar te maken, helpt u mee om de wateroverlast in uw straat of buurt te voorkomen. Een tuin die waterklaar is, is dus een watervriendelijke tuin. De gemeente helpt u op weg met een subsidie voor deze maatregelen. In dit bericht leest u tips waarvoor u de Subsidie groene tuin kunt aanvragen.

Regenpijp afkoppelen

Het afkoppelen van uw regenpijp betekent dat regenwater niet meer het riool instroomt. Het water stroomt naar de tuin of wordt ondergronds opgevangen. Goed voor de natuur, milieu en riool. Voor een afgekoppelde regenpijp ontvangt u € 50 vanuit de Subsidie Groene Tuin.

Hoe koppelt u de regenpijp af?

Het afkoppelen van uw regenpijp kan heel eenvoudig. Dit doet u door de regenpijp laag bij de grond door te zagen, af te doppen en het water via een steen weg te leiden. De steen zorgt ervoor dat het water over een breder oppervlak wegloopt.
Voor u de regenpijp afkoppelt, is het belangrijk een paar zaken te controleren om wateroverlast te voorkomen. Zorg er in ieder geval voor dat het water wegstroomt naar een lagergelegen deel van de tuin, weg van het huis. De tuin moet voldoende niet-betegelde ruimte hebben voor de opvang van water. Op de website van Milieu Centraal vindt u een praktisch stappenplan voor het afkoppelen van een regenpijp (Deze link gaat naar een externe website).

Sluit een regenton aan

Als uw tuin onvoldoende geschikt is voor het afkoppelen van uw regenpijp, kunt u ook een regenton aansluiten. Regentonnen zijn een handige manier om regenwater op te vangen zodat u het daarna kunt gebruiken voor het besproeien van uw tuin. Ze zijn beschikbaar in diverse modellen en formaten, van 80 tot wel 800 liter. Per regenton ontvangt u maximaal € 40 vanuit de Subsidie Groene Tuin (maximaal 2 per aanvraag).

Hoe regenton aansluiten?

Een regenton sluit u eenvoudig aan op de regenpijp. Via een kraantje kunt u dit gratis water op elk gewenst moment aftappen en in uw tuin gebruiken. Zo helpt de regenton niet alleen bij het verminderen van wateroverlast, maar kunt u jaarlijks honderden liters water besparen. Heeft u een vijver? Dan kunt u die gebruiken als 'overloop' voor de regenton. Tip: leg een goed afsluitende deksel op de regenton zodat muggen geen eitjes in het water kunnen leggen. Op de website van Milieu Centraal vindt u een praktisch stappenplan voor het installeren van een regenton (Deze link gaat naar een externe website).

Minder tegels, meer groen

Vervang eens wat tegels door groen in uw tuin. Vervangt u minimaal 3 m2 tegels of stenen door groen? Dan kunt u al de Subsidie Groene Tuin aanvragen. Het vervangen van tegels door groen maakt uw tuin niet alleen waterklaar. Er zijn nog meer voordelen:

Op onze pagina tegelwippen leest u meer over hoe u tegels kunt vervangen door groen.

Waarom is waterklaar belangrijk?

Door klimaatverandering hebben we steeds vaker wateroverlast en problemen met het riool. Ook de kwaliteit van het water in vijvers en sloten wordt slechter.

Gescheiden rioolstelsel

In sommige wijken legt de gemeente een gescheiden rioolstelsel aan. Het afvalwater en regenwater loopt dan elk in een eigen buis weg. Het regenwater dat op straat valt gaat naar vijvers en sloten dichtbij, het afvalwater gaat naar de zuivering. Als dit geldt in uw straat, ontvangt u daarover bericht van de gemeente.
Hoe meer regenpijpen van woningen worden afgekoppeld van het afvalwaterriool, hoe meer voordeel we met elkaar hebben van het gescheiden riool. Ook als er in uw straat geen gescheiden riool ligt, kunt u helpen om de gemeente Zaltbommel waterklaar te maken.

Programma klimaatadaptatie

Zaltbommel waterklaar is een onderdeel van ons programma klimaatadaptatie. Met dit programma zetten we stappen op weg naar een klimaatbestendig en waterrobuust Zaltbommel in 2050.