Lees pagina voor

Biodiversiteit - Zelf meedoen

Interactieve kaart

Via deze interactieve kaart (Deze link gaat naar een externe website) kunt u als inwoner van de gemeente Zaltbommel laten weten waar u kansen ziet voor de natuur. Op welke plekken in de gemeente liggen kansen die nog niet benut worden? Denk bijvoorbeeld aan een natuurlijke speeltuin, insectenhotel, groene daken of een tiny forest. Het is mogelijk een foto van de locatie toe te voegen.. Deze kansen voor biodiversiteit kunt u aan ons doorgeven door een email te sturen met een kleine beschrijving en de locatie naar info@zaltbommel.nl. Wij nemen dan contact met u op.

Vijf eenvoudige tips om biodiversiteit te vergroten in uw omgeving

  1. Plant planten en bloemen die hier thuishoren (inheemse planten)
  2. Verwijder onkruid met hand of borstel
  3. Sluit een regenton aan op de regenpijp
  4. Maak een rommelhoekje van takken en bladeren in de tuin
  5. Hang een vogel of vleermuiskast op

Groen adopteren

Wilt u zelf een groenvlak, geveltuintje of perkje bij u in de staat inrichten en onderhouden? Dat kan! In de gemeente Zaltbommel is het mogelijk om een stukje openbaar groen te adopteren. Door het planten van bloemrijke inheemse planten zorg je zelf voor een verhoging van de biodiversiteit, klimaatadaptatie en een mooiere straat. Kijk voor meer informatie op de pagina groenadoptie.

Doe de biodiversiteitswijzer

De organisatie Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft een website ‘maak grijs groener’ (Deze link gaat naar een externe website) ontwikkeld waarin allerlei informatie staat over biodiversiteit. Doe de biodiversiteitswijzer en bekijk wat u kunt doen op uw balkon, tuin of in de directe omgeving om de biodiversiteit te bevorderen.

Bloemrijken Rivierenland

In het project Bloemrijken werkt De Fruitmotor samen met inwoners aan het realiseren van meer bloemrijke plekken voor wilde bijen en andere insecten in de openbare ruimte van gemeenten in Rivierenland. Doel is het delen van kennis en ervaring en bieden van hulp om aan de slag te gaan. Dit doen ze met het ontwikkelen van praktische werkbladen (Deze link gaat naar een externe website) en organiseren van Communities of Practice-bijeenkomsten.

IVN kennisbank

De IVN heeft een kennisbank (Deze link gaat naar een externe website) ontwikkeld waarin allerlei informatie is verzameld over wat u zelf kunt doen in uw tuin of samen met de woningbouwcorporatie voor de verhoging van biodiversiteit.

Beplantingsprojecten

De gemeente organiseert samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) regelmatig beplantingsprojecten. Als grondeigenaar is het dan mogelijk een erfinrichtingsplan op te stellen en/of beplanting aan te schaffen om de biodiversiteit op het erf te vergroten. Meer informatie hierover of over projecten in de gemeente Zaltbommel vindt u op de website van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (Deze link gaat naar een externe website).

Waarneming.nl

Zelf mee helpen met het verzamelen van kennis? Maak een account aan op waarneming.nl (Deze link gaat naar een externe website) en geef uw waarnemingen van planten en dieren door! Alle waarnemingen samen geven een goed beeld van de verspreiding en aanwezigheid van diverse soorten binnen een gebied. Deze kennis wordt gebruikt door onder andere natuurorganisaties en onderzoeksinstituten.