Nadeelcompensatie (voorheen planschade)
De gemeente kan rechtmatig handelen en toch schade veroorzaken. In sommige gevallen kunt u een schadevergoeding krijgen. Dit heet nadeelcompensatie. Niet alle schade wordt vergoed.
Twee vormen nadeelcompensatie
Er zijn twee vormen van nadeelcompensatie, bij directe en indirecte schade.
Directe schade
Bij directe schade gaat het om inkomensverlies. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgschade van het langdurig afsluiten van een weg.
Indirecte schade
Bij indirecte schade gaat het om vermindering van de waarde van een woning als gevolg van een planologische maatregel zoals een omgevingsvergunning.
Voorwaarden
- Bij indirecte schade geldt er een eigen risico van 4% (is 'normaal maatschappelijk risico'). De wetgever rekent een vermindering van 4% van de waarde van een onroerend goed. Dit geldt alleen voor indirecte kosten. Dat is schade die wordt veroorzaakt door een planologische wijziging op een ander perceel dan uw eigendom. Bijvoorbeeld omdat de regels op het perceel van uw buren zijn gewijzigd, waar u schade van ondervindt.
- De indieningstermijn is 5 jaar gerekend vanaf het moment dat de oorzaak van de schade bekend wordt (bijvoorbeeld een omgevingsplan, onherroepelijk (definitief) is geworden). U kunt uw aanvraag voor een tegemoetkoming bij de gemeente indienen.
Kosten
Voor het in behandeling nemen van de aanvraag om nadeelcompensatie berekenen wij als drempelbedrag € 300,00. De € 300,- wordt terugbetaald als een aanvraag geheel of gedeeltelijk wordt toegekend.
Overgangsrecht Planschade
Omdat de Omgevingswet leidt tot inhoudelijke wijzigingen, is ook het overgangsrecht van belang. Kort gezegd komt het overgangsrecht erop neer dat de huidige planschaderegeling vijf jaar na de inwerkingtreding van de Omgevingswet blijft gelden als voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet schade is veroorzaakt door een schadeveroorzakend besluit zoals we dat kennen in de Wet ruimtelijke ordening. Als vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet is gevraagd om een schadeveroorzakend besluit of een ontwerp van een ambtshalve te nemen schadeveroorzakend besluit ter inzage is gelegd, blijft het planschaderecht ook gelden als binnen vijf jaar nadat het besluit van kracht is geworden wordt verzocht om planschade.
Aanvragen schadevergoeding
Een tegemoetkoming voor schade kunt u indienen bij het college van burgemeester en wethouders met het formulier Nadeelcompensatie (PDF, 139.4 kB).
Afhandeling van uw aanvraag
De gemeenteraad stelde de Verordening nadeelcompensatie Zaltbommel 2022 (Deze link gaat naar een externe website) vast. Hierin kunt u vinden hoe de gemeente te werk gaat nadat zij een verzoek heeft ontvangen.