Lees pagina voor

Kooihoek 2 - Waaldijk 99c, boerderij

Adres: Kooihoek 2, Brakel

Gemeente: Zaltbommel

Postcode + plaats: 5306 AR Brakel
Straat + huisnummer: Kooihoek 2     Bijgebouw is vernummerd naar Waaldijk 99c, 5306 AA Brakel
(perceel Brakel, H, nr. 663)
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie H, nr. 664

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis met bedrijfsruimte

Bouwjaar: ca. 1880/1911 herbouwd na brand
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving:  6 november 1991
Datum foto’s: eind 1991

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel aan Kooihoek 2 te Brakel

Kadastrale kaart van Kooihoek 2 in Brakel (2015)

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het kadastrale perceel aan de Kooihoek 2 in Brakel

Kadastrale kaart van Waaldijk 99c in Brakel (2015)

Historie en ligging

De boerderij ligt in de hoek van de Waaldijk en de Kooihoek, met de voorgevel dwars op de Waaldijk, op een opgehoogd stuk land tegen de dijk aan. De Kooihoek loopt langs de voorgevel naar beneden.
Het pand is met de grote brand in 1911 afgebrand. Uit oude afbeeldingen valt op te maken dat het voorhuis oorspronkelijk bestond uit 2 bouwlagen met kap. Het middendeel van de voorgevel was licht risalerend. Op de verdieping waren vensters aangebracht met ¾ van de hoogte van de vensters op de begane grond, in plaats van de vensters met ½ hoogte nu. De gevel was verder gedecoreerd met een cordonlijst en segmentbogen over alle vensters.
Het pand is gebouwd op een oudere fundering, de voorganger komt al voor op plattegronden van rond 1830.


Foto van voorkant woonhuis aan de Kooihoek 2 in Brakel

Plattegrond en opbouw

Een T-boerderij, gebouwd op een rechthoekig grondplan. Het voorhuis beslaat anderhalve bouwlaag, waarvan driekwart deel is onderkelderd. Het achterhuis is nu verbouwd tot bedrijfsruimte. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband en voorzien van hoekpilasters. Het pand heeft aan alle zijden een pleisterwerken plint. In het metselwerk is te zien dat het pand vanaf de strekken van de begane grond opnieuw is opgemetseld.


Foto van bijgebouw bij de boerderij aan de Waaldijk 99C in Brakel

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld met vijf vensterassen. In het midden bevindt zich, terugliggend in een portaal, de deur met enkelruits bovenlicht. Vóór het portaal liggen vier hardstenen traptreden. Het portaal wordt geflankeerd door pilasters over anderhalve bouwlaag. Aan weerszijden van de deur tussen pilasters en hoekpilasters bevinden zich twee schuiframen met enkelruits onderlichten en bovenlichten met meerkleurige glas-in-lood vulling. De vensters hebben luiken en zijn bij het heropmetselen van het pand voorzien van strekken. Op de verdieping bevinden zich vijf enkelruits schuifvensters aangebracht onder strekken. De gevel wordt afgesloten door een gekorniste kroonlijst.
De plint heeft links en rechts van de trap kelderluiken, voorzien van metalen stangen.

Linker zijgevel

Het voorhuis heeft twee asymmetrisch geplaatste vensterassen. De begane grond bevat twee schuifvensters met luiken, enkelruits onderlichten en meerkleurige glas-in-lood bovenlichten. Op de verdieping zitten twee enkelruits schuiframen. Boven de vensters zijn strekken gemetseld. In de pleisterwerken plint zit een dubbel keldervenster.
Het achterhuis heeft twee schuifvensters vlak naast elkaar, tegen het voorhuis. Daarnaast drie halfronde ijzeren 5-ruits-stalraampjes. Tegen de achtergevel zijn in een terugliggend deel van de zijgevel dubbele baanderdeuren geplaatst.

Rechter zijgevel

Het voorhuis heeft symmetrisch geplaatst twee vensterassen, met op de begane grond twee schuifvensters met luiken, met enkel ruits onderlichten en meerkleurig glas-in-lood bovenlichten. Op de verdieping zijn twee enkelruits ramen aangebracht bij de opbouw. De vensters zijn voorzien van strekken.
Het achterhuis heeft drie halfronde ijzeren stalraampjes met 3- of 5-ruitsdeling.

Achtergevel

De achtergevel is gewijzigd voor de nieuwe functie van bedrijf en heeft een hoge pleisterwerken plint, een loopdeur geflankeerd door twee hoge rondboog vensters met metalen roededeling. De vensters bestaan uit een 9-ruits onderlicht en een 5-ruits bovenlicht. Zowel links als rechts is in de gevel in een terugliggend geveldeel een deur vernieuwd.

Dak

Op voor- en achterhuis zit een schilddak met dakbedekking van gesmoorde Muldenpannen. Het schild aan de achterzijde is gedekt met stroken metalen imitatie pannen. Twee schoorstenen staan op de nokeinden van het voorhuis en een derde op de nok van het achterhuis.

Bijgebouw

Achter de boerderij staat een schuur op rechthoekig grondplan, genummerd als Waaldijk 99c. De schuur staat direct aan de dijk en heeft aan deze zijde één bouwlaag, aan de andere zijde twee bouwlagen onder een met gesmoorde Muldenpannen gedekt zadeldak tussen topgevels. De gevels zijn bepleisterd. In de onderbouw zitten drie toegangen en twee halfronde stalraampjes. De bouwlaag heeft in beide zijgevels drie halfronde gietijzeren 5-ruits stalraampjes. De voorgevel heeft één halfrond stalraampje, grote schuifdeuren, een loopdeur en voor de zolder dubbele laaddeuren. In de top van de gevel een gietijzeren rond 4-ruits raam. De rechter zijgevel heeft voor de zolder door de dakrand heen dubbele laaddeuren.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de redelijk bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

Landschappelijke criteria:
a. de situering aan de dijk.

Kooihoek 2 - Waaldijk 99c, boerderij  op een kaart getoond.