Janstraat 6, woonhuis
Adres: Janstraat 6, Brakel
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5306 AZ Brakel
Straat + huisnummer: Janstraat 6
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie H, nr. 63
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993
Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: ca. 1900
Architect: -
Bouwstijl: -
Beschrijver: GG/drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 6 november 1991
Datum foto’s: eind 1991
Kadastrale kaart van Janstraat 6 in Brakel (2015)
Historie en ligging
Klein woonhuis aan de Janstraat, naast en tegenover enkele andere woonhuizen van ongeveer dezelfde omvang en dezelfde plaatsing, dat wil zeggen met de nok dwars op de straat.
Plattegrond en opbouw
Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondvlak, met aan de rechter zijgevel een afsteek ter hoogte van het achterhuis. Het pand is vrij diep in verhouding tot de breedte van de voorgevel.
Het bestaat uit één bouwlaag met een zolder. Rondom het pand loopt een pleisterwerken plint. Aan de straatzijde is een windveer aangebracht met makelaar. Onder de dakrand loopt een nieuwe zinken goot.
Voorgevel
De asymmetrische voorgevel heeft rechts een deur met 1-ruits bovenlicht en links daarvan een 6-ruits schuifvenster met luiken. Deur en venster worden ontlast door een segmentboog. De boogvelden zijn gepleisterd. Op zolderhoogte zit een kleiner 6-ruits schuifvenster, eveneens ontlast door een segmentboog en met gepleisterd boogveld. De gevel wordt afgesloten door een houten windveer met makelaar.
Linker zijgevel
De linker zijgevel is voor zover zichtbaar blind.
Rechter zijgevel
De rechter zijgevel heeft in het voorhuis een smal 3-ruits schuifvenster met luik, een 6-ruits schuifvenster zonder luiken en een houten deur waarboven een hooiluik in de gevel zit. De afsteek heeft twee op verschillende hoogte geplaatste kleine raampjes en een loopdeur tegen de achtergevel.
Achtergevel
De achtergevel kon niet worden bezichtigd en is derhalve niet beschreven.
Dak
Het pand heeft een zadeldak met de nok haaks op de straat. Het dak is gedekt met gesmoorde Muldenpannen. Midden op de nok staat een gemetselde schoorsteen.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria:
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.