Lees pagina voor

Dwarssteeg 3, woonhuis met timmerwerkplaats

Adres: Dwarssteeg 3, Brakel

Gemeente: Zaltbommel

Postcode + plaats: 5306 BC Brakel
Straat + huisnummer: Dwarssteeg 3
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie N, nr. 290

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: woonhuis met timmerwerkplaats
Huidige functie: woonhuis met schuur

Bouwjaar: ca. 1920, werkplaats 1924
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 6 november 1991
Datum foto’s: eind 1991

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van de Dwarssteeg 3 in BrakelKadastrale kaart van Dwarssteeg 3 in Brakel (2015)

Historie en ligging

Het pand is gelegen aan de oostzijde van het Marktplein.

Plattegrond en opbouw

Dit pand op een rechthoekig grondvlak. Het pand bestaat uit één bouwlaag met een tweede bouwlaag onder de kap. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. Om het pand loopt een gepleisterde plint.


Foto van woonhuis Dwarssteeg 3 in Brakel, van voor/zijkant

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld. Op de begane grond bevindt zich in het midden een deur met driedelig bovenlicht, met aan weerzijden daarvan een T-schuifvenster met 8-ruits bovenlichten. De bovenlichten zijn gevuld met geel kathedraalglas. De vensters zijn voorzien van luiken en gecementeerde onderdorpels. Boven de deur en vensters zijn strekken gemetseld met gepleisterde geboorte- en sluitstenen. Langs de dakrand loopt een houten bakgoot op klossen.

Linker zijgevel

De linker zijgevel is symmetrisch ingedeeld. Op de begane grond bevinden zich twee T-schuifvensters met 6-ruits bovenlichten die gevuld zijn met geel kathedraalglas. De vensters zijn voorzien van luiken.
Op de verdieping bevinden zich eveneens twee, kleinere, T-schuifvensters met 6-ruits bovenlichten. Langs de dakrand loopt een houten daklijst.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat in de plint een keldervenster met koekoek. Op de begane grond bevinden zich een nieuw en een oud klein venster en op de verdieping twee T-schuifvensters met 6-ruits bovenlichten.
De timmerwerkplaats is in 1924 gebouwd in baksteen, gemetseld in kruisverband. Vensters en deuren zijn nog intact. Vóór de stenen muur is een houten loods gebouwd, eveneens nog intact.

Achtergevel

De achtergevel is gedeeltelijk gewijzigd. Links in de gevel is een nieuwe deur met breed venster ingezet, in het metselwerk zijn hiervan sporen te zien door het gebruik van anders gekleurde rode bakstenen. Rechts in de gevel zit een T-schuifvenster met 6-ruits bovenlicht, voorzien van luiken.

Dak

Het dak wordt gevormd door een gebroken kap met twee wolfeinden, gedekt met gesmoorde Muldenpannen. Op het linker nokeinde staat een kleine schoorsteen.

Reden van plaatsing

Architectuurcultuurhistorische criteria:
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria:
a. de situering aan het Marktplein.

Dwarssteeg 3, woonhuis met timmerwerkplaats op een kaart getoond.