Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Waaldijk 73, woonhuis

Adres: Waaldijk 73, Zuilichem

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5305 CC Zuilichem
Straat + huisnummer: Waaldijk 73
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie K, nr. 709

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: ca. 1880
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans-drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 18 december 1991
Datum foto’s: eind 1991

Bronnen: ‘Zuilichem in oude ansichten’, J.H.G.J. van Heeswijk, Zaltbommel 1982/7

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan Waaldijk 73 in Zuilichem

Kadastrale kaart van Waaldijk 73 in Zuilichem (2015)

Historie en ligging

Het pand is gelegen binnendijks aan de zuidzijde van de Waaldijk. Het is gebouwd rond 1880. Het pand was gelegen schuin tegenover het in 1972 gesloopte gemeentehuis van Zuilichem, toen dit deel van de dijk nog gezien kon worden als dorpsstraat. In het huis woonde destijds het hoofd van de christelijke school.
Het pand had een iets rijker gedetailleerde “tweelingbroer”, namelijk de buitendijks gelegen en in 1972 afgebroken, gereformeerde pastorie.
Gelet op de sporen in voor- en zijgevels is het niet onmogelijk dat de huidige vorm van de bovenbouw van het huis het resultaat is van een verbouwing, of dat het huis (na een brand of storm) een nieuw dak heeft gekregen, waarbij ook grote delen van het metselwerk zijn vervangen.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondvlak. Het bestaat uit één bouwlaag met een tweede bouwlaag onder de kap en is van de dijk af onderkelderd. De gebroken kap is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en heeft aan de voorzijde een eenvoudig geprofileerde houten bakgoot op klossen en aan de achterzijde een zinken mastgoot. Aan beide zijgevels zitten windveren. Tegen de nok staan twee kleine schoorstenen. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband.

Woonhuis aan Waaldijk 73 in Zuilichem

Voorgevel

De voorgevel is vanaf de bovendorpels opnieuw opgemetseld, de wijkingen in de gevel corrigerend. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld met een vernieuwde deur met driedelig bovenlicht en vier T-schuifvensters met enkelruits bovenlicht. De bovenlichten zijn gevuld met geel kathedraalglas. De luiken zijn verwijderd. Vensters en deur worden ontlast door streks segmentbogen. De boogvelden zijn dichtgepleisterd. De gevel wordt afgesloten met een pleisterwerken fries. In het dakvlak zit onder een lessenaarsdak een kleine dakkapel met 4-ruits schuifraam. De dakkapel heeft geprofileerde wangen.

Linker zijgevel

De linker zijgevel heeft op de (nieuw opgemetselde) verdieping twee niet-oorspronkelijke stolpvensters met enkelruits bovenlicht. Links onder in de gevel zitten twee kleine kelderramen.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft links een groot nieuw venster. Op de (nieuw opgemetselde) verdieping bevinden zich twee niet-oorspronkelijke vensters met enkelruis boven- en onderlichten (dit waren oorspronkelijk 6-ruits schuifvensters). Rechts tegen de gevel is de uitbouw aan de achtergevel aangebouwd, met opgemetselde balustrade voor het balkon.

Achtergevel

De achtergevel is gepleisterd in blokverband. Links is een kleine uitbouw opgericht over twee bouwlagen, tot aan de daklijst, waarop een balkon. De balkondeur steekt door de dakrand heen.
In de gevel zit direct rechts van de uitbouw een deur met een houten trap en een nieuw staand venster. Rechts onder dijkniveau bevindt zich een deur die toegang geeft tot de kelder.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de redelijk gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering.

Waaldijk 73, woonhuis op een kaart getoond.