Lees pagina voor

Waaldijk 63, boerderij

Adres: Waaldijk 63, Zuilichem

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5305 CC Zuilichem
Straat + huisnummer: Waaldijk 63
Naam object: De Heerlijkheid Zuylichem
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie K, nr. 793

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar:1890
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans-drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving:18 december 1991
Datum foto’s: eind 1991

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan Waaldijk 63 in Zuilichem

Kadastrale kaart van Waaldijk 63 in Zuilichem (2015)

Historie en ligging

Het pand is binnendijks gelegen aan de zuidzijde van de Waaldijk. Het is rond 1860 gebouwd. De detaillering van het pand is geënt op de neorenaissance. Eind jaren 80 van de 20ste eeuw zijn de oorspronkelijke gegolfde Friese pannen van het voorhuis vervangen door gesmoorde Romaanse pannen.
Aan de voet van de dakkapel zijn de jaartallen 1197 en 1890 vermeld. De naam van het pand - De Heerlijkheid Zuylichem - staat vermeld in de panelen in het fries.

Plattegrond en opbouw

Het pand is opgetrokken op rechthoekige grondslag met een achterhuis en een dwarsgeplaatst voorhuis. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband.
Het voorhuis telt twee bouwlagen (een onderverdieping en een begane grond op dijkniveau). Het zadeldak is gedekt met gesmoorde Romaanse pannen. Op de nok staan twee rookkanalen waarvan de oorspronkelijke detaillering is gewijzigd. De vensters van het voorhuis op de begane grond en de bovenverdieping worden ontlast door een anderhalf steens segmentboog met gepleisterde sluitsteen en aanzetstukken met rustica paneel.
Het achterhuis heeft één bouwlaag. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde Muldenpannen.

Foto van Waaldijk 63 in Zuilichem


Voorgevel

De voorgevel heeft een symmetrische indeling, die wordt geaccentueerd door een middenrisaliet en hoekpilasters. Boven de middenrisaliet bevindt zich een grote dakkapel.
De gevel heeft een gepleisterde plint met onder de vensters risalerende borstweringen. De gevel wordt afgesloten met een rijk gedecoreerd hoofdgestel, waarvan de kroonlijst wordt gedragen door gesneden consoles. Ter plaatse van de onderdorpels en het kalf bevindt zich een gepleisterde band.
In de middenrisaliet bevindt zich een getoogd portiek met een dubbele paneeldeur met getoogd bovenlicht. Het bovenlicht is bezet met geel kathedraalglas. De entree is bereikbaar middels een hardstenen trap. Links en rechts bevinden zich twee getoogde T-vensters. De bovenlichten ervan zijn bezet met deels meerkleurig glas-in-lood.
Boven de ingang bevindt zich een geprofileerde dakkapel met tweelicht. Dit tweelicht heeft rondboogvensters met 2-ruits onderraam. Ter weerszijden van de dakkapel bevindt zich een pilaster waarnaast in de jaren 80 van de 20ste eeuw een volutenklauwstuk op sokkel is aangebracht. De kapel wordt bekroond door een hoofdgestel, afgesloten door een getoogd fronton. Het fries heeft een paneelindeling met het zogenaamde centrelismotief.

Linker zijgevel

De linker zijgevel van het voorhuis is ter plaatse van de onderverdieping gepleisterd en heeft aan beide zijden een hoekpilaster. In de pleisterlaag is een blokmotief aangebracht. In deze gevel bevindt zich alleen ter plaatse van het kalf van de vensters op de begane grond, een gepleisterde band. De gevel wordt afgesloten met een geprofileerde daklijst. De onderverdieping heeft links een 6-ruits getoogd venster en rechts een toegang met dubbele schuifdeuren. De deuren hebben elk een 6-ruits glaspaneel.

De begane grond en de verdieping hebben elk twee T-schuifvensters. De bovenlichten op de begane grond zijn bezet met deels meerkleurig glas-in-lood.
De linker zijgevel van het achterhuis bevat geheel rechts een deur met bovenlicht, daarnaast een 6-ruits schuifvenster en een halfrond metalen stalraampje.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel van het voorhuis is ter plaatse van de onderverdieping gepleisterd en heeft aan beide zijden een hoekpilaster. In de pleisterlaag is een blokmotief aangebracht. Op begane grondniveau bevindt zich alleen ter plaatse van het kalf van het venster, een gepleisterde band. De gevel wordt afgesloten met een geprofileerde daklijst.
De onderverdieping heeft links een 6-ruits getoogd venster en rechts een toegang met dubbele schuifdeuren. De deuren hebben elk een 6-ruits glaspaneel. De begane grond heeft één, de verdieping twee T-vensters. Het bovenlicht op de begane grond is bezet met deels meerkleurig glas-in-lood.
De rechter zijgevel van het achterhuis wordt gesteund door twee lichte steunberen. In de gevel zitten van links naar rechts een loopdeur met erboven een hooiluik, een dubbele deur met bovenlicht, dubbele deeldeuren die zijn vervangen door glaspanelen, en nog een hooiluik.

Achtergevel

De achtergevel van het achterhuis heeft op de begane grond drie halfronde gietijzeren stalraampjes. De topgevel was oorspronkelijk betimmerd, maar is ten tijde van de beschrijving bekleed met asbesthoudende golfplaten.

Interieur

In het interieur bevinden zich onder meer een geornamenteerd trappenhuis en op begane grondniveau een gang met marmeren vloer en stucplafond, paneeldeuren, stookplaatsen en stucplafonds.

Bijgebouwen, stoep en tuin

Het voorerf wordt afgesloten met een gietijzeren hek. Links van het huis wordt het erf onder aan de dijk eveneens afgesloten met een gietijzeren hek.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de rijke detaillering en het materiaalgebruik;
b. een, in het dorp Zuilichem, weinig voorkomende bouwstijl;
c. enkele gaaf bewaard gebleven elementen in het interieur.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering aan de dijk.

Waaldijk 63, boerderij op een kaart getoond.