Waaldijk 47, woonhuis
Adres: Waaldijk 47, Zuilichem
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5305 CB Zuilichem
Straat + huisnummer: Waaldijk 47
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie K, nr. 1086
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1992
Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: ca. 1930
Architect: -
Bouwstijl: -
Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans-drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 18 december 1991
Datum foto’s: eind 1991
Bronnen: -
Kadastrale kaart van Waaldijk 47 in Zuilichem (2015)
Historie en ligging
Het pand is binnendijks gelegen aan de zuidzijde van de Waaldijk. Het is rond 1930 gebouwd. Het huis is gedeeltelijk in het talud van de dijk gebouwd en de begane grond ligt onder het dijkniveau.
Plattegrond en opbouw
Het pand is opgetrokken op rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde Muldenpannen. De bakstenen gevels zijn gemetseld in Vlaams verband. De zijgevels en achtergevel zijn gepleisterd. Het metselwerk van de voorgevel is versierd met witte baksteen in de rollagen boven de gevelopeningen, in de top en langs de dakrand.
Voorgevel
De voorgevel heeft een nagenoeg symmetrische indeling. De openingen op de begane grond zijn iets naar links verschoven ten opzichte van de hartlijn van de gevel in verband met het talud van de dijk.
De begane grond heeft twee T-schuifvensters, waarvan de luiken zijn verwijderd, met daartussen een paneeldeur met enkelruits bovenlicht. De verdieping heeft twee T-schuifvensters.
De gevel heeft een plint en wordt afgesloten door een enigszins uitkragende sierlijst in metselwerk langs de dakrand. De gevelopeningen op de begane grond worden ontlast door een anderhalf steens rollaag, waarvan het bovenste deel uitkragend is. De vensters op de verdieping worden ontlast door een steens rollaag. De geveltop bevat een versiering van in een ruit gemetselde witte baksteen.
Linker zijgevel
De linker zijgevel heeft op de eerste bouwlaag links een klein draairaam met daarnaast een halfrond metalen 3-ruits stalraampje en rechts een groot, niet-oorspronkelijk draairaam. Tegen de gevel zijn verschillende aanbouwtjes aangebouwd.
Rechter zijgevel
De rechter zijgevel is gepleisterd en blind.
Achtergevel
De achtergevel verspringt halverwege naar buiten en is gepleisterd. De gevel bevat op de begane grond links een enkelruits venster waarvan het luik verwijderd is, in het midden een toegang met een niet-oorspronkelijke deur en rechts twee 3-ruits halfronde gietijzeren stalvensters. De verdieping heeft een hooiluik met lichtopening.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.
Stedenbouwkundige criteria
a. de situering langs de dijk.