Waaldijk 34, woonhuis
Adres: Waaldijk 34, Zuilichem
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5305 CE Zuilichem
Straat + huisnummer: Waaldijk 34
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie K, nr. 874
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993
Oorspronkelijke functie: woonhuis/bakkerij
Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: ca. 1880
Architect: -
Bouwstijl: -
Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans-drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 18 december 1991
Datum foto’s: eind 1991
Bronnen: ‘Zuilichem in oude ansichten’, J.H.G.J. van Heeswijk, Zaltbommel 1982/1,2,3,4
Kadastrale kaart van Waaldijk 34 in Zuilichem (2015)
Historie en ligging
Deze voormalige bakkerij met woonhuis is gelegen buitendijks aan de noordwestzijde van de Waaldijk, in een bocht. In het pand, dat vermoedelijk is gebouwd in het laatste kwart van de 20ste eeuw, was vroeger een bakkerij gevestigd. De gevels zijn meermalen gewijzigd.
De voorgevel bevat thans van rechts naar links een schuifvenster, een deur met groot glaspaneel en enkelruits bovenlicht, een groot venster, een deur met groot glaspaneel en enkelruits bovenlicht en een schuifvenster. In oorsprong waren dit rechts twee 6-ruits schuifvensters met daartussen een deur met 2-ruits bovenlicht. Ter plaatse van de linker deur bevond zich een grote opening, waarvan niet duidelijk is of het een groot venster was of een toegang. Deze opening is later versmald en er is een deur ingezet met 2-ruits bovenlicht. Deze deur is gewijzigd in de huidige toegang.
Plattegrond en opbouw
Het pand is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt anderhalve bouwlaag. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. Het zadeldak bevindt zich tussen twee tuitgevels en is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen.
Voorgevel
De asymmetrisch ingedeelde voorgevel bevat van rechts naar links een schuifvenster, een niet-oorspronkelijke deur met groot glaspaneel en enkelruits bovenlicht, een groot ongedeeld venster, een deur met groot glaspaneel en enkelruits bovenlicht en een schuifvenster. De verdieping heeft rechts twee 2-ruits vensters.
Linker zijgevel
De linker zijgevel bevat op de begane grond een grote toegang met schuifdeur en op de verdieping een klein vierkant venster. De gevel is geheel bepleisterd. De topgevel wordt afgesloten met een nieuw gemetselde rollaag.
Rechter zijgevel
De rechter zijgevel bevat op de begane grond links een 2-ruits schuifvenster (in oorsprong: 3-ruits) en rechts een ingehakt gedeeld venster. De verdieping heeft twee 2-ruits vensters.
Achtergevel
De achtergevel is niet beschreven omdat deze niet openbaar toegankelijk is en de toenmalige eigenaren/bewoners herhaaldelijk afwezig waren.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria
a. de redelijk gaaf bewaard gebleven hoofdvorm en het materiaalgebruik.
Stedenbouwkundige criteria
a. de situering in de bocht van de dijk.
Cultuurhistorische criteria
a. de voormalige functie van bakkerij.