Lees pagina voor

Steenweg 1,1a, 3 en 3a, school

Adres: Steenweg 1,1a, 3 en 3a, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 HH Zaltbommel
Straat + huisnummer: Steenweg 1, 1a, 3 en 3a
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 2893

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 22 augustus 2006

Oorspronkelijke functie: school
Huidige functie:  bedrijfs- en woonruimte

Bouwjaar: 1939
Architect: -
Bouwstijl: Jaren 30

Beschrijver: M. Witteveen/geactualiseerd door Marinus van Dintel
Datum beschrijving: 1997/oktober 2004
Datum foto’s: oktober 2004

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan de Steenweg 1, 1a, 3 en 3a in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Steenweg Steenweg 1, 1a, 3 en 3a in Zaltbommel (2015)    

Historie en ligging

Het pand is in 1939 als school gebouwd op dezelfde plaats als de in 1934 afgebroken oude HBS.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op rechthoekige plattegrond. Het is twee bouwlagen hoog onder een ruim overstekend schilddak. De nokrichting loopt evenwijdig met de voorgevel. Het pand is symmetrisch ingedeeld, met aan weerszijden een schuur. Alle vensters hebben hardstenen lekdorpels en overstekende vensterkalven.

Foto van Steenweg 1, 1a, 3 en 3a in Zaltbommel

Voorgevel

De voorgevel is acht vensters breed en symmetrisch van indeling. De gevel is gemetseld met een donkere baksteen in kettingverband, ook wel Noors verband genoemd.
Op de begane grond bevindt zich in het midden van de voorgevel, boven een bakstenen trap, een ingang met een dubbele houten, gelakte deur met daarboven een getoogd 2-ruits bovenlicht, voorzien van voluutkrullen en van elkaar gescheiden door een uitstekende, in de het bovenlicht geplaatste lantaarn. Deur en bovenlicht worden van elkaar gescheiden door een brede luifel, die aan smeedijzeren, gekrulde hangers hangt. De ingang wordt omlijst door een brede bakstenen rand met een segmentboog aan de bovenzijde. Aan weerszijden van de ingang bevinden zich een smal, verticaal geplaatst kozijn met enkelruits draairaam en 2-ruits bovenlicht en daarnaast twee grote op kruisvensters lijkende kozijnen met twee enkelruits draairamen en 6-ruits bovenlichten.
Op de eerste verdieping bevinden zich acht vensters, die wat betreft vormgeving op de vier grote benedenvensters lijken. Ze zijn symmetrisch in groepen van twee geplaatst. Doordat ze 4-ruits bovenlichten i.p.v. 6-ruits bovenlichten hebben, zijn ze iets kleiner van uitvoering.

Linker zijgevel

De linker zijgevel is vier vensters breed en grotendeels symmetrisch van indeling. Links in de hoek bevindt zich boven een bakstenen stoep een houten deur, waarin verticaal drie kleine ruiten zijn geplaatst. De neuten en de onderdorpel zijn van natuursteen. Het kalf onder het 4-ruits bovenlicht is ongeprofileerd, maar overstekend van vorm. Rechts van de deur is een klein, smal venster geplaatst.
In het midden van de gevel bevinden zich twee grote vensters, gelijk aan die op de begane grond in de voorgevel. In de rechterhoek zit een soortgelijk venster. Op de eerste verdieping zijn vier kleine vensters aangebracht, voorzien van dubbele 2-ruits draairamen.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel is eveneens vier vensters breed en grotendeels symmetrisch van indeling. Op de begane grond is de linker helft van de gevel blind. Aan de rechterkant is in de hoek een houten deur met overstekend kalf en 4-ruits bovenlicht geplaatst. Links daarvan zit een groot venster, gelijk aan die op de begane grond in de voorgevel. Op de eerste verdieping zijn in de hoeken twee grote vensters aangebracht, gelijk aan die op de eerste verdieping in de voorgevel. In het midden bevinden zich twee kleine vensters met dubbele 2-ruits draairamen.

Achtergevel

Met het gebruik van verschillende soorten vensters is de achtergevel toch grotendeels symmetrisch ingedeeld. De begane grond wijkt in bepaalde mate af van de symmetrie: links bevinden zich drie smalle, verticaal geplaatste vensters, rechts twee grote vensters, gelijk aan die op de begane grond in de voorgevel, en in het midden twee grote vensters met links daarvan twee rijen van twee boven elkaar liggende kleine vensters en ter rechterzijde van de twee grote vensters één rij van twee boven elkaar liggende kleine vensters.
Op de eerste verdieping bevindt zich in het midden van de gevel een balkon met bakstenen balustrade. Hierop komen twee paar dubbele deuren met ruiten en twee paar 2-ruits bovenlichten uit. Aan weerszijden van de balkondeuren zitten de smalle, verticaal geplaatste vensters. Aan de buitenzijden van de achtergevel bevinden zich aan iedere kant twee grote vensters, gelijk aan die op de eerste verdieping in de voorgevel.

Dak

De schilden van het schilddak zijn licht naar binnen gebogen en gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Aan de onderkant van het dak zijn mastgoten geplaatst. Op het linker- en rechter zijschild bevindt zich een dakkapel met plat dak en twee maal twee 4-ruits draairamen; op het achterschild zijn twee kleine dakkapellen met plat dak en twee 4-ruits draairamen aangebracht. Op de uiteinden van de nok staan twee bakstenen schoorstenen.

Bijgebouwen, stoep en tuin

De twee schuren zijn in de stijl van het huis gebouwd en hebben, net als het hoofdgebouw, met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekte schilddaken, waarvan de nok haaks op die van het hoofdgebouw staat. Aan de voorzijde bevinden zich dubbele houten garagedeuren, in de linkergevel van de linker schuur en de rechtergevel van de rechterschuur zijn drie verticaal geplaatste 2-ruits ramen aangebracht.

Rond de tuin is grotendeels het smeedijzeren hekwerk bewaard gebleven.

Bescherming

De bescherming betreft nadrukkelijk zowel het exterieur als het interieur.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de typische baksteengevels van de jaren dertig.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering bij de ingang van de binnenstad;
b. de hoge authenticiteit.

Cultuurhistorische criteria

a. de oorspronkelijke functie als school.

Steenweg 1,1a, 3 en 3a, school op een kaart getoond.