Oliestraat 8, woonhuis
Adres: Oliestraat 8, Zaltbommel
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 BB Zaltbommel
Straat + huisnummer: Oliestraat 8
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 835
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 1 februari 1994
Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: huidige voorgevel: ca. 1850-1860; kern veel ouder
Architect: -
Bouwstijl: -
Beschrijver: -
Datum beschrijving: -
Datum foto’s: -
Bronnen: -
Kadastrale kaart van Oliestraat 8 in Zaltbommel (2015)
Historie en ligging
Het pand is gelegen op de noordwestelijke hoek van de Oliestraat en de Minnebroederstraat. De voorgevel aan de Oliestraat vormt de zuidelijke afsluiting van de aaneengesloten westelijke gevelwand van het noordelijke deel van de Oliestraat.
Dit op een markante plek gesitueerd stadspand, bezit een veel oudere kern dan de detaillering van de
gevels doet vermoeden. De huidige voorgevel kwam in ca. 1850-1860 tot stand na verbouwing van een oudere gevel. De bouwmassa, de indeling van de zijgevel en de kapvormen verraden de oude kern.
Plattegrond en opbouw
Het pand bezit een samengestelde plattegrond, twee bouwlagen en een gecompliceerd dak. Het aan de Oliestraat gelegen voorhuis bezit een schilddak met de nokrichting evenwijdig aan de Oliestraat, dat omhoekt in de Minnebroederstraat. Links achter (aan de Minnebroederstraat) bevindt zich een iets lager, tweelaags achterhuis met aan de straatzijde een fors dakschild. Rechts achter bevindt zich een bouwdeel met schilddak met de nokrichting haaks op het dak van het voorhuis en een wolfeindje boven de achtergevel. De gevels zijn gepleisterd en bezitten een zwart/grijs geschilderde plint. In de gevels zijn eenvoudige staafankers aangebracht.
Voorgevel
De voorgevel is zes traveeën breed en gepleisterd in blokverband.
De derde travee van rechts bevat in de eerste bouwlaag de ingang, bestaande uit hardstenen neuten en onderdorpel en een deur met rijk uitgevoerd kussenpaneel met ruitvormige vlakken in reliëf en een raam met profiellijsten en gietijzeren deurrooster met vrouwenkopje in het midden. Boven het geprofileerde kalf en enkelruits bovenlicht. De overige traveeën bezitten vensters met 6-ruits empire-schuiframen met brede middenstijl met casementen. Ingang en vensters zijn voorzien van zware kozijnen met duivejager en houten lekdorpels. De kleinere vensters in de tweede bouwlaag bezitten overeenkomstige 4-ruits schuiframen.
De gevel sluit aan de bovenzijde af met een klassiek hoofdgestel met tandlijst onder de kroonlijst.
Linkerzijgevel
De linker zijgevel van het voorhuis bezit geheel rechts in de eerste bouwlaag een venster met 2-ruits schuifraam en links een groot venster met 9-ruits schuifraam. De tweede bouwlaag bezit schuin boven dit venster een klein venster met 4-ruits schuifraam. De linker zijgevel van het achterhuis bezit in de eerste bouwlaag een klein venster met 6-ruits schuifraam en in de tweede bouwlaag links een venster met 4-ruits draairaam.
Rechter zijgevel
De rechter zijgevel is tegen de zijgevel van belendend pand Oliestraat 6-6a gebouwd.
Achtergevel
De achtergevel van het rechter achterhuis bezit rechts een opgeklampte deur. Links hiervan bevindt zich een gewijzigd raam en op de verdieping bevinden zich twee vensters met 4-ruits draairamen.
Het linker deel van de achtergevel bezit in de eerste bouwlaag een venster met 6-ruits schuifraam, in de tweede bouwlaag een venster met 9-ruits schuifraam en in de top een venster met 16-ruits schuifraam. In de oksel tussen beide delen bevindt zich een kleine uitbouw onder lessenaardak.
Dak
Het dak is gedekt met rode oud Hollandse pannen en bezit bij de zijgevels zinken bakgoten. Op het voorschild zijn twee moderne dakkapellen geplaatst.
Interieur
In het inwendige bevinden zich oude balkenplafonds.
Links voor een kelder met kleine lichten in de zijgevel.
Bijgebouwen, stoep en tuin
Voor het pand bevindt zich een bakstenen stoep (IJsselsteentjes) met rechts een hardstenen stoeppaaltje met smeedijzeren hek. Geheel links een smeedijzeren paal met stoephek. Voor het pand staat een reeks leilinden.
Achter het pand bevindt zich een door een gepleisterde muur omgeven erf met aan de straatzijde een poort.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria
a. de voorgevel, die een goed en fraai voorbeeld vormt van een midden 19de-eeuwse gevel met verschillende, voor die tijd, karakteristieke details, zoals de kozijnen, de schuiframen met brede middenroede, de voordeur en het hoofdgestel;
b. de eenheid van de constructieve elementen van het pand, zoals muren, dak en vloeren.
Stedenbouwkundige criteria
a. van belang voor het straatbeeld door de karakteristieke bouwmassa, de traditioneel vormgegeven gevels, de gave detaillering en de elementen als stoephekken en leilinden.