Lees pagina voor

Korte Steigerstraat 8, woonhuis

Adres: Korte Steigerstraat 8, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 CE Zaltbommel
Straat + huisnummer: Korte Steigerstraat 8
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 4046

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 16 februari 1993

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: eind 19de eeuw
Architect: -
Bouwstijl: neoclassicistische stijl

Beschrijver: -
Datum beschrijving: -
Datum foto’s: -

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan de Korte Steigerstraat 8 in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Korte Steigerstraat 8 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand ligt aan de oostzijde van de Korte Steigerstraat en maakt deel uit van een gevelwand waarvan een aantal panden beeldbepalend is. Het gebouw is uitgevoerd in neoclassicistische stijl met fraaie, doch grof uitgevoerde details en dateert uit het einde van de 19de eeuw.

Plattegrond en opbouw

Het pand bestaat uit drie bouwlagen. Het is een opvallend breed pand, met een deur in het midden en twee vensters aan elke kant daarvan. Het is iets hoger dan het naastliggende huis aan de rechterzijde en een bouwlaag hoger dan het huis aan de linkerzijde.

Foto van Korte Steigerstraat 8 in Zaltbommel


Voorgevel

De voorgevel is gepleisterd en in de grijze pleisterlaag is een blokkenverband aangegeven. De plint is donkerder grijs. De indeling van de gevel is symmetrisch, de derde bouwlaag is lager dan de eerste twee.

Eerste bouwlaag

In de middenas van de eerste bouwlaag bevindt zich een fraaie paneeldeur met bovenlicht. De deuropening heeft afgeronde bovenhoeken. De neuten en de onderdorpel zijn in hardsteen uitgevoerd. De donkergroene paneeldeur heeft fraaie roosters met in het centrum een paardenhoofd voor de beide glasramen. Het kalf is geprofileerd.
De deurpartij wordt afgesloten door een afdak dat wordt gedragen door twee atlanten in de vorm van kinderfiguren. Deze “kinderen” ontspringen vanuit fraaie fruitguirlandes versierd met krullen. Het afdak heeft een houten kroonlijst.
De deurpartij wordt aan weerszijden geflankeerd door twee gewijzigde schuifvensters. De weldorpels zijn als volgt geprofileerd: torus, riem, halfhol, riem, en een schuin profiel boven. De bovenhoeken van de vensteropeningen zijn afgerond en de openingen zijn voorzien van een gestucte omlijsting met van buiten naar binnen geprofileerd achtereenvolgens met een torus, riem, halfhol, en een smalle torus op een riem. Boven elk venster is een rechthoekig spiegelvlak ter decoratie van het muurvlak geplaatst. De vensters rechts van de deur hebben nog fraaie binnenluiken met panelen.

Tweede bouwlaag

De eerste bouwlaag wordt van de tweede gescheiden door een hardstenen cordonlijst, die tevens dienst doet als lekdorpel voor de vijf schuifvensters van deze bouwlaag. De vensters zijn iets kleiner dan die van de eerste bouwlaag maar van hetzelfde type en met dezelfde detaillering.

Derde bouwlaag

De tweede bouwlaag is van de derde gescheiden door een houten geprofileerde cordonlijst. De derde bouwlaag is lager dan de eerste twee bouwlagen. De derde bouwlaag heeft vijf rechthoekige vensteropeningen, maar de opening in de middenas is blind uitgevoerd. De overige vier vensters zijn voorzien van dubbele draaivensters. De kozijnen hebben een staafprofiel.
De gevel wordt afgesloten door een houten architraaf, een glad houten fries en een kroonlijst met bakgoot met een tandlijst aan de onderzijde. Dit hoofdgestel is wit geschilderd.

Linker zijgevel

De linker zijgevel gaat geheel schuil achter de belende bebouwing.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel gaat geheel schuil achter de belendende bebouwing.

Achtergevel

De achtergevel is niet beschreven.

Dak

Het pand heeft een dubbel schilddak, met de nokken dwars op de straat. Tussen de beide daken is een zakgoot geplaatst. De daken zijn gedekt met rode Hollandse pannen en lood op de hoekkepers.

Extra opmerking

De deurpartij werd oorspronkelijk bekroond door een balkon, zoals op oude foto’s te zien is. Daarvan rest nog de vloer, gedragen door atlanten, als een afdak boven de deur. De balkondeuren in de tweede bouwlaag zijn gewijzigd in een venster.
De atlanten komen in Zaltbommel in dezelfde vorm ook voor onder een balkon van het pand Boschstraat 19-21.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. fraai uitgevoerd, laat 19de-eeuws woonhuis in neoclassicistische stijl;
b. rijk gedetailleerde voorgevel;
c. opvallende deurpartij met door atlanten gedragen afdak, dat oorspronkelijk een balkon was.

Stedenbouwkundige criteria

a. onderdeel van een gevelwand die meerdere beeldbepalende panden bevat.

Korte Steigerstraat 8, woonhuis op een kaart getoond.