Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Kerkstraat 44, woonhuis

Adres: Kerkstraat 44, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 EJ Zaltbommel
Straat + huisnummer: Kerkstraat 44
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 427

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 januari 2006

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: -
Architect: -
Bouwstijl: voorgevel neoclassicistisch

Beschrijver: M. Witteveen/geactualiseerd door Marinus van Dintel
Datum beschrijving: 1997/juni 2004
Datum foto’s: juni 2004

Bronnen: bouwdossiers Streekarchief Bommelerwaard (SAB)

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan de Kerkstraat 44 in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Kerkstraat 44 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand ligt aan de westzijde van de Kerkstraat, schuin tegenover de Oenselsestraat en staat ingebouwd tussen een tuinmuur aan de linkerkant en een woonhuis met tuitgevel (rijksmonument) aan de rechterkant.

Plattegrond en opbouw

Het woonhuis is gebouwd op rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen met een zolderverdieping.
De voorgevel is een lijstgevel met klassiek hoofdgestel en heeft een witte pleisterlaag die van blokgroeven is voorzien. De linker zijgevel is opgetrokken uit bruine baksteen die zonder verband is gemetseld. De voorgevel heeft een cementen plint. De deur en de kozijnen zijn donkergroen geschilderd.

Foto van Kerkstraat 44 in Zaltbommel

Voorgevel

De voorgevel is een lijstgevel met klassiek hoofdgestel en heeft een witte pleisterlaag die is voorzien van blokgroeven. De diepe blokgroeven lopen in drie smalle banden tussen de vensters, als smalle band onder de architraaf en als hanenkammen boven de vensters en de deur. Aan de linkerzijde lopen de blokvoegen en de lijst niet door tot de hoek. Dit kan duiden op een extra muur of een muur van een voormalig buurpand. Onder zowel boven- als benedenvensters bevindt zich een bol geprofileerde lijst die meeloopt met terug liggende vlakken onder de vensters. Deze lijst doet tevens dienst als onderdorpel van de vensters.
De voorgevel is regelmatig ingedeeld, maar niet symmetrisch van opbouw.
Op de begane grond bevindt zich aan de linkerzijde een houten paneeldeur met gietijzeren roosters in vlechtmotief met een uitstekend kopje in het midden van elk rooster. De deur heeft een natuurstenen onderdorpel en natuurstenen neuten. Het kalf boven de deur is geprofileerd. Rechts van de deur bevinden zich twee schuifvensters met T-indeling, waarvan de bovendorpels licht getoogd zijn. Zowel in het bovendeel van deze twee vensters als in het bovenlicht is gekleurd, rijkelijk gedecoreerd glas-in-lood aangebracht. In de plint zitten twee ventilatieroosters ter hoogte van de schuifvensters.
Op de eerste verdieping bevinden zich recht boven de deur en benedenvensters geplaatste schuifvensters met T-indeling, waarvan de bovendorpels licht getoogd zijn. De bovenvensters zijn iets lager dan de benedenvensters, het linkervenster boven de deur is bovendien iets smaller. Boven de bovenvensters bevindt zich een geprofileerde architraaf, een glad fries, een tandlijst en een uitstekende bakgoot. De tand- en kroonlijst zijn crème van kleur; de architraaf en het fries wit.

Linker zijgevel

De bakstenen linker zijgevel is blind en loopt verder door dan het zadeldak. Dit achterste gedeelte van de muur is afgekalfd. Boven in het linker muurvlak bevindt zich een kleine nis. Boven de bakstenen gevelwand is over de volle breedte van het zadeldak een houten bakgoot aangebracht.

Rechter zijgevel

Het pand staat met de rechter zijgevel tegen een woonhuis met tuitgevel aangebouwd.

Achtergevel

De achtergevel is niet beschreven.

Dak

Het pand heeft een zadeldak met de nok haaks op de voorgevel en een schild aan de voorzijde. Het schild is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. In het schild is een klein dakraam aangebracht.
De linker- en rechter dakvlakken zijn gedekt met rode Hollandse pannen en in beide dakvlakken bevindt zich een groter dakraam. Een schoorsteen is niet zichtbaar; wel zijn achter op het linker dakvlak twee gasafvoeren geplaatst.

Bijgebouwen, stoep en tuin

Voor het huis ligt een verhoogde stoep bestaande uit stoeptegels met aan weerszijden een stoeppaal die door een eenvoudig hek met de voorgevel verbonden is.

Extra opmerking

De neoclassicistische lijstgevel dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het pand heeft hoogstwaarschijnlijk een oudere kern. Eenzelfde oppervlakte staat al ingetekend op de kadastrale kaart van 1832.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de eenvoudige, neoclassicistische lijstgevel.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering tegenover de Oenselsestraat, in harmonie met de overige historische bebouwing van de westelijke gevelwand van de Kerkstraat.

Kerkstraat 44, woonhuis op een kaart getoond.