Kerkplein 24, woonhuis
Adres: Kerkplein 24, Zaltbommel
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 EK Zaltbommel
Straat + huisnummer: Kerkplein 24
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 3723
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:10 januari 2006
Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: -
Architect: -
Bouwstijl: -
Beschrijver: M. Witteveen/geactualiseerd door Marinus van Dintel
Datum beschrijving: 1997/juni 2004
Datum foto’s: juni 2004
Bronnen: bouwdossiers Streekarchief Bommelerwaard (SAB)
Kadastrale kaart van Kerkplein 24 in Zaltbommel (2015)
Historie en ligging
Het pand is gelegen in de oostelijke hoek van het Kerkplein en grenst links aan een overeenkomstig pand. Het maakte oorspronkelijk deel uit van het belendende pand Kerkplein 26. Achter de gedeelde 19de-eeuwse voorgevel gaat een ouder pand schuil, met de bakstenen linkergevel van pand Kerkplein 26 als indicatie.
Plattegrond en opbouw
Het woonhuis is gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen met een zolderverdieping. De voorgevel is vijf vensters breed en wit gepleisterd in blokverband. Boven de bovenvensters bevindt zich een geprofileerde lijst. De gevel sluit boven af met een houten geprofileerde lijst. Over de volle breedte van de voorgevel is een in antraciet geverfde plint aangebracht. De deur is donkergroen geschilderd, de kozijnen zijn in wit met crème uitgevoerd.
Voorgevel
De voorgevel is symmetrisch van opbouw. Op de begane grond bevindt zich uiterst rechts van het pand een houten deur met klopper in de vorm van een hand. Het kalf boven de deur is geprofileerd, daarboven bevindt zich een 2-ruits bovenlicht. De deur heeft een natuurstenen onderdorpel. Links naast de deur zijn vier 6-ruits schuifvensters met hardstenen lekdorpels geplaatst. Tussen het eerste en het tweede venster is een ijzeren rooster aangebracht. Boven de plint zijn twee ventilatieroosters aangebracht.
Op de eerste verdieping zijn vier 4-ruits schuifvensters met hardstenen lekdorpels symmetrisch in de gevel geplaatst. In grootte zijn deze vensters iets kleiner dan de benedenvensters. Boven de deur bevindt zich een blind venster. De voorgevel wordt afgesloten met een houten geprofileerde bakgoot.
Linker zijgevel
Het pand staat aan de linkerzijde tegen belendend pand Kerkplein 26, een rijksmonument, aangebouwd.
Rechter zijgevel
De wit gepleisterde rechter zijgevel is van recente datum. Op de begane grond bevindt zich aan de rechterkant van de gevel een moderne deur, in de aanbouw is een klein raam met roedeverdeling geplaatst. Op de eerste verdieping zijn twee 4-ruits schuiframen zichtbaar, op de zolderverdieping een klein 4-ruits raam. Onder alle drie de ramen zijn lekdorpels aangebracht. In de zijgevel zitten verscheidene muurankers: twee stuks onder en twee stuks boven de 4-ruits schuiframen en twee parallel aan de daklijn ter hoogte van het kleine 4-ruits raam. Op de linkerhoek bevindt zich een hemelwaterafvoer voor de bakgoot van de voorgevel.
Achtergevel
De achtergevel is wit gepleisterd. Rechts van het midden is op de eerste verdieping een raam met roedeverdeling zichtbaar. Rechts van dit raam is een aluminium gasafvoer tegen de gevel geplaatst. Aan de achtergevel is een bakgoot bevestigd, met links in de hoek de hemelwaterafvoer.
Dak
Het pand heeft een zadeldak met de nokrichting evenwijdig aan de voorgevel. Het dak is gedekt met gesmoorde kruispannen. Aan de achterkant is op het dak een gasafvoer geplaatst; een schoorsteen ontbreekt. In het achterdakvlak bevinden zich drie kantelramen.
Bijgebouwen, stoep en tuin
Voor het pand ligt een hardstenen stoep.
Extra opmerking
Het pand is in het recente verleden gerenoveerd, waarbij een afsteek tegen de rechter zijgevel werd verhoogd en onder één dak werd gebracht. De oorspronkelijke gezamenlijke voorgevel van Kerkplein 24 en 26 was zes traveeën breed, de huidige acht. Dit is onder andere zichtbaar aan de bakgoot van de voorgevel.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria
a. de markante hoofdvorm en gevelindeling
Stedenbouwkundige criteria
a. de situering in samenhang met het rijksmonument Kerkplein 26 in de hoek van het plein, in harmonie met de overige historische bebouwing.