Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Maasdijk 116, boerderij

Adres: Maasdijk 116, Aalst

Gemeente: Zaltbommel

Postcode + plaats: 5308 JE Aalst
Straat + huisnummer: Maasdijk 116
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie L, nr. 557

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: 1911 na brand
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans/drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 28 januari 1992
Datum foto’s: eind 1991

Kadastrale kaart van 2015 met ingekleurd in blauw het perceel Maasdijk 116 te Aalst
 

Kadastrale kaart van Maasdijk 116 in Aalst (2015)

Historie en ligging

Deze T-boerderij is gelegen in de teen van de Maasdijk, met het achterhuis evenwijdig aan de dijk.
Het pand is na een brand aan de Maasdijk, in 1911 weer opnieuw opgebouwd.
In de voorgevel van het pand is een steen ingemetseld waarop vermeld: “eerste steen * gelegd door * Willem Adrianus * Maas * oud 4 jaar * op 25 aug. 1911”.

Plattegrond en opbouw

Het pand is opgericht op een rechthoekig grondplan. Het voorhuis bestaat uit één bouwlaag met kelder. De gevels zijn opgetrokken in baksteen met een trasraam en gemetseld in kruisverband.
Langs de dakrand zijn windveren en geprofileerde bakgoten aangebracht, met gesneden makelaars en klossen.


Foto van boerderij Maasdijk 116 in Aalst

Voorgevel

De brede voorgevel is asymmetrisch ingedeeld met rechts in de gevel twee T-schuifvensters, een paneeldeur met glas-in-lood bovenlicht en weer twee T-schuifvensters. Links in de gevel bevindt zich een vijfde T-schuifvenster. De vensters en de deur worden ontlast door een segmentboog met hardstenen geboorte- en sluitstenen, versierd met een diamantkop. In de boogvelden is een bakstenen tegelmotief gemetseld. Naar de deur leidt een trap met vier hardstenen treden. In het trasraam zijn van links naar rechts één enkel, twee dubbele en rechts van de trap weer één dubbel keldervenster geplaatst, alle onder segmentbogen. De boogvelden hiervan zijn afgesmeerd. Alle vensters in de gevel hebben luiken.

Linker zijgevel

De linker zijgevel heeft in het voorhuis in de top een T-schuifvenster ontlast door een segmentboog met hardstenen geboorte- en sluitstenen. In de achterzijde van het voorhuis zit eveneens een T-schuifvenster onder segmentboog met hardstenen geboorte- en sluitstenen, versierd door een diamantkop. Dit venster heeft een luik.
Het achterhuis heeft in de gevel twee halfronde 5-ruits stalraampjes en één 3-ruits halfrond stalraampje. Tegen de achtergevel is een kaarsnis uitgespaard.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft in het voorhuis een T-schuifvenster op de begane grond en op de verdieping, onder segmentbogen, met hardstenen geboorte- en sluitstenen. Het venster op de begane grond heeft luiken. In het trasraam zitten twee stalvensters. Achter het voorhuis is het achterhuis opgehoogd tot twee bouwlagen, waarin een paneeldeur met geblokt deurkalf en bovenlicht en rechts hiervan een dubbel T-venster. Naar de deur leidt een trap van drie treden. Op de verdieping zitten twee T-schuifvensters. De rest van het achterhuis heeft een deur en twee 5-ruits stalvensters.

Achtergevel

De achtergevel is symmetrisch van indeling en heeft één bouwlaag met onder de kap een tweede bouwlaag en zolder. Op de begane grond zitten centraal in de gevel dubbele deeldeuren onder een segmentboog, geflankeerd door staande, met segmentboog afgesloten stalraampjes, wederom geflankeerd door, tegen het geveleinde, een loopdeur onder segmentboog. De bogen van de deuren hebben geschilderde sluitstenen. Op de verdieping zit centraal een dubbel laadluik onder segmentboog met geschilderde sluitsteen, geflankeerd door ronde 9-ruits stalramen. In de top van de gevel zit eveneens een rond 9-ruits stalraam.

Dak

Het voorhuis heeft een zadeldak met de noklijn haaks op de dijk. Het achterhuis heeft een zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de dijk. Beide dak zijn gedekt met gesmoorde Tuiles du Nord-pannen. De daken hebben een klein overstek bij de zijgevels van het voorhuis.
In het voor dakvlak zijn twee dakkapellen geplaatst met stolpramen met bovenlicht, afgesloten door een klein frontonnetje en geflankeerd door eenvoudige wangen.

Interieur

In het interieur bevinden zich twee stookplaatsen, waarvan één met een betegelde achterwand.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria:
a. de situering aan de Maasdijk.

Maasdijk 116, boerderij op een kaart getoond.