Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Gamerschestraat 75, winkel en woonhuis

Adres: Gamerschestraat 75, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 AR Zaltbommel
Straat + huisnummer: Gamerschestraat 75
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 3373

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 januari 2006

Oorspronkelijke functie:  winkel en woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: voorgevel eind 19de eeuw, winkelpui begin 20ste eeuw
Architect: -
Bouwstijl: neoclassicistisch

Beschrijver: M. Witteveen/geactualiseerd door Marinus van Dintel
Datum beschrijving: 1997/december 2004
Datum foto’s: november 2004

Bronnen: bouwdossiers Streekarchief Bommelerwaard (SAB)

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan Gamerschestraat 75 in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Gamerschestraat 75 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand ligt op de zuidwestelijke hoek van de Gamerschestraat en de Zandstraat, aan de rand van de middeleeuwse kern van Zaltbommel. Het is niet bekend of zich achter de gevels een oudere kern bevindt. In 1937 heeft er een verbouwing plaatsgevonden, waarbij onder andere een deur op de hoek als ingang voor de winkel en een deur in de voorgevel als toegang naar de bovenwoning werden geplaatst. Tijdens dezelfde verbouwing werd de woning intern gewijzigd.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op vierkante plattegrond met afgeschuinde hoek en telt twee bouwlagen. Het pand heeft een wit gepleisterde lijstgevel met baksteenelementen en wordt aan de bovenzijde met een klassiek hoofdgestel afgesloten. De plint is gepleisterd en varieert wat betreft hoogte per geveldeel. De neuten en onderdorpels van de deuren zijn van hardsteen. De kozijnen en het hoofdgestel zijn in roomgeel geschilderd, de deur en de raampartijen zijn in donkergroen uitgevoerd.

Foto van Gamerschestraat 75 in Zaltbommel

Voorgevel

De voorgevel is twee vensters breed. De begane grond wordt grotendeels ingenomen door een eenvoudige winkelpui. Geheel rechts zit de ingang met een 3-ruits houten paneeldeur. Boven het brede, ongeprofileerde kalf zit een 3-ruits bovenlicht. Links hiervan bevindt zich een breed venster met een enkelruits winkelraam met een tweevoudig 4-ruits bovenlicht. Het geheel van ingang en venster wordt bekroond met een latei met bakstenen rollaag erboven. Aan weerszijden van de rollaag en recht daaronder van de grond oprijzend, bevinden zich verticaal geplaatste, bakstenen decoraties in siermetselwerk.
Op de eerste verdieping zijn boven een tweede rollaag van donker baksteen in kwadrantprofiel twee licht getoogde vensters met T-schuiframen en lekdorpels aangebracht. De gevel wordt afgesloten met een klassiek hoofdgestel, bestaande uit een geprofileerde architraaf, een glad fries en een geprofileerde bakgoot in de vorm van een kroonlijst. Het betreft hier een omlopend hoofdgestel dat ook de andere gevels van het pand afsluit en bij de afgeschuinde hoekgevel verkropt.

Afgeschuinde hoekgevel

Op de begane grond van deze gevel bevindt zich een brede ingang met enkelruits openslaande deuren. Boven het ongeprofileerde kalf zit een 5-ruits bovenlicht. Het venster wordt bekroond met een latei met bakstenen rollaag erboven. Op de eerste verdieping is boven een tweede rollaag van donker baksteen in kwadrantprofiel een licht getoogd venster met T-schuifraam en een lekdorpel aangebracht. Het klassieke hoofdgestel sluit ook deze hoekgevel af.

Linker zijgevel

De linker zijgevel is twee vensters breed. Rechts op de begane grond bevindt zich een breed winkelvenster, overeenkomend met dat in de voorgevel. De baksteendecoraties zijn ook gelijk. Links van dit grote venster is een licht getoogd venster met T-schuifraam en lekdorpel aangebracht.
Op de eerste verdieping bevinden zich twee licht getoogde vensters met T-schuiframen en lekdorpels. De linker zijgevel sluit af met het klassieke hoofdgestel.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel gaat grotendeels schuil achter het buurpand. Alleen helemaal bovenaan is een klein deel zichtbaar. Dit deel bestaat uit gepleisterde baksteen en is blind.

Achtergevel

De achtergevel gaat geheel schuil achter het buurpand.

Dak

Het pand heeft een zadeldak met voor- en hoekschild. De nokrichting staat haaks op de voorgevel.
Het linker dakvlak is gedekt met moderne gesmoorde Hollandse pannen; het rechter met rode. Op elk dakvlak bevindt zich een klein dakraam, terwijl geheel links direct boven de bakgoot van het linker dakvlak een kleine dakkapel met plat dak en dubbele enkelruits draairamen geplaatst is. In het midden van de nok bevindt zich een bakstenen schoorsteen.

Bijgebouwen, stoep en tuin

Voor de voorgevel van het pand ligt een eigen stoep, terwijl voor de afgeschuinde hoekgevel een met gekleurde tegeltjes ingelegde halfronde stoep is aangelegd.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de eenvoudige neoclassicistische lijstgevels, waaronder een kenmerkende laat 19de-eeuwse afgeschuinde hoekgevel;
b. de winkelpui met markante bakstenen sierdecoraties.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering op de hoek van de Gamerschestraat en de Zandstraat.

Gamerschestraat 75, winkel en woonhuis  op een kaart getoond.