Gamerschestraat 52, woonhuis
Adres: Gamerschestraat 52, Zaltbommel
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 AT Zaltbommel
Straat + huisnummer: Gamerschestraat 52
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 59
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:10 januari 2006
Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: voorgevel: 19de-eeuws; achtergevel: 1718
Architect: niet bekend
Bouwstijl: neoclassicisme
Beschrijver: M. Witteveen/geactualiseerd door Marinus van Dintel
Datum beschrijving: 1997/december 2004
Datum foto’s: november 2004
Bronnen: G. van Tussenbroek, ‘Onder de daken van Zaltbommel, bouwen en wonen in de historische binnenstad (1350-1650)’, blz. 117, 119.
Kadastrale kaart van Gamerschestraat 52 in Zaltbommel (2015)
Historie en ligging
Het pand ligt tussen twee belendende panden in de gesloten noordelijke gevelwand van de Gamerschestraat en heeft gezien de hoogte van de begane grond en de breedte en diepte van het perceel, een laatmiddeleeuwse oorsprong. De voorgevel is van rond het midden van de 19de eeuw; de achtergevel is ouder aangezien met jaarankers het jaar 1718 is weergegeven.
Plattegrond en opbouw
Het pand is gebouwd op rechthoekige plattegrond. Het heeft één bouwlaag met een zolderverdieping achter een hoge borstwering. De voorgevel is een bakstenen lijstgevel in kruisverband en heeft een zeer hoge begane grond. Aan de bovenzijde wordt de voorgevel afgesloten door een klassiek hoofdgestel. De plint is gepleisterd en grijs geverfd, de neuten en de onderdorpel van de deur zijn van hardsteen. De kozijnen en het hoofdgestel zijn in gebroken wit geschilderd, de deur en de raampartijen zijn in donkergroen uitgevoerd.
Voorgevel
Op de begane grond bevindt zich aan de linkerzijde de ingang met een houten paneeldeur. Het deurkozijn met kraalprofiel is aan de bovenzijde afgesloten met een halfsteens rollaag. Boven het eenvoudig geprofileerde kalf zit een smal enkelruits raam. Boven het tweede kalf bevindt zich een groot, enkelruits bovenlicht met daarin geometrisch ingedeeld glas-in-lood uit de jaren 20 van de 20ste eeuw. Rechts van de ingang bevinden zich twee verticaal geplaatste, hoge vensters die door smalle muurdammen van de deur en van elkaar gescheiden zijn. De raamkozijnen hebben een kraalprofiel. In het bovenlicht van de enkelruits schuiframen zit eveneens gekleurd, geometrisch ingedeeld glas-in-lood uit de jaren 20 van de 20ste eeuw. Boven de twee vensters bevinden zich halfsteens rollagen; de tegels van de lekdorpels zijn nieuw.
Op de zolderverdieping zijn twee vensters symmetrisch in de gevel geplaatst. De kozijnen hebben een kraalprofiel en enkelruits schuiframen. Aan de onderzijde zijn de onderdorpels onderbroken door roosters van gevelradiatoren. Boven de twee vensters bevinden zich halfsteens rollagen; de lekdorptegels zijn vernieuwd. Aan de bovenzijde wordt de voorgevel afgesloten met een eenvoudig houten architraaf, een fries en een kroonlijst.
Linker zijgevel
Het pand staat met de linker zijgevel tegen belendend pand Gamerschestraat 54 aangebouwd en laat van de straatzijde weinig details zien.
Rechter zijgevel
Het pand staat met de rechter zijgevel tegen belendend pand Gamerschestraat 50 aangebouwd en laat van de straatzijde geen details zien.
Achtergevel
De achtergevel is een eenvoudige topgevel en is wit gepleisterd. Tegen de achtergevel is aan de rechterzijde een kleine aanbouw met plat dak gerealiseerd. Links hiervan bevindt zich een ingang. Ter hoogte van de balklaag tussen de begane grond en de zolderverdieping bevinden zich jaartalankers die het jaar 1718 vormen. Op de eerste verdieping bevinden zich links twee vensters met kozijnen met ojiefprofiel, dubbele draairamen en enkelruits bovenlichten met glas-in-lood. De lekdorpels zijn van hout en natuursteen. In het rechter gevelvlak zit een blinde travee. In de top van de gevel zit een venster met vernieuwd enkelruits schuifraam.
De topgevel wordt beëindigd met een eenvoudige uitgemetselde, gepleisterde afdeklijst of rollaag. Langs deze laag zijn staafankers aangebracht.
Dak
Het pand heeft een zadeldak met voorschild, waarvan de nokrichting haaks op de voorgevel staat. Het dak is gedekt met rode Tuiles du Nordpannen.
Bijgebouwen, stoep en tuin
Voor het pand ligt een eigen stoep. Rechts voor het pand staat een mogelijk 17de-eeuwse stoeppaal. Aan de achterzijde ligt een klein erf dat wordt afgescheiden door een bakstenen tuinmuur met gietijzeren hekwerk.
Extra opmerking
Vanuit de lucht is een brandmuur tussen het voor- en achterhuis waar te nemen.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria
a. de 19de-eeuwse bakstenen lijstgevel aan de voorzijde en de 18de-eeuwse topgevel aan de achterzijde;
b. de laatmiddeleeuwse kenmerken als de hoge begane grond, de kapconstructie en de brandmuur.
Stedenbouwkundige criteria
a. de situering in de gevarieerde noordelijke gevelwand van de Gamerschestraat.