Gamerschestraat 19, woonhuis
Adres: Gamerschestraat 19, Zaltbommel
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 AN Zaltbommel
Straat + huisnummer: Gamerschestraat 19
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 821
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 20 oktober 1992
Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: laatste kwart 19de eeuw
Architect: -
Bouwstijl: -
Beschrijver: -
Datum beschrijving: -
Datum foto’s: -
Bronnen: -
Kadastrale kaart van Gamerschestraat 19 in Zaltbommel (2015)
Historie en ligging
Het pand is gelegen aan de zuidelijke zijde van de Gamerschestraat, op de westelijke hoek met de Kloosterstraat. Het rechter buurpand is beduidend hoger.
Plattegrond en opbouw
Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en bezit twee bouwlagen.
Voorgevel
De voorgevel is drie traveeën breed en asymmetrisch van indeling. De bakstenen gevel is gemetseld in kruisverband en bezit een hardstenen plint. Ter hoogte van de onder-, wissel- en bovendorpels bevinden zich gepleisterde speklagen. Beide bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een hardstenen cordonlijst, die tevens dienst doet als lekdorpel voor de vensters van de tweede bouwlaag.
De eerste bouwlaag bezit links de ingang met een hardstenen omlijsting, bestaande uit op consoles rustende gecanneleerde pilasters, die aan de bovenzijde een kapiteeltje bezitten. Boven de kapiteeltjes bevinden zich opnieuw consoles, die de hardstenen bekroning dragen, bestaande uit een geprofileerde lijst met sierballen op de hoeken en in het midden een paneel met mascaron, geflankeerd door pilasters en geprofileerde klauwstukken. Hierboven bevindt zich nog een fronton geflankeerd door sierbollen.
De ingang bezit verder een hardstenen onderdorpel, hardstenen neuten en een zeer rijk uitgevoerde paneeldeur met pilasters en kroonlijst en twee rijk uitgewerkte smeedijzeren roosters. Boven het geprofileerde kalf bevindt zich een enkelruits bovenlicht. Links naast de ingang bevindt zich een verticaal ingemetselde hardstenen brievenbus.
Rechts van de ingang bevinden zich twee vensters met steens segmentbogen met gepleisterde sluitstenen. De segmentbogen en de dagkanten zijn voorzien van kwartrond geprofileerde geglazuurde profielstenen. De boogvelden zijn gevuld met gekleurd tegelmozaïek. De vensters bezitten voorts hardstenen lekdorpels, kozijnen met vellingkanten en T-schuiframen.
De tweede bouwlaag bezit drie getoogde vensters met segmentbogen met gepleisterde sluitstenen, kozijnen met vellingkanten en 2-ruits stolpramen met enkelruits bovenlichten. De gevel sluit aan de bovenzijde af met een rijk hoofdgestel, bestaande uit een geprofileerde architraaf, een gepleisterd fries met drie spiegelvelden en een geprofileerde kroonlijst met tandlijst aan de onderzijde en rustend op vier rijk gebeeldhouwde klossen met acanthusmotieven.
Linker zijgevel
De linker zijgevel is gepleisterd in blokverband. De eerste bouwlaag is blind. De tweede bouwlaag bezit links van de middenas twee vensters met kozijnen met duivejager en T-schuiframen. De gevel, waarin staafankers zijn opgenomen, sluit aan de bovenzijde af met een eenvoudig geprofileerde houten bakgoot op geprofileerde klosjes.
Rechter zijgevel
De rechter zijgevel gaat geheel schuil achter de belendende bebouwing.
Achtergevel
De eerste bouwlaag van de achtergevel gaat schuil achter een éénlaagse, in blokverband gepleisterde aanbouw met plat dak. De tweede bouwlaag bezit rechts op het plat een moderne enkelruits balkondeur. Links hiervan bevindt zich een klein venster met enkelruits uitzetraam en links van de middenas een breed modern venster. De gevel sluit af met een goot, zoals bij de linkerzijgevel.
Dak
Het pand heeft een omlopend afgeplat schilddak, gedekt met gesmoorde kruispannen. Op het voorschild bevindt zich een eenvoudige gemoderniseerde dakkapel met plat dak en dubbel 2-ruits draairaam.
Bijgebouwen, stoep en tuin
Voor de gevel bevindt zich een hardstenen stoep, die aan weerszijden wordt afgesloten door een rijk gedetailleerd smeedijzeren hek met gietijzeren hekpijlers aan de straatzijde.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria
a. goed voorbeeld van een groot woonhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw;
b. voorgevel met opmerkelijk gaaf bewaard gebleven detaillering in neo-renaissancestijl (natuurstenen omlijsting ingang, vensterafsluitingen met tegelmozaïeken boven de vensters in de eerste bouwlaag, verglaasde bakstenen in de dagkanten, rijk gedetailleerd hoofdgestel).
Stedenbouwkundige criteria
a. de situering in een karakteristieke aaneengesloten gevelwand.
Cultuurhistorische criteria
a. onderdeel van een gevelwand, die een zeer geschakeerd beeld vertoont van vooral historische panden, die als gevolg van latere wijzigingen en moderniseringen wisselende architectonische kwaliteiten bezitten.