Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Boschstraat 78-80, bedrijfsruimte met bovenwoning

Adres: Boschstraat 78-80, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 AG  Zaltbommel
Straat + huisnummer: Boschstraat 78-80
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 2932

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 12 mei 1992

Oorspronkelijke functie: bedrijfsruimte met bovenwoning
Huidige functie: winkel met bovenwoning

Bouwjaar: -
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: -
Datum beschrijving: -
Datum foto’s: -

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan Boschstraat 78-80 in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Boschstraat 78-80 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand is gelegen in de aaneengesloten westelijke gevelwand van het zuidelijke deel van de Boschstraat. Het bevindt zich in een reeks panden met nagenoeg even hoge lijstgevels. Deze panden zijn gebouwd op smalle diepe kavels en hebben een (schild)dak met de nokrichting haaks op de voorgevel.
Het pand heeft waarschijnlijk een oudere kern en een voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw. De eerste bouwlaag is in de jaren ’20 van de 20ste eeuw voorzien van een aardige winkel-/bedrijfspui in Amsterdamse Schoolstijl.    

Plattegrond en opbouw

Het pand heeft een diepe rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een schilddak met de nokrichting haaks op de voorgevel, gedekt met rode Hollandse pannen. Het achterschild is geknikt (als bij een mansardedak).

Foto van Boschstraat 78-80 in Zaltbommel

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch van indeling en drie vensterassen breed. De eerste bouwlaag is opgetrokken in donkerrode baksteen met een rollaag in geteerde baksteen, die ongeveer halverwege de deurhoogte is aangebracht. Uiterst links en rechts bevindt zich een smalle ingang met hardstenen onderdorpel, ongeprofileerd kozijn en 2-ruits bovenlicht, met horizontale roedeverdeling. De rechter ingang (de ingang voor de bovenwoning nr. 78) bezit een originele voordeur met 3-ruits bovendeel). De voordeur en het kalf van de ingang van de winkel op nr. 80 zijn vernieuwd. In de brede middenas bevindt zich thans een breed etalagevenster met ongeprofileerd kozijn, enkelruits raam en 8-ruits bovenlicht. Getuige de vernieuwde bakstenen plint onder het venster en de moderne lekdorpel vervangt het venster een brede bedrijfsingang. De muurdammen tussen venster en deuren zijn voorzien van verticaal gemetseld siermetselwerk, ter hoogte van de bovenlichten van geteerde steen. De pui sluit aan de bovenzijde af met een brede eenvoudig geprofileerde puibalk, die boven het venster is voorzien van een wigvormig fronton. De tweede bouwlaag is wit gepleisterd in blokverband. Er bevinden zich drie vensters met in het pleisterwerk gesuggereerde strekken en hardstenen, aan de onderzijde, geprofileerde lekdorpels, die via een langs de gevel lopende cordonlijst met elkaar zijn verbonden. De vensters bezitten vlakke ongeprofileerde kozijnen en 2-ruits stolpramen met bovenlichten, waarin eenvoudig glas-in-lood. De gevel sluit aan de bovenzijde af met een licht geprofileerde architraaf, een glad gepleisterd fries en een eenvoudige bakgoot met ojiefvormig boeiboord. Het dakvlak vóór bezit een moderne dakkapel met dubbel draairaam.

Linker zijgevel

De linker zijgevel gaat geheel schuil achter de belendende bebouwing.    

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel gaat geheel schuil achter de belendende bebouwing.

Achtergevel

Het dakschild aan de achterzijde bezit een moderne dakkapel met plat dak.

Extra opmerking

Het in oorsprong wellicht oudere pand (17de-eeuws?) bezit een jongere voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, die omstreeks 1925 werd voorzien van een winkel-/bedrijfspui in Amsterdamse Schoolstijl. Deze pui is helaas niet geheel gaaf gebleven. Het huidige brede venster vervangt een brede bedrijfsingang (garage, smederij?)

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik;
b. de tweede bouwlaag die nog geheel uit omstreeks 1800 dateert, met gave vensters en hoofdgestel. Daarmee behoort de gevel tot de oudste exemplaren in dat deel van de Boschstraat.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering in een karakteristieke aaneengesloten gevelwand.

Cultuurhistorische criteria

a. onderdeel van een gevelwand die een zeer geschakeerd beeld vertoont van oude en nieuwe panden van wisselende architectonische kwaliteit

Boschstraat 78-80, bedrijfsruimte met  bovenwoning op een kaart getoond.