Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Boschstraat 32b-34, woonhuis

Adres: Boschstraat 32b-34, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 AE Zaltbommel
Straat + huisnummer: Boschstraat 32b-34
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 3114

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 12 mei 1992

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: ca. 1905
Architect: -
Bouwstijl: neorenaissance

Beschrijver: -
Datum beschrijving: -
Datum foto’s: -

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan  Boschstraat 32b-34 in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Boschstraat 32b en 34 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Dit pand is gelegen in het middendeel van de karakteristieke aaneengesloten westelijke gevelwand van de Boschstraat. De panden in dit deel van de gevelwand hebben veelal lijstgevels van overeenkomstige hoogte op de diepe, smalle kavels en zijn merendeels voorzien van (schild-)daken met de nokrichting haaks op de voorgevel. De kroonlijsten van de belendende gevels lopen deels over de gevel van Boschstraat 34 door.

Plattegrond en opbouw

Het pand bezit een diepe rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een zadeldak.

Foto van Boschstraat 32b-34 in Zaltbommel

Voorgevel

Het pand bezit een verzorgde en vrij gaaf bewaard gebleven voorgevel in neo-renaissancestijl uit omstreeks 1905, met verschillende aardige details, zoals de vele natuurstenen onderdelen, de kozijnprofielen, de vullingen van de boogvelden, de krulankers en de fraaie paneeldeur.
De voorgevel is asymmetrisch van indeling en bestaat uit een smalle travee rechts en een brede travee links. De gevel is van machinale baksteen en gemetseld in kruisverband. De lage plint bestaat uit een hardstenen strook, drie lagen baksteen en aan de bovenzijde een hardstenen waterlijst. De eerste bouwlaag bezit een drietal zandstenen speklagen; de tweede bouwlaag vier speklagen. De eerste bouwlaag wordt van de tweede gescheiden door een geprofileerde natuurstenen cordonlijst. Ook tussen de tweede bouwlaag en de trapgevel bevindt zich een geprofileerde natuurstenen cordonlijst.

De eerste bouwlaag bezit rechts een smalle ingang met steens segmentboog met zandstenen geboortestenen en met gekleurde tegeltjes in het boogveld. De ingang bezit hardstenen neuten en onderdorpel, een kozijn met vellingkanten en een opmerkelijke paneeldeur in rococostijl. Boven het kalf bevindt zich een bovenlicht bezet met eenvoudig glas-in-lood. (Deze paneeldeur behoort waarschijnlijk niet tot de oorspronkelijke opzet van de voorgevel).
Rechts naast de ingang bevindt zich een ingemetselde hardstenen brievenbus met waterlijstje aan de bovenzijde. Links bevindt zich een breed venster met steens segmentboog met zandstenen geboortestenen en een hardstenen lekdorpel. Het venster heeft een kozijn met vellingkanten en twee tussenstijlen, die zijn gedecoreerd met ingesneden motieven. Het enkelruits middenraam bezit boven het geprofileerde kalf een groot bovenlicht met glas-in-lood, dat doorloopt tot aan de segmentboog. De smalle enkelruitse zijramen hebben boven het kalf lage enkelruits bovenlichtjes met hierboven in het boogveld gekleurde tegeltjes. Voor de segmentboog bevindt zich een originele rolluikbak met geprofileerde zijden. Ook de op de kozijnen bevestigde houten geleiders zijn nog aanwezig.
De tweede bouwlaag bezit rechts een smal venster met steens rondboog en een boogveld met groene en goudkleurige tegeltjes, een kozijn met vellingkanten en een enkelruits schuifraam met bovenlicht bezet met eenvoudig glas-in-lood. Het brede venster rechts heeft een steens segmentboog aan de bovenzijde voorzien van een laag koppen en voorzien van zandstenen geboortestenen, een boogveld als rechts, een kozijn van het zelfde type als in de eerste bouwlaag en een breed enkelruits middenraam met smalle enkelruitse zijramen. Boven het kalf bevinden zich bovenlichten met eenvoudig glas-in-lood.

In de top bevindt zich een venster met steens rondboog met gepleisterde geboortestenen, een boogveld als in de tweede bouwlaag, een kozijn met vellingkanten en een 2-ruits stolpraam. Het venster wordt aan beide zijden geflankeerd door een klein venstertje met natuurstenen lateibalkje, bakstenen lekdorpel, kozijn met vellingkant en enkelruits raampje. De trapgevel heeft zes trappen, afgedekt met natuurstenen geprofileerde dakplaten. De gevel bezit in totaal zeven sierlijke smeedijzeren krulankers.

Linker zijgevel

De linker zijgevel gaat geheel schuil achter de belendende bebouwing.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel gaat geheel schuil achter de belendende bebouwing.

Achtergevel

De achtergevel is niet beschreven.

Dak

Het pand heeft een zadeldak met de nokrichting haaks op de voorgevel. Het dak eindigt met een trapgevel. De dakbedekking bestaat uit rode Hollandse pannen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering in een karakteristieke aaneengesloten gevelwand.

Cultuurhistorische criteria

a. onderdeel van een gevelwand die een zeer geschakeerd beeld vertoont van oude en nieuwe panden van wisselende architectonische kwaliteit.

Boschstraat 32b-34, woonhuis op een kaart getoond.