Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Boschstraat 19-21, woonhuis

Adres: Boschstraat 19-21, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 AA Zaltbommel
Straat + huisnummer: Boschstraat 19-21
Naam object: Huyse de Groote Roos
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 3883 (oud: 3007)

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:16 februari 1993

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: derde kwart 19de eeuw
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: -
Datum beschrijving: -
Datum foto’s: -

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan  Boschstraat 19-21 te Zaltbommel

Kadastrale kaart van Boschstraat 19-21 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand maakt deel uit van de aaneengesloten oostelijke gevelwand van de Boschstraat. De gevel dateert uit het derde kwart van de 19de eeuw. Mogelijk is de kern van het pand veel ouder. Opvallende details zijn onder meer de hoekpilasters, de vensteromlijstingen, het balkon met smeedijzeren hekwerk en rijk geprofileerde consoles, en de merkwaardige souterrainverdieping, opgenomen in de plint.

Plattegrond en opbouw

Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en bezit boven het souterrain twee bouwlagen.

Foto van Boschstraat 19-21 Zaltbommel

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch van opzet en drie traveeën breed. De gevel is geheel wit gepleisterd en bezit een hoge in blokverband gepleisterde plint, waarin het souterrain is opgenomen. Onder de souterrainvensters bevindt zich een ongeprofileerde waterlijst. Boven de vensters bevindt zich een ver uitstekende waterlijst. Ook onder de vensters van de eerste en de tweede bouwlaag bevinden zich geprofileerde waterlijsten, die tevens dienst doen als lekdorpel. Onder de vensters bevinden zich rechthoekige panelen met cirkelvormige decoratie met stucwerkrozet, geflankeerd door casementen.
De gevel bezit vanaf de plint gecanneleerde hoekpilasters met op regelmatige afstand rechthoekige blokken met gebosseerde velden. De pilasters worden niet onderbroken door de waterlijsten. De gevel sluit aan de bovenzijde af met een smalle geprofileerde architraaf fries met drie rechthoekige spaarvelden en een geprofileerde houten kroonlijst.
De souterrainverdieping bezit vier traveeën en uiterst links en rechts een licht getoogde ingang met licht getoogd kozijn en houten paneeldeur, met paneel in de plint en een groot enkelruits raam met rijk gedetailleerd gietijzeren deurrooster. De ingangen zijn te bereiken via bakstenen trappen met moderne leuningen. Tussen beide ingangen bevinden zich twee vensters met een licht gebogen bovenzijde en afgeronde bovenhoeken. De vensters zijn voorzien van een houten kozijn met gebogen bovenzijde en dubbele enkelruits vaste ramen. 
De eerste bouwlaag bezit drie vensters met afgeronde bovenhoeken en een brede geprofileerde omlijsting met omgezette hoeken en een stucwerkdecoratie midden boven. De vensters bezitten T-schuiframen.
De tweede bouwlaag bezit in de middenas een balkoningang en aan weerszijden een venster met overeenkomstige gepleisterde omlijstingen. De vensters hebben eveneens T-schuiframen. De balkoningang heeft een dubbele enkelruits deur en een enkelruits bovenlicht. Het balkon is zeer rijk vorm gegeven en bezit tussen de houten hoekdelen een rijk gedetailleerd smeedijzeren hekwerk. Het balkon rust op rijk gebeeldhouwde atlanten. Het balkon bezit een geprofileerde lijst, die over de gevel is doorgetrokken als een cordonlijst en nabij de hoekpilasters rust op gedecoreerde consoles. Op de voorzijde van het balkon staat in geschilderde letters “Huyse de Groote Roos”.

Linker zijgevel

De linker zijgevel gaat geheel schuil achter de belendende bebouwing.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel is bepleisterd met cementpleister en wordt afgesloten door een eenvoudige gootlijst.

Dak

Het pand heeft een schilddak, gedekt met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Aan de voorzijde bevindt zich een modern uitzetraam in het dakvlak.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik;
b. voorbeeld van een voornaam woonhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, met een zeer rijk vormgegeven voorgevel.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering in een karakteristieke aaneengesloten gevelwand.

Cultuurhistorische criteria

a. onderdeel van een gevelwand die een zeer geschakeerd beeld vertoont van oude en nieuwe panden van wisselende architectonische kwaliteit;
b. de lijstgevel sluit goed aan bij de overige lijstgevels in deze gevelwand.

Boschstraat 19-21, woonhuis op een kaart getoond.