Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Bolwerk de Kat 7, woonhuis

Adres: Bolwerk de Kat 7, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 AV Zaltbommel
Straat + huisnummer: Bolwerk de Kat 7
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 3307

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 januari 2006

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar:1933
Architect: -
Bouwstijl: jaren 30 20ste eeuw

Beschrijver: M. Witteveen/geactualiseerd door Marinus van Dintel
Datum beschrijving:1997/oktober 2004
Datum foto’s: oktober 2004

Bronnen: ‘Onder de daken van Zaltbommel, bouwen en wonen
in de historische binnenstad (1350-1650)’, G. van Tussenbroek, Utrecht 2003, blz. 74-75

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan  Bolwerk de Kat 7 Zaltbommel

Kadastrale kaart van Bolwerk de Kat 7 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand is gelegen op Bolwerk de Kat en dateert uit 1933. Het staat op de plek waar tot in de jaren 30 van de 20ste eeuw de laatste molen van Zaltbommel stond.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouw op rechthoekige plattegrond en is met de voorgevel naar de haven toe gericht. Het is twee bouwlagen hoog onder een steil schilddak. De aanbouw aan de rechterzijde heeft een eigen, kleiner schilddak dat iets lager eindigt en in het grote schilddak inschuift. De nokrichting van de daken staat evenwijdig op de voorgevel. Het pand is in baksteen opgetrokken. De indeling van de gevels is asymmetrisch. De kozijnen en raampartijen zijn wit geschilderd. De bovenlichten zijn voorzien van glas-in-lood.

Fotgo van Bolwerk de Kat 7 in Zaltbommel

Voorgevel

In de voorgevel bevindt zich op de begane grond links een horizontaal geplaatst venster dat verdeeld is in drie smalle ramen met daarboven drie vierkante, enkelruits bovenlichten. Rechts in de voorgevel is een erker met schuine zijkanten geplaatst. Deze erker heeft aan de schuine kanten een enkelruits raam met een vierkant, enkelruits bovenlicht. Het enkelruits raam in het midden is ruimt wee maal zo breed en heeft een even breed bovenlicht. De erker wordt met een plat dak afgedekt. Op de verdieping bevindt zich loodrecht boven de benedenvensters links een horizontaal geplaatst venster dat verdeeld is in drie smalle 2-ruits ramen. Boven de erker zit een breed venster: het middendeel bestaat uit een vierkant 2-ruits ramen met aan beide zijden een smal 2-ruits raam. Onder dit brede venster is een bloembakhouder aangebracht.

Linker zijgevel

Op de begane grond van de linker zijgevel is rechts een stenen erker aangebouwd met schuine kanten en een hoge balustrade voor het balkon erboven. De erker heeft aan de schuine kanten een enkelruits raam met daarboven een vierkant enkelruits bovenlicht. Het enkelruits raam in het midden van de erker is tweemaal zo breed als de zijramen met dubbele enkelruits bovenlichten erboven.
Op de verdieping bevindt zich loodrecht boven de benedenvensters links een venster met dubbele 2-ruits draairamen. Rechts, ter hoogte van het balkon, bevinden zich dubbele openslaande deuren, die dezelfde ruitindeling hebben als het venster ter linkerzijde.

Rechter zijgevel

Op de begane grond van de rechter zijgevel bevindt zich links een venster met dubbele ramen met dubbele, enkelruits bovenlichten erboven. Loodrecht daarboven is op de verdieping een venster met dubbele 2-ruits draairamen geplaatst. Aan de rechterkant op de begane grond is in de aanbouw een ingang aangebracht.

Achtergevel

Doordat de achtergevel lager gelegen is, bestaat deze uit drie bouwlagen. De vensterindeling is zeer onregelmatig. In de eerste bouwlaag bevindt zich aan de rechterzijde aan groot breed venster met een vierkant enkelruits raam en rechts daarnaast een smal enkelruits raam met enkelruits bovenlicht. In de tweede bouwlaag zijn links van het midden twee kleine, enkelruits vensters geplaatst en rechts een venster met dubbele ramen en dubbele, enkelruits bovenlichten. In de derde bouwlaag bevindt zich links een 4-ruits balkondeur met daarvoor een eenvoudig hoekbalkon en in het midden een smal, verticaal geplaatst 2-ruits venster dat tot aan de bakgoot reikt.

Dak

Het schilddak steekt flink over en is gedekt met rode, opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Op het dakvlak boven de voorgevel staat in het midden een hoge, bakstenen schoorsteen. Op het dakvlak boven de achtergevel bevindt zich een kleiner exemplaar. In dit dakvlak en in het dakvlak boven de linker zijgevel, is een dakkapel met twee vierkante 4-ruits draairamen onder een plat dak geplaatst.

Aanbouw

De aanbouw aan de rechterzijde van het pand is in dezelfde stijl uitgevoerd als de woning. Aan de voorzijde bevindt zich een doorgang onder een enkelsteens rondboog. In het portaal zit in de dieper gelegen gevel een venster met een enkelruits raam en een 2-ruits bovenlicht. In de rechter zijgevel zit op de begane grond rechts een venster met dubbele ramen en dubbele enkelruits bovenlichten. Op de eerste verdieping is onder het dak een laag venster met dubbele, 2-ruits ramen aangebracht. In de achtergevel zijn op de drie lagen vensters met verschillende afmetingen zichtbaar.

Bijgebouwen, stoep en tuin

Rond de voorkant van het huis is een lage, bakstenen muur gemetseld met ter hoogte van de ingang een trap met 3 treden.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de karakteristieke vorm van de jaren 30 van de 20ste eeuw.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering op Bolwerk de Kat.

Bolwerk de Kat 7, woonhuis op een kaart getoond.