Maasdijk 79, woonhuis
Adres: Maasdijk 79, Poederoijen
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5307 HN Poederoijen
Straat + huisnummer: Maasdijk 79
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie M, nr. 319
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993
Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: ca. 1930
Architect: -
Bouwstijl: -
Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans
Datum beschrijving: 29 januari 1992
Datum foto’s: eind 1991
Bronnen: -
Kadastrale kaart van Maasdijk 79 in Poederoijen (2015)
Historie en ligging
Het pand is buitendijks gelegen aan de zuidwestzijde van de Maasdijk. Het zal zijn gebouwd rond 1930. De bouwstijl is geïnspireerd op de tweede periode van de Amsterdamse school uit de tweede helft van de jaren twintig.
Plattegrond en opbouw
Het woonhuis is opgetrokken op een rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband en hebben een gepleisterde plint. Tegen de hoek rechts achter is een rechthoekige aanbouw geplaatst van één bouwlaag onder een plat dak. Hier bevindt zich de ingang naar het vroegere nummer 81.
Voorgevel
De symmetrisch ingedeelde voorgevel bevat twee kruisvensters met enkelruits draairamen en 4-ruits bovenlichten bezet met geel kathedraalglas. De onderramen zijn gedekt met luiken. In het midden bevindt zich in de portiek een houten paneeldeur met 6-ruits bovenlicht. De gevelopeningen worden ontlast door anderhalf steens rollagen, waarvan het onderste deel is uitgevoerd in gele steen en het bovenste deel in rode baksteen, dat enigszins uitsteekt. De gevel wordt afgesloten met een houten bakgoot op gesneden klossen.
Linker zijgevel
De linker zijgevel bevat op de begane grond rechts een enkelruits venster met 4-ruits bovenlicht bezet met geel kathedraalglas en links een ingehakt venster. De zolder bevat twee kruisvensters met enkelruits draairamen en 4-ruits bovenlichten. Het venster op de begane grond wordt ontlast door een steens rollaag van gele en rode steen; de twee vensters op de verdieping door een anderhalf steens rollaag van gele en rode steen. De rode steen steekt hier echter niet uit. In de top bevindt zich een driehoekig venster, omringd door een halfsteens rand van gele baksteen.
Rechter zijgevel
De rechter zijgevel wordt voor een deel aan het zicht onttrokken door de latere aanbouw. De gevel bevat op de begane grond en op de verdieping twee kruisvensters met enkelruits draairamen en 4-ruits bovenlichten bezet met geel kathedraalglas. De luiken van de vensters op de begane grond zijn verwijderd. De vensters worden ontlast door een anderhalf steens rollaag, waarvan het onderste deel is uitgevoerd in gele steen en het bovenste deel in rode baksteen, dat enigszins uitsteekt. In de top bevindt zich een driehoekig venster omringd door een halfsteens van gele baksteen.
Achtergevel
De achtergevel is niet beschreven omdat deze niet openbaar toegankelijk is en de toenmalige eigenaren/bewoners herhaaldelijk afwezig waren.
Dak
Het pand is voorzien van een overstekend zadeldak, dat is gedekt met gesmoorde Tuiles du Nordpannen met platte wel. Op de nok staat een gemetselde schoorsteen.
Aanbouw
In de voorgevel van de aanbouw bevindt zich een deur. In de rechter zijgevel bevinden zich twee kruisvensters met enkelruits draairamen en 4-ruits bovenlichten bezet met geel kathedraalglas.
Bijgebouwen, stoep en tuin
Links en rechts van het pand staan delen van een ijzeren hek met spijlen.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.