Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Maasdijk 52, woonhuis

Adres: Maasdijk 52, Poederoijen

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5307 HR Poederoijen
Straat + huisnummer: Maasdijk 52
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie M, nr. 857

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar:1930
Architect: A. Tankens te Andel (N-Br)
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans
Datum beschrijving: 31 januari 1992
Datum foto’s: eind 1991

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van perceel Maasdijk 52 in Poederoijen

Kadastrale kaart van Maasdijk 52 in Poederoijen (2015)

Historie en ligging

Het pand is binnendijks gelegen onderaan de noordzijde van de Maasdijk. Het is in 1930 gebouwd naar ontwerp van de Andelse architect A. Tankens. Deze architect is ook werkzaam geweest in Zuilichem, waar hij eveneens in 1930 het ontwerp maakte voor de woning Nieuwstraat 18. De woningen vertonen veel overeenkomsten. Opvallend aan het pand is het mansardedak, dat hier, doordat het een vrijstaand huis betreft, in zijn zuivere vorm voorkomt, zoals die ontworpen is door de Franse architect François Mansard (1598 -1666).

Plattegrond en opbouw

Het pand is opgetrokken op een rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag. De voorgevel is gemetseld in kruisverband; de overige gevels in halfsteens verband. De bakstenen geels zijn versierd met speklagen van gele verblendsteen. Deze steen bevindt zich ook ter hoogte van de wisseldorpels. De gevelopeningen worden ontlast door een geprofileerde, gecementeerde balk en de vensters hebben geglazuurde lekdorpeltegels. Het dak heeft twee rookkanalen en twee pirons op de nok. Tegen een deel van de achtergevel bevindt zich een niet oorspronkelijke aanbouw.

Foto van voorkant woonhuis aan de Maasdijk 52 in Poederoijen

Voorgevel

De asymmetrisch ingedeelde voorgevel heeft links een topgevel met daarvoor een driezijdige erker. De erker heeft drie schuifvensters met bovenlichten, bezet met gekleurd glas-in-lood. Daarboven bevindt zich een deurpartij met een vermoedelijk niet oorspronkelijke stolpdeur met 4-ruits bovenlicht. De deurpartij geeft toegang tot het balkon op de erker. Het hekwerk van het balkon lijkt niet oorspronkelijk. In het rechter deel van de gevel bevindt zich links een portiek met houten paneeldeur met bovenlicht, gezet in gekleurd glas-in-lood. De portiek is aan de gevelzijde halfrond afgesloten. Rechts hiervan bevinden zich twee schuifvensters met bovenlichten, bezet met gekleurd glas-in-lood. De topgevel wordt afgesloten met een windveer, het overige deel van de gevel met een houten bakgoot op gesneden klossen. Het dak heeft een dakkapel met enkelruits stolpraam.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat een schuifvenster met bovenlicht bezet met gekleurd glas-in-lood, boven een gedeeld enkelruits kelderlicht. De gevel wordt afgesloten met een houten bakgoot op gesneden klossen.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft twee symmetrisch geplaatste schuifvensters met bovenlichten bezet met gekleurd glas-in-lood. De gevel wordt afgesloten met een houten bakgoot op gesneden klossen.

Achtergevel

Het rechter deel van de achtergevel wordt aan het zicht onttrokken door een aanbouw. Links is een grote pui ingehakt. Rechts naast de pui bevindt zich nog een oorspronkelijk smal venster, bezet met glas-in-lood. Ter plaatse van de zolder is een venster ingehakt. De gevel wordt afgesloten met een houten bakgoot op gesneden klossen.

Dak

Het pand is voorzien van een mansardedak dat is gedekt met rode geglazuurde Tuiles du Nordpannen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria

a. de, mede door de architectuur, opvallende situering onder aan de dijk.

Maasdijk 52, woonhuis op een kaart getoond.