Maasdijk 34, boerderij
Adres: Maasdijk 34, Poederoijen
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5307 HP Poederoijen
Straat + huisnummer: Maasdijk 34
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie N, nr. 1689
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993
Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: boerderij (sinds 2015 woonhuis)
Bouwjaar: ca. 1870
Architect: -
Bouwstijl: -
Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans-drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 31 januari 1992
Datum foto’s: eind 1991
Bronnen: -
Kadastraal perceel van Maasdijk 34 in Poederoijen (2015)
Historie en ligging
T-boerderij die met het voorhuis direct aan de Maasdijk (binnendijks) ligt. Het achterhuis is relatief lang. Naast de boerderij is een sterk gedecoreerde schuur neergezet (Sinds 2002 in gebruik als woonhuis met het adres Maasdijk 32a).
Plattegrond en opbouw
T-boerderij op rechthoekig grondvlak. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en gemetseld in kruisverband. De voorgevel wordt afgesloten met een forse houten kroonlijst. De achtergevel is versierd met vazen op de dakrand, zoals ook is gedaan bij de voormalige schuur. Rondom het pand loopt een pleisterwerken plint.
Voorgevel
De voorgevel is symmetrisch van opbouw, aan de bovenzijde afgesloten door de kroonlijst, aan de onderzijde afgesloten door de pleisterwerken plint. In de gevel zitten vier 6-ruits schuifvensters met luiken; centraal ligt de paneeldeur met enkelruits bovenlicht. De vensters en de deur worden ontlast door strekken met hardstenen sluitstenen met diamantkop en lijstje. De sluitstenen zijn iets korter dan de strek, afgezien van de middelste sluitsteen. Tussen de strekken zijn sierankers in het metselwerk geplaatst.
Linker zijgevel
De linker zijgevel heeft in het voorhuis een smal 3-ruits schuifvenster met luik, strek en sluitsteen en op de verdieping een 4-ruits draairaam met strek en sluitsteen. De topgevel wordt afgesloten met een rollaag; op de top is een schoorsteen gemetseld.
Het achterhuis heeft een groot nieuw ingezet venster, vermoedelijk op de plek waar eertijds een serre heeft gezeten. Links in de gevel enkele 5-ruits halfronde stalramen.
Rechter zijgevel
De rechter zijgevel heeft in het voorhuis een klein vierkant venster en op de verdieping twee 4-ruits schuifvensters met strek en sluitsteen. In de gevel van het achterhuis lopen diverse bouwnaden, maar het is niet duidelijk of het pand verlengd of gewijzigd is geweest. Links in de gevel zitten twee 6-ruits schuifvensters met luiken; daarnaast een ingeslepen deur met erboven, door de dakvoet heen gestoken, een dubbel hooiluik; rechts van de deur zit, in nieuw metselwerk, een 4-ruits raam. Rechts daarvan bevinden zich een 7-ruits stalraam, twee boven elkaar gelegen grote 9-ruits stalramen en een derde groot 9-ruits stalraam. Uiterst rechts in de gevel zit een ingeslepen 12-ruits rozetvenster.
Achtergevel
De achtergevel is enigszins gewijzigd. De indeling van de gevel was oorspronkelijk symmetrisch. Nu is de rechter staldeur dichtgemetseld en zijn de deeldeuren vervangen door schuifdeuren. Links in de gevel zit een staldeur; de deeldeuren worden geflankeerd door 11-ruits staande vensters. Op de verdieping zit een houten luik. In de top van de gevel zit een halfrond 5-ruits stalraampje. De gevel wordt afgesloten door een rollaag. Op de schouderstukken en de top zijn vazen gemetseld.
Dak
Voor- en achterhuis hebben een zadeldak dat gedekt is met gesmoorde Hollandse pannen. Het dak van het voorhuis ligt tussen twee topgevels. Langs de dakrand van het achterhuis loopt een mastgoot.
Erfafscheiding
Vóór de voorgevel is een ijzeren spijlenhekje geplaatst.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.
Stedenbouwkundige criteria
a. de situering in de bocht van de dijk en in samenhang met de omliggende panden.