Maasdijk 32a, paardenschuur
Adres: Maasdijk 32a, Poederoijen
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5307 HP Poederoijen
Straat + huisnummer: Maasdijk 32a (vm. hooischuur bij Maasdijk 34)
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie N, nr. 1690
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993
Oorspronkelijke functie: paardenschuur
Huidige functie: hooischuur (sinds 2002 woonhuis)
Bouwjaar:1900 - 1910
Architect: -
Bouwstijl: -
Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans-drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving:31 januari 1992
Datum foto’s: eind 1991
Bronnen: -
Kadastrale kaart van Maasdijk 32a in Poederoijen (2015)
Historie en ligging
Deze voormalige schuur is gelegen aan de noordzijde (binnendijks) van de Maasdijk. Het pand is iets terug liggend van de dijk gebouwd, naast een boerderij van iets oudere datum (Maasdijk 34). Het pand springt vooral in het oog door een uitbundig gebruik van decoratieve elementen als sierbanden en -omlijstingen van witte, zwarte en gele kalkzandsteen in de rood bakstenen gevels. De dakrand is tevens versierd middels diverse vazen. Oorspronkelijk werd het pand gebruikt als paardenschuur, later als hooischuur bij de boerderij op nr. 34. In de jaren 80 van de 20ste eeuw is de voorgevel gerenoveerd, waarbij alle oude kalkzandstenen zijn vervangen door nieuwe. Ook de kap werd toen vernieuwd. (In 2002 werd de schuur verbouwd tot woonhuis en kreeg toen ook het huidige huisnummer).
Plattegrond en opbouw
Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondvlak en beslaat twee bouwlagen en een zolder onder een gebroken kap. De gevels zijn gemetseld in kruisverband en opgetrokken in rode baksteen met decoratieve banden in gele, witte en zwarte kalkzandsteen. Rondom het pand loopt een pleisterwerken plint.
Voorgevel
De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld. Links zitten twee 8-ruits vensters waarin een enkel klapraampje. Rechts in de gevel zit een dubbele deeldeur met ronde afsluiting. Op de verdieping bevinden zich twee getoogde staande 11-ruits vensters, gevuld met verschillend gekleurd kathedraal-glas. In de top van het pand zit een margrietvenster met verschillend gekleurd kathedraalglas. Over de gevel lopen in het metselwerk verschillende decoratieve banden. De vensters zijn omlijst met decoratief metselwerk. In de gevel zijn verschillende rijk uitgevoerde sierankers gezet. De gevel wordt afgesloten met een gepleisterde dakrand, waarbij op de schouderstukken en de top decoratieve vazen zijn gemetseld.
Linker zijgevel
De linker zijgevel telt van rechts naar links: een getoogde deur, een getoogd 11-ruits venster, een getoogde deur, een getoogd 11-ruits venster, grote dubbele deeldeuren en twee getoogde 11-ruits vensters waartussen een getoogde deur. Alle getoogde strekken zijn uitgevoerd in decoratief metselwerk. Over de gevel lopen twee decoratieve banden. Onder de dakrand rust, op uitgemetselde decoratieve klossen, een mastgoot.
Rechter zijgevel
In de rechter zijgevel zitten van links naar rechts: een getoogd 11-ruits venster, een getoogde deur, wederom een getoogd, iets hoger liggend 11-ruits venster, drie getoogde 11-ruits vensters op dezelfde hoogte, een loopdeur, een getoogd 11-ruits venster en ter afsluiting een tweede loopdeur. De getoogde strekken en rollagen zijn uitgevoerd in decoratief metselwerk. Over de gevel lopen twee decoratieve banden. Onder de dakrand rust, op uitgemetselde decoratieve klossen, een mastgoot.
Achtergevel
In de achtergevel zitten drie grote 9-ruits stalvensters. Onder de stalvensters zijn in de gevel drie stalluiken gemaakt. In de top van de gevel bevindt zich een halfrond 5-ruits stalvenster. Over de gevel lopen drie decoratieve banden.
De gevel wordt afgesloten door een gepleisterde dakrand, waarbij op de top een cementen gestileerde lelie is gemetseld.
Dak
De pand heeft een gebroken kap met de nok dwars op de dijk en is gedekt met gesmoorde Muldenpannen, met aanvullingen van rode Muldenpannen.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria
a. de gaaf bewaarde gebleven hoofdvorm, de bijzondere detaillering en het materiaalgebruik.
Stedenbouwkundige criteria
a. de situering in de bocht van de dijk.