Lees pagina voor

Maasdijk 13, pastorie

Adres: Maasdijk 13``, Poederoijen

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5307 HM Poederoijen
Straat + huisnummer: Maasdijk 13
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie M, nr. 367

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: pastorie
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: 1876
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans-drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 31 januari 1992
Datum foto’s: eind 1991

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van perceel Maasdijk 13 in Poederoijen

Kadastrale kaart van Maasdijk 13 in Poederoijen (2015)

Historie en ligging

Deze vroegere pastorie, nu een woonhuis, is een groot pand dat direct aan de Maasdijk gelegen is. In de voorgevel is een hardstenen gedenkplaat gemetseld waarin gegraveerd: “de eerste steen gelegd * op 6 mei 1876 * M.J.E. Virulij * Heer van Poederoijen * president kerkvoogd”. De achtergevel van het pand is nieuw opgetrokken in een iets lichtere baksteen. Het pand zelf is verschillende malen intern verbouwd geweest, met als laatste een volledige aanpassing voor rolstoelgebruik. Onder andere zijn de drempels verwijderd en is een nieuwe rechte trap ingebouwd.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op rechthoekig grondvlak en beslaat twee bouwlagen met in de dijk gebouwde kelders, en een kap. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en gemetseld in kruisverband. De gevels zijn versierd met hoekpilasters, aan de voorzijde een kroonlijst, aan de zijgevels langs de dakrand een uitgemetseld boogfriesje.

Foto van voorkant woonhuis Maasdijk 13 in Poederoijen

Voorgevel

De voorgevel wordt begrensd door hoekpilasters, een gekorniste kroonlijst en een pleisterwerken plint. De middelste vensteras, waarin de vernieuwde deur met enkelruits bovenlicht is geplaatst, wordt iets benadrukt door plaatsing in een lichte risaliet. De gevel is symmetrisch ingedeeld met vijf vensterassen waarin op de begane grond getoogde 6-ruits schuifvensters en op de verdieping getoogde 4-ruits schuifvensters zijn geplaatst. Alle vensters worden ontlast door strekken.

Linker zijgevel

De linker zijgevel van het pand vertoont enkele gewijzigde vensters. Op de verdieping is een venster ingehakt of vergroot, waardoor deze door het boogfries heen steekt. Op de begane grond zijn twee vensters nieuw ingezet of vergroot. In de onderbouw zit een kelderraam.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft twee vergrote vensters: op de verdieping een dubbel draairaam en op de eerste bouwlaag een groot enkelruits venster.

Achtergevel

De achtergevel is geheel opnieuw opgemetseld in een iets lichtere steensoort. Op de verdieping zijn twee dubbele draairamen en een 4-ruits raam geplaatst. In het dakvlak staat een grote 4-ruits dakkapel.

Dak

Het schilddak is gedekt met gesmoorde Muldenpannen, aan de voorzijde voorzien van het (in de jaren negentig van de 20ste eeuw aangebrachte) jaartal 1876 in rode pannen. Langs de dakrand loopt een mastgoot. Op de nok staat alleen rechts een schoorsteen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm en de detaillering van de voorgevel.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering aan de dijk.

Cultuurhistorische criteria

a. de voormalige functie als pastorie.