Kerkstraat 28, boerderij
Adres: Kerkstraat 28, Nieuwaal
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5313 AR Nieuwaal
Straat + huisnummer: Kerkstraat 28
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie R, nr. 392
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 30 juli 1996
Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: ca. 1850
Architect: -
Bouwstijl: -
Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving:17 juli 1995
Datum foto’s: 25 juli 1995
Bronnen: -
Kadastrale kaart Kerkstraat 23 in Nieuwaal (2015)
Historie en ligging
Deze voormalige boerderij is op enige afstand van de weg gelegen. De voorgevel is gericht naar de Waalbandijk, de achtergevel naar de Kerkstraat. Door de kleurstelling en gevelbehandeling geeft het pand de indruk twee verschillende hoofdgevels te bezitten. Het werd vermoedelijk omstreeks 1850 gebouwd. Het achterhuis is in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Alleen het voorhuis is intact gebleven, waar tegen een deel van de achter- en linker zijgevel één, omlopende ombouw is geplaatst. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Nu wordt er uitsluitend gewoond.
Plattegrond en opbouw
Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondplan, waarvan de lange zijde evenwijdig loopt aan de Waalbandijk. Het telt één bouwlaag en een zolder. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. Langs de voorgevel en een deel van de linker zijgevel loopt een gepleisterde, zwart geteerde plint. De achtergevel is gepleisterd en wit geschilderd. Middels gravure zijn in het pleisterwerk schijnvoegen aangegeven. De aanbouw is eveneens gepleisterd en wit geschilderd.
Voorgevel
De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld. Links uit het midden is de deur geplaatst met een bovenlicht met roeden. Links daarvan bevindt zich een 6-ruits schuifvenster. Onder dit venster, vlak boven het maaiveld, een kelderraam. Rechts van de deur zijn twee 6-ruits schuifvensters aangebracht. De vensters zijn voorzien van luiken. Deur, vensters en kelderopening zijn geplaatst onder een strek.
De zolderverdieping bevat, vlak onder de dakrand, twee verticaal gedeelde 2-ruits vensters onder een rollaag.
Het voorgevelvlak van de aanbouw ter linkerzijde is terug gelegen en bevat een 4-ruits venster, voorzien van luiken.
Linker zijgevel
De linker zijgevel wordt voor een groot deel in beslag genomen door de aanbouw. Het zichtbare gevelvlak bevat geen gevelopeningen.
Het zijgevelvlak van de aanbouw bevat rechts een 4-ruits venster, voorzien van luiken.
Rechter zijgevel
De rechter zijgevel is blind.
Achtergevel
Tegen het rechter deel van de achtergevel is de aanbouw geplaatst. Het achtergevelvlak van deze aanbouw bevat twee 4-ruits vensters, voorzien van luiken. Het zijgevelvlak van de aanbouw bevat één 4-ruits venster, eveneens gedekt met luiken. De achtergevel van het voorhuis bevat rechts, naast de aanbouw, een houten paneeldeur. Links daarvan bevinden zich twee 6-ruits schuifvensters, voorzien van luiken. Op de zolderverdieping, vlak onder de dakrand, is een 4-ruits draairaam geplaatst.
Dak
Het voorhuis heeft een schilddak en is met riet gedekt. Op de nok staat een gemetselde schoorsteen. De aanbouw heeft een zadeldak met schild, waarvan de nokhoogte net onder de dakrand van het voorhuis blijft. De dakvlakken zijn eveneens met riet gedekt.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria
a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.
Stedenbouwkundige criteria
a. landschappelijke waarde omwille van de situering.