Kerkstraat 10, woonhuis
Adres: Kerkstraat 10, Nieuwaal
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5313 AR Nieuwaal
Straat + huisnummer: Kerkstraat 10
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie R, nr. 39
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 30 juli 1996
Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: ca. 1930
Architect: -
Bouwstijl: -
Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 29 mei 1995
Datum foto’s: 7 maart 1995
Bronnen: -
Kadastrale kaart Kerkstraat 10 in Nieuwaal (2015)
Historie en ligging
Dit woonhuis is markant gelegen in de bocht van de Kerkstraat. Het werd gebouwd omstreeks 1930.
Plattegrond en opbouw
Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondplan en telt één bouwlaag en een zolder onder een steil zadeldak, dat is gedekt met gesmoorde, opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok. De houten bakgoot heeft een forse overstek. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kettingverband. De geveltop is voorzien van siermetselwerk. Tegen de achtergevel is links een vlak gedekte uitbouw geplaatst. Deze is oorspronkelijk en stamt uit de bouwtijd. Het metselwerk van de uitbouw is eveneens in ketting-verband uitgevoerd.
Voorgevel
De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld en bevat op de begane grond rechts de entree met houten, blank gelakte, geprofileerde deur met een klein venster. Vóór de deur een betegelde stoep. Links bevindt zich een driezijdige erker op rechthoekige plattegrond. De vijf bovenlichten, drie aan de voorzijde en één aan elk van de zijkanten, zijn bezet met veelkleurig glas-in-lood. Het dak van de erker is boven de entree doorgezet als luifel en rust daar op twee gemetselde pijlers, waardoor het idee van een portiek is ontstaan.
De verdieping heeft een vierlicht met 4-ruits draairamen, waarvoor een houten bloemenbak. De geveltop bevat een horizontaal gedeeld 2-ruits venster. Boven dit venster bevindt zich siermetselwerk. De vensters zijn ingehakt.
Linker zijgevel
De linker zijgevel bevat aan de voorzijde draairamen met een van glas-in-lood voorzien bovenlicht. Aan de achterzijde is een dubbel, overeenkomstig venster geplaatst. Beide vensters zijn ingehakt.
Rechter zijgevel
De rechter zijgevel bevat aan de voorzijde een smal, hoog glas-in-loodraam met een van veelkleurig glas-in-lood voorzien bovenlicht. Rechts daarvan een klein tweelicht met glas-in-lood draairamen. Aan de achterzijde is overeenkomstig de linker zijgevel, een dubbel draairaam, waarvan de bovenlichten zijn bezet met glas-in-lood. Het rechter zijgevelvlak van de uitbouw bevat een gekoppeld deur-/raamkozijn met een paneeldeur en een ongedeeld venster. De deur en alle vensters zijn ingehakt. In het dakvlak is een dakkapel aangebracht met een fors overstek. De vensters zijn voorzien van glas-in-lood.
Achtergevel
De achtergevel heeft op de begane grond rechts een stolpdeur met glaspanelen, deels voorzien van glas-in-lood. Het gevelvlak van de uitbouw bevat rechts een deur met glaspaneel en zijlicht. De bovenlichten zijn bezet met glas-in-lood. Links daarvan een klein venster. Het zijgevelvlak van de uitbouw heeft een stolpraam. Op de verdieping zijn in het achtergevelvlak twee tweelichten met 4-ruits draairamen geplaatst. De geveltop bevat een horizontaal gedeeld 2-ruits venster. Boven dit venster bevindt zich, evenals de voorgevel, siermetselwerk. Deur en vensters zijn ingehakt.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria
a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaal gebruik.