Lees pagina voor

Kasteellaan 6, boerderij

Adres: Kasteellaan 6, Nederhemert

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5317 KX Nederhemert-Zuid
Straat + huisnummer: Kasteellaan 6
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Nederhemert, sectie C, nr. 553

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: ca. 1850
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 4 september 1995
Datum foto’s: 31 augustus 1995

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van perceel Kasteellaan 6 in Nederhemert

Kadastrale kaart Kasteellaan 6 in Nederhemert (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige boerderij is gelegen aan de westzijde van de Kasteellaan en werd vermoedelijk omstreeks 1850 gebouwd. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Nu wordt er uitsluitend gewoond. Het voorhuis is nog origineel, het achterhuis is gewijzigd.

Plattegrond en opbouw

De boerderij is gebouwd op een rechthoekig grondplan en telt één bouwlaag en een zolder. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk van het voorhuis is uitgevoerd in kruisverband. Het achterhuis is vernieuwd in een halfsteens verband. De gevels zijn wit geschilderd en rondom loopt een zwart geteerde plint.

Foto van voor en zijkant woonboerderij aan de Kasteellaan 6 in Nederhemert

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en vijf vensterassen breed. In het midden is een brede, geprofileerde deur geplaatst met een bovenlicht, voorzien van gebogen roeden. Voor de deur een gemetselde stoeptrede. Ter weerszijden bevinden zich twee 6-ruits schuifvensters. De verdieping bevat drie vensters, waarvan de onderramen stolpramen zijn met een 4-ruits roedeverdeling en een 8-ruits bovenlicht. Boven het middelste venster bevindt zich een cirkelvormig venster met een 4-ruits verdeling. De vensters worden gedekt met luiken. De deur en de vensters zijn geplaatst onder een strek. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in het voorhuis twee 6-ruits schuifvensters, voorzien van luiken, onder een rollaag. In het rechter venster is het onderraam vervangen door een stolpraam. Het achterhuis is aan deze zijde breder dan het voorhuis, zodat de linker zijgevel van het achterhuis naar voren springt. De zo ontstane inwendige hoek bevat een 8-ruits draairaam onder een rollaag. Het linker zijgevelvlak van het achterhuis bevat rechts twee niet-oorspronkelijke deuren met een segmentboogvormig glaspaneel, voorzien van een roedeverdeling. Tussen deze deuren een 12-ruits venster, dat wordt gedekt met een louvreluik. Links daarvan bevinden zich een tweelicht met 12-ruits draairaam, eveneens gedekt met louvreluiken, en een smalle, lage deur. Geheel links bevinden zich acht verticaal gedeelde 2-ruits betonnen stalramen. De deuren en alle vensters zijn geplaatst onder een rollaag. In het dakvlak zijn drie kantelbare dakramen aangebracht.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat in het voorhuis één klein en twee grote 6-ruits schuifvensters, voorzien van luiken en geplaatst onder een rollaag. De rechter zijgevel van het achterhuis is geheel nieuw opgetrokken en bevat vier grote, dubbele inrijdeuren. Geheel rechts bevindt zich nog een 2-ruits betonnen stalraam.

Achtergevel

De achtergevel is asymmetrisch ingedeeld. Rechts uit het midden is op de begane grond een dubbele deur onder een latei geplaatst, links daarvan een brede, opgeklampte staldeur onder een rollaag, en rechts van de dubbele deur een betonnen stalraam, oorspronkelijk met een 6-ruits verdeling. Boven de dubbele deur is een hooiluik aangebracht onder een rollaag, met ter linkerzijde een 2-ruits betonnen stalraam. Het metselwerk langs de dakrand vertoont een rollaag.

Dak

Het wolfdak is gedekt met riet. De onderzijde van het linker dakvlak is ter hoogte van het voormalige stalgedeelte gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen. Twee gemetselde schoorstenen staan op de nok. In het rechter dakvlak zijn, onder een opgelichte kap, drie forse dakkapellen toegevoegd met 4-ruits draairamen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Kasteellaan 6, boerderij op een kaart getoond.