Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Molenstraat 69, boerderij

Adres: Molenstraat 69, Nederhemert

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5317 JE Nederhemert-Noord
Straat + huisnummer: Molenstraat 69
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie T, nr. 52

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: 1913
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 28 augustus 1995
Datum foto’s: 25 augustus 1995

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van perceel Molenstraat 69 in Nederhemert

Kadastrale kaart Molenstraat 69 in Nederhemert (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige boerderij is gelegen aan de zuidzijde van de Molenstraat. Het pand werd gebouwd in 1913; dit jaartal wordt vermeld in de boogvulling boven de voordeur. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Het pand is verbouwd en heeft nu uitsluitend een woonfunctie.

Plattegrond en opbouw

De boerderij is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het dwarsgeplaatste voorhuis telt één bouwlaag en een zolder; het achterhuis heeft één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. Rondom loopt een gepleisterde plint.

Foto van voorkant woonhuis aan Molenstraat 69 in Nederhemert

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en vijf vensterassen breed. In het midden is een houten paneeldeur met een van glas-in-lood voorzien bovenlicht, teruggelegen geplaatst in een portiek, dat aan de bovenzijde met een segmentboog wordt afgesloten. De entree is bereikbaar via twee hardstenen stoeptreden. Ter weerszijden bevinden zich twee T-vormig ingedeelde schuifvensters, waarvan de bovenlichten zijn voorzien van glas-in-lood. De vensters zijn geplaatst onder een segmentboogvormige ontlastingsboog. De boogvelden zijn gevuld met mozaïek in meerkleurig sierpleisterwerk. Het gevelvlak wordt beëindigd met een geprofileerde gootlijst.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in het voorhuis op de begane grond rechts een smal schuifvenster, voorzien van een glas-in-lood bovenlicht. Links bevindt zich een eenvoudige, houten deur, eveneens voorzien van een glas-in-lood bovenlicht. Links daarvan een klein, ongedeeld venster onder een strek. De zolderverdieping bevat een T-vormig ingedeeld schuifvenster. Het bovenlicht is bezet met glas-in-lood. De deur en de schuifvensters zijn geplaatst onder een segmentboogvormige ontlastingsboog. De boogvelden zijn gevuld met een mozaïek in meerkleurig sierpleisterwerk. Langs de dakrand loopt een eenvoudige windveer met gevelmakelaar. De linker zijgevel van het voormalige stalgedeelte bevat drie segmentboogvormige ijzeren stalramen.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat in het voorhuis op de begane grond links een smal schuifvenster, voorzien van een glas-in-lood bovenlicht. Rechts daarvan bevindt zich een T-vormig ingedeeld schuifvenster, eveneens voorzien van een glas-in-lood bovenlicht. Daaronder, in het midden, vlak boven het maaiveld, is een kelderopening geplaatst, voorzien van een diefijzer. De zolderverdieping bevat ook een T-vormig ingedeeld schuifvenster, waarvan het bovenlicht is bezet met glas-in-lood. De vensters zijn geplaatst onder een segmentboogvormige ontlastingsboog. De boogvelden zijn gevuld met een mozaïek in meerkleurig sierpleisterwerk. Langs de dakrand loopt een eenvoudige windveer met gevelmakelaar.

De rechter zijgevel van het voormalige stalgedeelte bevat vier 2-ruits betonnen stalramen.

Achtergevel

De achtergevel kent een inwendige hoek met een zogenoemd Betuws overstek. De gevel bevat links een ingehakte, opgeklampte staldeur. Het teruggelegen gevelvlak bevat links, tegen de inwendige hoek, brede deeldeuren en rechts een opgeklampte staldeur onder een rollaag. Het metselwerk van de inwendige hoek is vernieuwd en bevat een ingehakte, opgeklampte deur en rechts daarvan een 2-ruits betonnen stalraam. Het bovenste deel van dit gevelvlak is voorzien van een houten beschot.

Dak

Het voorhuis heeft een zadeldak, dat is gedekt met gesmoorde kruispannen. Twee gemetselde schoorstenen staan op de nok. In het voordakvlak bevindt zich, recht boven de entree, een eenvoudige dakkapel, onder een zadeldak, met een T-vormig ingedeeld schuifvenster, voorzien van een glas-in-lood bovenlicht. Het achterhuis bevat een met riet gedekt schilddak met een zogenoemd Betuws overstek aan de achterzijde.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Molenstraat 69, boerderij op een kaart getoond.