Maasdijk 48, woonhuis
Adres: Maasdijk 48, Nederhemert
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5317 KR Nederhemert-Noord
Straat + huisnummer: Maasdijk 48
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie T, nr. 228
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 1996
Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: 1839
Architect: -
Bouwstijl: -
Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 2 september 1995
Datum foto’s: 31 augustus 1995
Bronnen: -
Kadastrale kaart Maasdijk 48 in Nederhemert (2015)
Historie en ligging
Het pand is gelegen aan de noordzijde (binnendijks) van de Maasdijk, aan de voet van de dijk en ligt grotendeels op dijkniveau. De voorgevel is gericht naar de dijk. Muurankers in de voorgevel geven aan dat het pand in 1839 werd gebouwd.
Plattegrond en opbouw
Het pand is gebouwd op een L-vormig grondplan met het voorhuis evenwijdig aan de dijk. In de oksel van de L-vorm is een houten, vlakgedekte uitbouw toegevoegd. Het voorhuis telt één bouwlaag en een zolder; het achterhuis telt één bouwlaag De bakstenen gevels zijn merendeels gemetseld in kruisverband. Rondom loopt een gepleisterde, grijze plint. Het achterhuis is vernieuwd. De linker zij- en de achtergevel zijn opnieuw opgetrokken. Tegen de rechter zijgevel van het achterhuis is een houten uitbouw geplaatst.
Voorgevel
Het metselwerk van de voorgevel is aan de linkerzijde voor een groot deel vernieuwd in een afwijkende kleur baksteen en gemetseld in een halfsteensverband. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld. Links uit het midden is een houten deur – bestaande uit een onder- en bovendeur – geplaatst met een 3-ruits bovenlicht, onder een kleine luifel, waarboven een rollaag. Rechts van de deur bevinden zich een 9-ruits en een 6-ruits schuifvenster, eveneens onder een rollaag. Links van de deur is een 6-ruits schuifvenster ingehakt. De vensters worden gedekt met luiken. Op de verdieping bevinden zich, vlak onder de dakrand, twee 4-ruits schuifvensters. Het metselwerk langs de dakrand, links, vertoont vlechtingen.
Linker zijgevel
De linker zijgevel bevat in het voorhuis een klein 4-ruits venster, voorzien van een luik. De linkerzijgevel van het achterhuis is nieuw opgetrokken in halfsteensverband en bevat drie halfcirkelvormige ijzeren stalramen.
Rechter zijgevel
De rechter zijgevel bevat in het voorhuis een 9-ruits schuifvenster. Dit venster heeft een bakstenen lekdorpel en is geplaatst onder een rollaag. De rechter zijgevel van het achterhuis wordt gevormd door de uitbouw en bevat twee segmentvormige tweelichten, voorzien van een roedeverdeling.
Achtergevel
De achtergevel is eveneens vernieuwd, maar het metselwerk is wel uitgevoerd in kruisverband. Het gevelvlak bevat op de begane grond, ongeveer in het midden, een eenvoudige houten deur onder een rollaag. Rechts daarvan bevindt zich een segmentboogvormig, ijzeren stalraam en links van de deur een klein, ingehakt, ongedeeld venster. De verdieping bevat een drielicht onder en rollaag, met 4-ruits draairamen. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen. Links, in de achtergevel van de houten uitbouw, is een segmentboogvormige, dubbele deur met roedeverdeling aangebracht.
Dak
Het voorhuis heeft een met riet gedekt schilddak, met een aan de linkerzijde afhangend schild. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok. Het achterhuis bevat een met riet gedekt wolfdak, eveneens met een aan de linkerzijde afhangend dakvlak.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria
a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.
Stedenbouwkundige criteria
a. onderdeel uitmakend van een historisch gegroeid dijklint en daarin door de ligging aan de voet van de dijk, een beeldbepalende rol spelend.