Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Maasdijk 14, woonhuis

Adres: Maasdijk 14, Nederhemert

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5317 KR Nederhemert-Noord
Straat + huisnummer: Maasdijk 14
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie T, nr. 172

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 1996

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: 1912
Architect: -
Bouwstijl: invloeden van de Art Nouveau

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans
Datum beschrijving: 10 juni 1993
Datum foto’s: 27 april 1993

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van perceel Maasdijk 14 in NederhemertKadastrale kaart Maasdijk 14 in Nederhemert (2015)

Historie en ligging

Dit pand is gelegen aan de noordzijde (binnendijks) van de Maasdijk, onder aan de dijk. Het pand, dat in zijn architectuur onmiskenbaar invloeden vertoont van de Art Nouveau (onder meer in het deurrooster en de lateien boven de vensters van de voorgevel), is gebouwd in 1912. In 1973 is het inwendig ingrijpend verbouwd. Tijdens de periode dat de huisartsenpraktijk van dokter Keizer in het pand was gevestigd, is het venster in de linker zijgevel gewijzigd in een deur. Inmiddels is dit venster weer teruggebracht.

Plattegrond en opbouw

Het pand is opgetrokken op een samengestelde plattegrond en bestaat uit twee haaks op elkaar staande bouwdelen, die onderling iets ten opzichte van elkaar zijn verschoven. Het linker bouwdeel telt anderhalve bouwlaag; het rechter bouwdeel telt één bouwlaag.
De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. Voor- en zijgevels zijn versierd met details in groen geglazuurde baksteen, zoals speklagen, onderdelen van ontlastingsbogen en hoekblokjes ter plaatse van wisseldorpels. Het pand heeft een plint van donkere baksteen.

Foto van voorkant Maasdijk 14 in Nederhemert

Voorgevel

De asymmetrisch ingedeelde voorgevel bevat in het linker, uitspringende gedeelte op de begane grond twee T-vensters met 3-ruits bovenlicht en op de verdieping een tweelicht met T-vensters en 3-ruits bovenlichten. De vensters worden op de begane grond ontlast door een steens segmentboog, op de verdieping door een gecementeerde latei met op de uiteinden een ingekrast Art Nouveaumotief. Het boogveld boven het venster op de verdieping is bezet met siermetselwerk. De gevel wordt afgesloten door een ver overstekende bakgoot op gesneden klossen. Het rechterdeel van de gevel heeft links de entree, bestaande uit een paneeldeur met 3-ruits bovenlicht en rechts daarvan twee T-vensters en 3-ruits bovenlicht. De deur heeft één glaspaneel achter een Art Nouveau deurrooster van siersmeedwerk. De entree is voorzien van een lessenaarsdakje, gedekt met rode geglazuurde Tuiles du Nord. Vensters en deur worden ontlast door een steens segmentboog en een gecementeerde latei met op de uiteinden een ingekrast Art Nouveaumotief. De gevel wordt afgesloten door een pseudo-hoofdgestel, bestaande uit een architraaf van wit geglazuurde baksteen, een fries gevormd door vakken, van elkaar gescheiden door verticale stroken wit geglazuurde baksteen en een ver overstekende houten bakgoot op geprofileerde klossen, waarvan de plaatsing overeen komt met de scheiding tussen de vakken van het fries.

Linker zijgevel

De linker zijgevel heeft links en rechts een T-venster met 3-ruits bovenlicht. Daartussen bevindt zich een deur met 3-ruits bovenlicht op de plaats van een venster. Vensters en deur worden ontlast door een steens segmentboog en een gecementeerde latei met op de uiteinden een ingekrast Art Nouveaumotief. Links naast het trapje bevindt zich een 2-ruits kelderlicht.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft rechts twee schuifvensters, één 6-ruits en één 4-ruits. Deze laatste was in oorsprong ook 6-ruits. Beide vensters hebben luiken. Tussen de vensters bevindt zich een paneeldeur met 2-ruits bovenlicht. Vensters en deur worden ontlast door een anderhalf steens segmentboog, waarvan het boogveld is bezet met siermetselwerk. De gevel wordt afgesloten door een pseudo-hoofdgestel, bestaande uit een architraaf van wit geglazuurde baksteen, een fries gevormd door vakken, van elkaar gescheiden door verticale stroken wit geglazuurde baksteen en een ver overstekende houten bakgoot op geprofileerde klossen, waarvan de plaatsing overeen komt met de scheiding tussen de vakken van het fries.

Achtergevel

De vrij sober uitgevoerde achtergevel heeft in het midden twee enkelruits draairamen en daarboven een 2-ruits venster. Rechts bevindt zich een 2-ruits kelderlicht achter tralies. Deze gevelopeningen worden ontlast door een steens strek. De overige openingen zijn ingehakt.

Dak

Het linker bouwdeel is voorzien van een zadeldak met aan de voorzijde een wolfeind en aan de achterzijde een schild. De nok heeft aan de voorzijde een piron, In het schild aan de achterzijde staat een rookkanaal. Het rechter bouwdeel bevat een L-vormig afgeplat schilddak. Beide daken zijn gedekt met rode geglazuurde Tuiles du Nord. Het voordakvlak van het rechter bouwdeel wordt doorbroken door een dakkapel voorzien van een schilddakje met piron op de nok en een 12-ruits stolpraam. Het rechter dakvlak wordt doorbroken door een dakkapel met lessenaarsdak en 8-ruits stolpraam.

Interieur

In het interieur bevinden zich onder meer Art Nouveau stucplafonds, een zwartmarmeren mantel en originele paneeldeuren.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten in in- en exterieur, de gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik;
b. een in deze gemeente weinig voorkomend voorbeeld van de Art Nouveau;
c. de bijzondere onderdelen in het interieur.

Stedenbouwkundige criteria

a. onderdeel van een historisch gegroeid dijklint en daarin een beeldbepalende rol spelend.

Maasdijk 14, woonhuis op een kaart getoond.