Lees pagina voor

Maasdijk 12, boerderij

Adres: Maasdijk 12, Nederhemert

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5317 KR Nederhemert-Noord
Straat + huisnummer: Maasdijk 12
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie T, nr. 1117

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:10 september 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie:  woonhuis

Bouwjaar: na 1861
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans
Datum beschrijving: 16 juli 1993
Datum foto’s: 27 april 1993

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van perceel Maasdijk 12 in NederhemertKadastrale kaart Maasdijk 12 in Nederhemert (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige boerderij is binnendijks gelegen aan de noordzijde van de Maasdijk en is gebouwd na de overstroming van 1861, vermoedelijk op oudere fundering. De boerderij maakt onderdeel uit van een complex bestaande uit de boerderij, een schuur en een vijfroeden schuurberg (beide Maasdijk 12a).

Plattegrond en opbouw

Het pand is opgetrokken op een rechthoekige grondslag en telt anderhalve bouwlaag. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband.

Foto van voorgevel woonhuis aan de Maasdijk 12 in Nederhemert

Voorgevel

De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een gemetselde middenrisaliet en hoekpilasters, alle met insnijdingen, zogenaamde refends (naar het franse werkwoord refendre: snijden of knippen), een uitgemetselde plint, voorzien van een afzaat, en wordt afgesloten met een geprofileerde gietijzeren bakgoot op een uitgemetselde bakstenen sierlijst met zaagtand. De middenrisaliet heeft een ondiepe getoogde portiek met entreepartij, bestaande uit een, als imitatie-dubbele deur uitgevoerde, paneeldeur met een enkelruits getoogd bovenlicht. De deur bevat twee glaspanelen achter gietijzeren deurroosters. Ter weerszijden bevinden zich op de begane grond twee 6-ruits schuifvensters met getoogde bovendorpel en luiken en op de verdieping twee 2-ruits vensters. De gevelopeningen worden op de begane grond ontlast door een anderhalf steens segmentboog, op de verdieping door een steens strek. Van de schuifvensters zijn de wisseldorpelklosjes verwijderd. De vensters hebben een hardstenen onderdorpel.

Linker zijgevel

De linker zijgevel heeft gemetselde hoekpilasters met uitgemetselde plint, voorzien van een afzaat, en wordt afgesloten met een geprofileerde gietijzeren bakgoot op een uitgemetselde bakstenen sierlijst met zaagtand. De rechter pilaster heeft insnijdingen. De gevel bevat geheel links een toegang met paneeldeur met niet oorspronkelijk glaspaneel en enkelruits bovenlicht. Links en rechts bevindt zich een 6-ruits schuifvenster met getoogde bovendorpel en luiken en op de verdieping, symmetrisch geplaatst, drie 2-ruits vensters. De gevelopeningen worden op de begane grond ontlast door een anderhalf steens segmentboog, op de verdieping door een steens strek. Van de schuifvensters zijn de wisseldorpelklosjes verwijderd. De vensters hebben een hardstenen onderdorpel. Onder het linker schuifvenster bevindt zich een kelderlicht.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft gemetselde hoekpilasters met uitgemetselde plint, voorzien van een afzaat, en wordt afgesloten met een geprofileerde gietijzeren bakgoot op een uitgemetselde bakstenen sierlijst met zaagtand. De linker pilaster heeft insnijdingen. De gevel heeft rechts twee 6-ruits schuifvensters met getoogde bovendorpel en luiken en op de verdieping, symmetrisch geplaatst, drie 2-ruits vensters.

De gevelopeningen worden op de begane grond ontlast door een anderhalf steens segmentboog, op de verdieping door een steens strek. Van de schuifvensters zijn de wisseldorpelklosjes verwijderd. De vensters hebben een hardstenen onderdorpel. Onder het linker schuifvenster bevindt zich een kelderlicht.

Achtergevel

De achtergevel heeft gemetselde hoekpilasters, een uitgemetselde plint, voorzien van een afzaat, en wordt alleen ter plaatse van de pilasters afgesloten met een geprofileerde gietijzeren bakgoot op een uitgemetselde bakstenen sierlijst met zaagtand. Daartussen is een zinken mastgoot aangebracht. De gevel heeft links een kelderlicht en in het midden op de begane grond een klein 2-ruits stolpvenster. Alle overige vensters zijn ingehakt.

Dak

Het pand heeft een schilddak dat is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De nokeinden bevatten een rookkanaal.

Interieur

In het interieur bevinden zich onder meer een zwartmarmeren mantel en een zwartmarmeren vloer in de gang.

Bijgebouwen, stoep en tuin

Het voorerf wordt begrensd door een gietijzeren spijlenhek op bakstenen basement.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria

a. onderdeel van een historisch gegroeid dijklint en daarin een beeldbepalende rol spelend;
b. een ensemblewaarde in relatie met de omringende bebouwing.

Maasdijk 12, boerderij op een kaart getoond.