Lees pagina voor

Kapelstraat 2, woonhuis

Adres: Kapelstraat 2, Nederhemert

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5317 JR Nederhemert-Noord
Straat + huisnummer: Kapelstraat 2
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie T, nr. 174

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 1996

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: 1937
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans
Datum beschrijving: 26 mei 1993
Datum foto’s: 29 april 1993

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van perceel Kapelstraat 2 in Nederhemert

Kadastrale kaart Kapelstraat 2 in Nederhemert (2015)

Historie en ligging

Dit woonhuis is gelegen aan de oostzijde van de Kapelstraat en is in 1937 gebouwd in opdracht van Dientje en Wim Knoop.

Plattegrond en opbouw

Het in Noors verband gemetselde bakstenen pand is opgetrokken op een samengesteld grondplan en telt één bouwlaag. Het pand is gemetseld in een rode baksteen met een plint van donkerbruine baksteen.

Foto van voorgevel woning aan de Kapelstraat 2 in Nederhemert

Voorgevel

De asymmetrische voorgevel bevat op de begane grond links de entree met houten geprofileerde deur met klein venster en enkelruits bovenlicht. Venster en bovenlicht zijn bezet met veelkleurig glas-in-lood. Rechts bevindt zich een driezijdige erker op trapeziumvormige plattegrond. De vijf bovenlichten, drie voor en de zijkanten elk één, zijn bezet met veelkleurig glas-in-lood. Het dak van de erker is boven de entree doorgezet als luifel en rust daar op een geprofileerde houten kolom. Links naast de deur is een hardstenen plaat ingemetseld met opschrift “DE EERSTE STEEN/GELEGD DOOR/DIENTJE EN WIM/KNOOP/18-2-1937”.
Rechts naast de deur is een opmerkelijke brievenbus aangebracht van geglazuurd sieraardewerk met inscriptie “bus” in de art nouveau-stijl.
De verdieping heeft twee tweelichten met enkelruits draairamen en de geveltop een smal enkelruits venster. Boven dit venster en langs de dakrand bevindt zich siermetselwerk. De kap heeft een overstek op, door het gevelvlak gestoken, gordingen.
De voorgevel van de uitbouw heeft een enkelruits schuifvenster met enkelruits bovenlicht en voorzien van een luik voor het onderraam. Het glas-in-lood van het bovenlicht is verwijderd.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat een uitbouw, die naar achteren doorloopt. De gevel heeft rechts een enkelruits schuifvenster met bovenlicht bezet met veelkleurig glas-in-lood en voorzien van een luik voor het onderraam. Links bevindt zich een smal 2-ruits venstertje. De uitbouw heeft rechts een kruisvenster met enkelruits schuifvensters met bovenlichten bezet met veelkleurig glas-in-lood en voorzien van luiken voor de onderramen. Links een toegang met vermoedelijk niet oorspronkelijke deur. Het dakvlak wordt doorbroken door een dakvenster op de plaats van een dakkapel met 2-ruits stolpraam.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft rechts een kruisvenster met enkelruits schuifvensters met bovenlichten bezet met veelkleurig glas-in-lood en voorzien van luiken voor de onderramen en links een enkelruits schuifvenster met bovenlicht bezet met veelkleurig glas-in-lood en voorzien van een luik voor het onderraam.

Achtergevel

De achtergevel heeft op de begane grond links een 2-ruits stolpdeur met gedeeld bovenlicht bezet met veelkleurig glas-in-lood. De uitbouw heeft een venster met vermoedelijk niet oorspronkelijk 4-ruits draairaam. De verdieping heeft links een tweelicht met enkelruits draairamen en rechts een 2-ruits stolpdeur, de geveltop heeft een smal enkelruits venster. Boven dit venster en langs de dakrand bevindt zich siermetselwerk. De kap heeft een overstek op, door het gevelvlak gestoken, gordingen.

Dak

Het pand heeft een ver overstekend zadeldak dat is gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De nok heeft twee rookkanalen. De uitbouw aan linker- en achterzijde heeft deels een plat dak.

Interieur

In het interieur is de indeling met kamer-en-suite bewaard gebleven. Het interieur bevat onder meer oorspronkelijke schuifdeuren met blank glas-in-lood, plafonds van hardboard (?) met onder meer door middel van latjes aangegeven ruitvormen, een terrazzovloer in de gang, de oorspronkelijke trap, een gepleisterde lambrisering in de gang, in de achterkamer een lichtbruine vermoedelijk travertin mantel en een dito mantel in de voorkamer, maar dan extra versierd met zwart marmer.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik;
b. de bijzondere onderdelen in het interieur.

Kapelstraat 2, woonhuis op een kaart getoond.