Lees pagina voor

De Hophoven bij 3, schuur/smederij en bakhuisje

Adres: De Hophoven 3, Nederhemert

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5317 JV Nederhemert-Noord
Straat + huisnummer: De Hophoven bij 3
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie T, nr. 1157

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 1996

Oorspronkelijke functie: schuur/smederij en bakhuisje
Huidige functie: schuur

Bouwjaar: 1909
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom- ir. D.B.M. Hermans
Datum beschrijving: 23 januari 1995-21 augustus 1996
Datum foto’s: 30 januari 1995-21 augustus 1996

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van perceel De Hophoven 3 in NederhemertKadastrale kaart van De Hophoven 3 in Nederhemert (2015)

Schuur

Foto van schuur aan de Hophoven 3 in Nederhemert

Historie en ligging

Deze schuur is gelegen links van het bijbehorende woonhuis De Hophoven 3 en is gebouwd in 1909. De schuur wordt nu gebruikt voor hobby. Van de oorspronkelijke gevelindeling is weinig meer over: in 1950 zijn de gevels ingrijpend gewijzigd en zijn grote gietijzeren ramen aangebracht, die in de jaren 90 van de 20ste eeuw grotendeels zijn vervangen in aluminium. In oorsprong hadden de gevels kleine 6-ruits getoogde gietijzeren vensters, waarvan er nog één resteert in de achtergevel.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondplan, waarvan de lange zijde evenwijdig loopt aan de straat. Het telt één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. De gevels hebben een gepleisterde plint. De linker zijgevel is gepleisterd en wit geschilderd.

Voorgevel

In de voorgevel is links een niet-oorspronkelijk, gekoppeld raam-/deurkozijn geplaatst onder een rollaag. Rechts daarvan bevinden zich drie ingehakte vensters. De goot rust op ijzeren gootbeugels.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in de geveltop een cirkelvormig raam met een 4-ruits verdeling.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat links een dubbele schuifdeur en rechts ingehakte vensters. De geveltop bevat een cirkelvormig raam met roeden.

Achtergevel

De achtergevel bevat links een eenvoudige houten deur. Rechts daarvan is een 4-ruits venster met een ongedeeld bovenlicht geplaatst overeenkomstig de vensters in de voorgevel, een segmentboogvormig 6-ruits ijzeren stalraam en een niet-oorspronkelijk samengesteld venster. De achtergevel wordt voor een groot deel aan het zicht onttrokken door een op zeer korte afstand gebouwd voormalig bakhuisje van één bouwlaag.

Dak

De schuur heeft een zadeldak dat is gedekt met rode Hollandse pannen. In het dakvlak aan de straatzijde staat een hoge, gemetselde schoorsteen.

Bakhuisje

Foto van bakhuisje aan de Hophoven 3 in Nederhemert

Het bakhuisje is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. De voorgevel bevat in het midden een deur met daarboven een enkelruits venster. Links en rechts een 7-ruits gietijzeren rondboogvenster. De rechter zijgevel heeft links een halfrond 5-ruits stalraam. Het bakhuisje heeft een zadeldak waarvan de nokrichting evenwijdig loopt aan die van de schuur. Het dak is met golfplaten gedekt. Rechts staat tegen het huisje een oorspronkelijk toilet, waarvan de inrichting nog intact is.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. een ensemblewaarde in relatie met het bijbehorende woonhuis;
b. als voormalige smederij van belang, als voorbeeld van een functionele en typologische ontwikkeling.

Cultuurhistorische criteria

a. vanwege de voormalige bestemming, die verbonden is met een technische ontwikkeling.

De Hophoven bij 3, schuur/smederij en bakhuisje op een kaart getoond.