Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Walderweg 3, boerderij

Adres: Walderweg 3, Kerkwijk

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5315 AN Kerkwijk
Straat + huisnummer: Walderweg 3
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie 0, nr. 470

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis-handelsbedrijf

Bouwjaar: 1908
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 3 augustus 1995
Datum foto’s: 27 juli 1995

Bronnen:

Kadastrale kaart van 2015 van perceel Walderweg 3 in Kerkwijk

Kadastrale kaart Walderweg 3 in Kerkwijk (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige boerderij is gelegen aan de oostzijde van de Walderweg, tegenover de Hogenhofstraat. De linker zijgevel is gericht naar de Walderweg. Het pand werd in 1908 gebouwd. In de voorgevel is in de portiek een gedenksteen geplaatst met de tekst: ‘Eerste steen J.G. Slegh jr. 23.07.1908’. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Nu wordt er gewoond en is er een handelsbedrijf gevestigd.

Plattegrond en opbouw

De boerderij is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het dwarsgeplaatste voorhuis staat haaks op de weg en telt twee bouwlagen - waarvan de tweede bouwlaag niet een volledige verdiepingshoogte heeft - en een zolder. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd. De kelder, overwelfd met troggewelfjes en voorzien van een vloer van rode plavuizen, is buiten gebruik en gedeeltelijk volgestort.
Het achterhuis bestaat uit één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband. Ter decoratie zijn in de voor- en zijgevels van het voorhuis gecementeerde speklagen en sluitstenen aangebracht. De boogvullingen zijn gesierd met kleine tegeltjes. Rondom loopt een gepleisterde, zwart geteerde plint.

Foto van voorkant woning aan de Walderweg 3 in Kerkwijk

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en vijf vensterassen breed. In het midden is, teruggelegen in een portiek, de deur met een rooster geplaatst en een ongedeeld bovenlicht. Voor de deur een hardstenen stoeptrede. Ter weerszijden van de entree bevinden zich twee schuifvensters, voorzien van luiken. De zolderverdieping bevat drie verticaal gedeelde 2-ruits vensters. De vensters hebben een hardstenen lekdorpel en zijn geplaatst onder een segmentboogvormige ontlastingsboog.
Het gevelvlak wordt beëindigd met een houten bakgoot met geprofileerde gootlijst.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in het voorhuis op de begane grond twee schuifvensters, voorzien van luiken. Op de verdieping bevinden zich twee 4-ruits schuifvensters. De vensters hebben een hardstenen lekdorpel en zijn geplaatst onder een segmentboogvormige ontlastingsboog. In de geveltop bevindt zich een cirkelvormig, ijzeren raam met een zespas. Langs de dakrand loopt een eenvoudige windveer met gevelmakelaar.
De linker zijgevel van het achterhuis bevat vier 4-ruits draairamen onder een rollaag. Deze vensters hebben een bakstenen lekdorpel.
De goot rust op gootbeugels.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat in het voorhuis op de begane grond een schuifvenster, voorzien van luiken. Op de verdieping bevinden zich twee 4-ruits schuifvensters. De vensters hebben een hardstenen lekdorpel en zijn geplaatst onder een segmentboogvormige ontlastingsboog. In de geveltop bevindt zich een cirkelvormig, ijzeren raam met een zespas. Langs de dakrand loopt een eenvoudige windveer met gevelmakelaar. De rechter zijgevel van het achterhuis bevat een deur met een 4-ruits glaspaneel, geplaatst onder een rollaag. Voorts twee 4-ruits draairamen, eveneens onder een rollaag. Deze vensters hebben een bakstenen lekdorpel.
De goot rust op gootbeugels.

Achtergevel

De achtergevel was oorspronkelijk symmetrisch van opzet en traditioneel ingedeeld met in het midden brede, licht getoogde deeldeuren. Rechts van de deeldeuren bevindt zich op de begane grond een segmentboogvormige, houten deur. De oorspronkelijke deur links van de deeldeuren is vervangen door een ingehakt, ongedeeld venster, met een bakstenen lekdorpel en voorzien van luiken. Boven de deeldeuren bevindt zich een dubbel hooiluik, geplaatst in een kozijn met een licht getoogde bovendorpel. De geveltop bevat een cirkelvormig, ijzeren raam met een zespas. Langs de dakrand loopt een eenvoudige windveer met gevelmakelaar.

Dak

Het voorhuis heeft een zadeldak met de noklijn haaks op de Walderweg. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok. Het achterhuis heeft een zadeldak met de noklijn dwars op die van het voorhuis. Beide daken zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria

a. onderdeel van historisch gegroeide bebouwing en daarin een belangrijke rol spelend.

Walderweg 3, boerderij op een kaart getoond.