Kruisstraat 3, boerderij
Adres: Kruisstraat 3, Kerkwijk
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5315 AM Kerkwijk
Straat + huisnummer: Kruisstraat 3
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie S, nr. 124
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:10 september 2006
Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: ca. 1880
Architect: -
Bouwstijl: -
Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 1 augustus 1995
Datum foto’s: 27 juli 1995
Bronnen: -
Kadastrale kaart Kruisstraat 3 in Kerkwijk (2015)
Historie en ligging
Deze voormalige hallehuisboerderij is gelegen aan de zuidzijde van de Kruisstraat en werd omstreeks 1880 gebouwd. Het achterhuis is vergroot. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Nu wordt er uitsluitend gewoond.
Eind jaren 80 van de 20ste eeuw is de boerderij gerestaureerd, waarbij het pand grotendeels nieuw is opgetrokken en dakkapellen zijn toegevoegd.
Plattegrond en opbouw
De boerderij is gebouwd op een rechthoekig grondplan en telt één bouwlaag en een zolder. De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband en het is voegwerk voorzien van een dagstreep. Langs de voorgevel loopt een gepleisterde plint.
Voorgevel
De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld. Links uit het midden is een eenvoudige, houten deur geplaatst met een 2-ruits bovenlicht. Links daarvan bevindt zich een 4-ruits schuifvenster, voorzien van luiken. Daaronder, vlak boven het maaiveld, zit een kelderopening. Rechts van de deur bevinden zich een 9-ruits en geheel rechts een 6-ruits schuifvenster. Beide vensters zijn voorzien van luiken. De zolderverdieping bevat twee 4-ruits schuifvensters. De deur en alle vensters zijn geplaatst onder een strek.
Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen.
Linker zijgevel
De linker zijgevel bevat in het voorhuis een niet-oorspronkelijke, houten deur met een zijlicht dat wordt gedekt met een luik. Rechts daarvan bevinden zich twee 9-ruits schuifvensters, eveneens voorzien van luiken. De linker zijgevel van het achterhuis bevat twee halfcirkelvormige ijzeren stalramen en geheel rechts een klein, ongedeeld venster. Het achterste deel van het voormalige stalgedeelte springt terug en werd later aangebouwd. Het gevelvlak van de inwendige hoek - de oorspronkelijke achtergevel - toont in het metselwerk nog enkele vlechtingen. Het terug liggende gevelvlak van de linker zijgevel bevat een grote schuifpui.
Rechter zijgevel
De rechter zijgevel bevat, evenals de linker zijgevel, in het voorhuis een niet-oorspronkelijke, houten deur met een zijlicht dat wordt gedekt met een luik. Rechts daarvan bevinden zich twee 9-ruits schuifvensters, eveneens voorzien van luiken. De rechter zijgevel van het voormalige stalgedeelte bevat drie halfcirkelvormige stalramen.
Achtergevel
De achtergevel is symmetrisch ingedeeld. In het midden bevindt zich een stolpdeur met 8-ruits glaspaneel. Ter weerszijden een deur, eveneens met een 8-ruits glaspaneel. De deuren worden gedekt met houten luiken en zijn geplaatst onder een strek.
Dak
Het pand heeft een zadeldak, met een wolfeind aan de voorzijde en een schild aan de achterzijde. Het dak is met riet gedekt. Op de nok staan twee gemetselde schoorstenen. In het linker dakvlak zijn, onder een opgelichte kap, twee dakkapellen geplaatst met een 4-ruits schuifvenster. In het rechter dakvlak zijn, onder een opgelichte kap, drie dakkapellen aangebracht, voorzien van een 6-ruits schuifvenster. Tevens is in dit dakvlak een kantelbaar dakraam geplaatst. In het achter dakvlak is, onder een opgelichte kap, een dakkapel aangebracht met een 4-ruits schuifvenster.
Terreinafscheiding
Aan de straatzijde bevindt zich een smeedijzeren spijlenhek.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria:
a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.