Hambloksestraat 46-46a, boerderij
Adres: Hambloksestraat 46 en 46a, Aalst
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5308 KP Aalst
Straat + huisnummer: Hambloksestraat 46-46a
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie L, nr. 1331
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993
Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: ca. 1890
Architect: -
Bouwstijl: -
Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans/drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 31 januari 1992
Datum foto’s: eind 1991
Kadastrale kaart van Hambloksestraat 46-46a in Aalst (2015)
Historie en ligging
Het pand ligt een eindje van de weg, omgeven door tuinen.
Plattegrond en opbouw
Een pand betreft een tot woonhuis verbouwde hallehuisboerderij op een rechthoekig grondvlak. Het pand bestaat uit één bouwlaag met een zolder. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. Rondom het pand loopt een pleisterwerken plint.
Het pand is aan de achterzijde verlengd, de kap is over de aanbouw doorgetrokken. De uitbouw steekt aan de rechter zijgevel bij het achterhuis uit, als een dwarse aanbouw.
Voorgevel
De voorgevel is net niet symmetrisch ingedeeld, met op de begane grond twee 6-ruits schuifvensters waartussen een deur met bovenlicht. De vensters hebben luiken. Deur en vensters worden door strekken ontlast. Op de verdieping zit een 4-ruits schuifvenster onder een strek, geflankeerd door twee 2-ruits klapramen.
Linker zijgevel
De linker zijgevel heeft ter hoogte van het voorhuis een 6-ruits schuifvenster met luiken. Links hiervan is een entree in de gevel gemaakt met een deur met bovenlicht en een 3-ruits schuifraam met luik. Ter hoogte van het achterhuis zit een klein vierkant venster in de gevel, een 4-ruits schuifraam, een 4-ruits draairaam, en in het nieuw aangebouwde deel een 6-ruits schuifvenster.
Rechter zijgevel
De rechter zijgevel heeft ter hoogte van het voorhuis een kelderraam in de plint, een raam met 2-ruits bovenlicht en luiken (oorspronkelijk waarschijnlijk een 6-ruits schuifvenster) en een deur met bovenlicht.
Ter hoogte van het achterhuis is een 6-ruits schuifvenster geplaatst. Hiernaast steekt de nieuwe uitbreiding dwars in de gevel.
Achtergevel
De achtergevel wordt gevormd door een nieuwe uitbreiding.
Dak
Het pand heeft een wolfdak dat aan de achterzijde is uitgebreid tot schildkap. Het dak is met riet gedekt. Op de nok staat een schoorsteen.
In het linker dakvlak van het achterhuis zijn twee dakramen geplaatst.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria:
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm.