Lees pagina voor

Hogenhofstraat 3, boerderij met bakhuis, schuur en hooiberg

Adres: Hogenhofstraat 3, Kerkwijk

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5315 NE Kerkwijk
Straat + huisnummer: Hogenhofstraat 3
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie S, nr. 853

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij met bakhuis, schuur en hooiberg
Huidige functie: boerderij met bakhuis, schuur en hooiberg

Bouwjaar: 1857
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 3 augustus 1995
Datum foto’s: 27 juli 1995

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van perceel Hogenhofstraat 3 in KerkwijkKadastrale kaart Hogenhofstraat 3 in Kerkwijk (2015)

Historie en ligging

Deze boerderij is markant gelegen op een terp, aan de zuidzijde van de Hogenhofstraat en is duidelijk zichtbaar vanaf de Delwijnsestraat. De achtergevel is gericht naar de weg. Muurankers in de voorgevel geven aan dat het pand in 1857 werd gebouwd.
De boerderij maakt onderdeel uit van een complex, bestaande uit de boerderij, een schuur, een bakhuis en een vijfroeden hooiberg. 

Plattegrond en opbouw

De boerderij is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het dwarsgeplaatste voorhuis telt twee bouwlagen – waarvan de tweede bouwlaag niet een volledige verdiepingshoogte heeft – en een zolder. Het achterhuis/stalgedeelte bestaat uit één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband. Het voorhuis heeft geen plint. Langs de zijgevels van het stalgedeelte loopt wel een gepleisterde plint. De plint van de achtergevel is verdwenen, er zijn nog wel sporen van het pleisterwerk zichtbaar.

Foto van woonboerderij, schuur en hooiberg aan erf van Hogenhofstraat 3 in Kerkwijk

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en vijf vensterassen breed. In het midden is een brede, blank gelakte houten deur geplaatst met een bovenlicht, voorzien van roeden. De entree is bereikbaar via twee gemetselde stoeptreden. Ter weerszijden van de entree bevinden zich twee ongedeelde vensters, waarvan de buitenste zijn voorzien van een bovenlicht. Onder beide buitenste vensters bevindt zich, vlak boven het maaiveld, een kelderopening voorzien van een diefijzer. De kelderopeningen zijn geplaatst onder een rollaag, de deur en de vensters onder een strek. De verdieping bevat, vlak onder de dakrand, drie verticaal gedeelde 2-ruits vensters.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in het voorhuis op de begane grond een venster met bovenlicht, geplaatst onder een rollaag. De luiken zijn verdwenen. Op de verdieping bevindt zich, vlak onder de dakrand een verticaal gedeeld 2-ruits venster. De linker zijgevel van het stalgedeelte bevat geheel rechts een opgeklampte deur. Links daarvan zijn drie segmentboogvormige, 6-ruits ijzeren stalramen geplaatst.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat in het voorhuis op de begane grond een samengesteld driedelig kozijn, voorzien van bovenlichten met glas-in-lood. Dit venster is breder dan het oorspronkelijke venster, waarvan de strek nog zichtbaar is in het metselwerk. Op de verdieping bevindt zich, vlak onder de dakrand, een verticaal gedeeld 2-ruits venster. De rechter zijgevel van het stalgedeelte bevat links een verhoogd gedeelte. Dit gevelvlak bevat links de entree, bestaande uit een niet-oorspronkelijke boven- en onderdeur met bovenlicht. Rechts daarvan een klein, ongedeeld venster en geheel rechts een 6-ruits schuifvenster. Het resterende deel van de rechter zijgevel bevat een klein 4-ruits venster, voorzien van een luik.

Het rechter deel van deze zijgevel springt terug en bevat opgeklampte deeldeuren, waarboven een hooiluik. Het gevelvlak van de inwendige hoek is vernieuwd in een afwijkende baksteen en bevat links een opgeklampte staldeur en rechts een verticaal gedeeld 2-ruits venster, beide geplaatst onder een rollaag. 

Achtergevel

De achtergevel is asymmetrisch ingedeeld. Links uit het midden is een opgeklampte deur geplaatst. Ter weerszijden bevindt zich een 4-ruits venster, waarvan de luiken zijn verdwenen. Geheel rechts bevindt zich een kleinere, opgeklampte staldeur. De deur en de vensters zijn geplaatst onder een strek. Het metselwerk rechts, langs de schuining van de dakrand, vertoont vlechtingen.

Dak

Het voorhuis heeft een schilddak dat is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok.
Het achterhuis/stalgedeelte heeft een zadeldak met schild, dat eveneens is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen. Ook op dit dak staat op de nok een gemetselde schoorsteen.

Schuur

De schuur is naast de boerderij gelegen, eveneens met de achtergevel gericht naar de weg. Het pand werd gebouwd in 1891. In de linker zijgevel is een gedenksteen geplaatst met de tekst: ‘Joh.s. Adr. Slege 14.5.1891’
De schuur is gebouwd op een nagenoeg vierkant grondplan en telt één bouwlaag onder een zadeldak met gesmoorde kruispannen.
De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband. Een gepleisterde plint loopt langs de linker zij- en de achtergevel. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en bevat op de begane grond in het midden een opgeklampte deur, geplaatst in een kozijn met een getoogde bovendorpel, onder een rollaag. Ter weerszijden bevinden zich een segmentboogvormig, 6-ruits ijzeren stalraam en een halfcirkelvormig, ijzeren stalraam. Het gevelvlak wordt beëindigd met een uitgemetselde rollaag.
Tegen de linker zijgevel is het bakhuis geplaatst. Het gevelvlak links van het bakhuis bevat een hoge, dubbele deur. Rechts daarvan is een opgeklampte deur geplaatst met een getoogde bovendorpel. Geheel rechts bevindt zich een halfcirkelvormig ijzeren stalraam. Het gevelvlak rechts van het bakhuis bevat eveneens een halfcirkelvormig, ijzeren stalraam.
De achtergevel bevat op de begane grond brede, dubbele deeldeuren. Links daarvan bevindt zich een staldeur en rechts een halfcirkelvormig, ijzeren stalraam. Boven de deeldeuren is een dubbel hooiluik aangebracht. De deuren en het luik hebben een licht getoogde bovendorpel en zijn geplaatst onder een rollaag. De geveltop wordt bekroond met een windwijzer in de vorm van een paard.
De rechter zijgevel is door begroeiing nauwelijks zichtbaar. Het gevelvlak bevat enkele halfcirkelvormige, ijzeren stalramen.

Bakhuis

Het bakhuis is gebouwd tegen de linker zijgevel van de schuur op een rechthoekig grondplan, waarvan de lange zijde haaks staat op schuur en boerderij. De voorgevel is gericht naar de weg. Het telt één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. Er is geen plint.
De voorgevel bevat rechts een houten deur en links een 4-ruits schuifvenster, beide geplaatst onder een rollaag. De linker zijgevel is tegen de schuur gebouwd. De achtergevel bevat een horizontaal gedeeld 2-ruits venster onder een rollaag. De rechter zijgevel bevat een opgeklampte deur onder een rollaag. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen.

Hooiberg

De hooiberg is gebouwd op een vijfhoekig grondplan en heeft vijf roeden. De onderbouw is opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband en wordt aan de bovenzijde afgesloten met een rollaag. De bovenbouw is open. Het tentdak bestaat uit golfplaten. Tegen één zijde is een bergruimte aangebouwd, onder een lessenaarsdak.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik;
b. ensemblewaarde in relatie met de bijbehorende schuur, bakhuis en hooiberg.

Stedenbouwkundige criteria

a. landschappelijke waarde omwille van de situering.

Cultuurhistorische criteria

a. de verschijningsvorm, die is verbonden met een technische ontwikkeling.

Hogenhofstraat 3, boerderij met bakhuis, schuur en hooiberg op een kaart getoond.