Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Aalderwijksestraat 14, school met bovenmeesterswoning

Adres: Aalderwijksestraat 14, Kerkwijk

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5315 AE Kerkwijk
Straat + huisnummer:  Aalderwijksestraat 14
Naam object : Pro Rege
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie O, nr. 291

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  10 september 1996

Oorspronkelijke functie: school met bovenmeesters-woning
Huidige functie :  kerkelijk centrum

Bouwjaar: ca. 1880
Architect: -
Bouwstijl: invloeden van het neoclassicisme

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans
Datum beschrijving: 25 mei 1993
Datum foto’s: 29 april 1993

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van perceel Aalderwijksestraat 14 in Kerkwijk

Kadastrale kaart van Aalderwijksestraat 14 in Kerkwijk (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige school met bovenmeesters-woning is gelegen aan de zuidzijde van de Aalderwijksestraat en is vermoedelijk gebouwd rond 1880. Het pand was in oorsprong veel groter en bestond uit een schoolgebouw aan de zijde van de kerk, dat inmiddels is gesloopt, en een bovenmeesters-woning. De school heeft dienst gedaan tot ca. 1952/53, daarna is het gebouw tot aan de sloop ingericht geweest tot woonhuis voor een aantal gezinnen. Sinds ca. 1988 is er een kerkelijk centrum gevestigd. Na de sloop is tegen de huidige achtergevel, in oorsprong dus de muur tussen bovenmeesters-woning en school, een aanbouw geplaatst.

Plattegrond en opbouw

Het pand is opgetrokken op een nagenoeg vierkante plattegrond en telt twee bouwlagen. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband.

Foto van voorkant woonhuis aan Aalderwijksestraat 14 in Kerkwijk

Voorgevel

De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een middenrisaliet en hoekpilasters. De gevel heeft een gepleisterde uitgemetselde plint en wordt afgesloten met een gekornist hoofdgestel, waarvan de kroonlijst is verwijderd en op storende wijze is vervangen door een niet gekorniste vlakke plank.
De middenrisaliet bevat op de begane grond de entree, bestaande uit een paneeldeur met twee glaspanelen achter gietijzeren deurroosters en een enkelruits bovenlicht met versieringen in de hoeken. Dit laatste is kenmerkend voor de bouwtijd. Ter weerszijden bevinden zich twee 6-ruits schuifvensters, waarvan de luiken zijn verwijderd. De bovenlichten zijn bezet met helder kathedraalglas. Onder de linker twee vensters bevat de plint twee 3-ruits kelderlichten. De verdieping heeft vijf vensters, waarvan alleen het middelste venster nog de oorspronkelijke 2-ruits indeling heeft. Alle gevelopeningen worden afgesloten door een anderhalve steens strek.

Linker zijgevel

De vrijwel symmetrisch ingedeelde linker zijgevel heeft een middenrisaliet en hoekpilasters. De gevel heeft een gepleisterde uitgemetselde plint en wordt afgesloten met een gekornist hoofdgestel, waarvan de kroonlijst is verwijderd en op storende wijze is vervangen door een niet gekorniste vlakke plank.
De middenrisaliet bevat op de begane grond een toegang, bestaande uit een paneeldeur met enkelruits bovenlicht. Links hiervan bevinden zich twee 6-ruits schuifvensters, rechts één 6-ruits schuifvenster. Het linker venster is later aangebracht en vervangt een deuropening ter plaatse. Van de overige vensters zijn de luiken verwijderd. Behalve bij de entree zijn de bovenlichten bezet met helder kathedraalglas. De verdieping heeft drie enkelruits vensters, waarvan de roedeverdeling is verwijderd. Alle gevelopeningen worden afgesloten door een anderhalve steens strek. 

Rechter zijgevel

De symmetrisch ingedeelde rechter zijgevel heeft een gepleisterde uitgemetselde plint en wordt afgesloten met een hoofdgestel, waarvan de kroonlijst is verwijderd en op storende wijze is vervangen door een vlakke plank. De gevel heeft op de begane grond drie 6-ruits schuifvensters waarvan de luiken zijn verwijderd. De bovenlichten zijn bezet met helder kathedraalglas. De verdieping heeft drie enkelruits vensters, waarvan de roedeverdeling is verwijderd. Alle gevelopeningen worden afgesloten door een anderhalve steens strek.

Achtergevel

De achtergevel is niet oorspronkelijk.

Dak

Het pand heeft een schilddak dat is gedekt met gesmoorde kruis- of bouletpannen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en redelijk oorspronkelijke detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria

a. onderdeel van een historisch gegroeid stedelijk gebied en daarin een beeldbepalende rol spelend.

Aalderwijksestraat 14, school met bovenmeesterswoning op een kaart getoond.