Ridderstraat 6, boerderij
Adres: Ridderstraat 6, Gameren
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5311 CN Gameren
Straat + huisnummer: Ridderstraat 6
Naam object: de Spiegelshof
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie P, nr. 232
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 30 juli 1996
Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: ca. 1700-1860
Architect: -
Bouwstijl: -
Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 20 januari 1995
Datum foto’s: 24 januari 1995
Bronnen: -
Kadastrale kaart Ridderstraat 6 in Gameren (2015)
Historie en ligging
Deze voormalige boerderij is gelegen aan de noordzijde van de Ridderstraat.
Het huis in zijn huidige vorm dateert van omstreeks 1700 en gedeeltelijk van omstreeks 1860. In het muurwerk is duidelijk zichtbaar dat meerdere keren een deel werd aangebouwd. Bij de laatste aanbouw van omstreeks 1860 werd het huis ‘gekeerd’. De gevel aan de Ridderstraat werd toen de voorgevel in plaats van de gevel die naar de dijk was gericht.
Aan de straatzijde en langs de oprijlaan bevindt zich een smeedijzeren spijlenhek.
De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Nu wordt er uitsluitend gewoond. Het pand droeg de naam ‘Spiegelshof’. Op de lijst van belastingplichtigen uit 1369 komt de naam ‘Spiegel’ voor en in het Necrologicum wordt een Hermanus Spiegel de Gameren genoemd. Eind 16de, begin 17de eeuw is het huis eigendom van het geslacht Ronden (Cornelis en Jan), een belangrijke familie waarover weinig bekend is. Eind 18de eeuw kwam het huis in bezit van de familie Van Kerkwijk. De burgemeesters Jacob van Kerkwijk, Jan Willem van Kerkwijk en Jacob de Ridder hebben er gewoond.
Plattegrond en opbouw
Het pand is gebouwd op een nagenoeg vierkant grondplan en telt twee bouwlagen en een zolder.
De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband en gevoegd met een geknipte voeg. Rondom loopt een gepleisterde plint.
Voorgevel
De voorgevel is symmetrisch ingedeeld, drie vensterassen breed en bevat een middenrisaliet en hoekpenanten, met een door uitspringend metselwerk gesuggereerd blokpatroon.
In de middenrisaliet is op de begane grond de entree geplaatst, bestaande uit een dubbele, houten paneeldeur met een rondboogvormig bovenlicht. Ter weerszijden bevindt zich een T-vormig ingedeeld rondboogvenster, voorzien van louvreluiken. De verdieping bevat drie segmentboogvormige 9-ruits schuifvensters.
Het gevelvlak wordt beëindigd met een geprofileerde gootlijst, die wordt doorbroken doordat de middenrisaliet wordt doorgezet met een Vlaamse gevel, onder een zadeldak, met piron bekroonde tuitgevel, waarin een venster is geplaatst met een ruitvormige roedeverdeling onder een segment-boogvormige ontlastingsboog.
Linker zijgevel
De linker zijgevel is asymmetrisch ingedeeld. Het metselwerk op de begane grond is deels vernieuwd. Twee gemetselde stoeptreden geven toegang tot een eenvoudige houten deur met een 3-ruits bovenlicht. Rechts daarvan is een 16-ruits schuifvenster geplaatst, waarvan de luiken zijn verdwenen. Links van de deur bevinden zich twee 9-ruits schuifvensters. Deur en vensters zijn geplaatst onder een strek. Geheel links is, hoog in het gevelvlak, een gekoppeld raam-/deurkozijn geplaatst, waarvoor traptreden ontbreken. Deze eenvoudige houten deur is voorzien van een 2-ruits bovenlicht. Het stolpraam met bovenlicht heeft een roedeverdeling. Dit kozijn is geplaatst onder een rollaag.
De verdieping bevat vier 9-ruits vensters, verschillend van afmeting, met een aan de bovenzijde scharnierend bovenlicht. Drie vensters zijn geplaatst onder een strek, het vierde is ingehakt. Geheel links bevindt zich, vlak onder de dakrand, een verticaal gedeeld 2-ruits venster onder een rollaag.
Het gevelvlak wordt beëindigd met een geprofileerde gootlijst met fries.
Rechter zijgevel
De rechter zijgevel bevat een groot, niet-oorspronkelijk ingehakt kozijn, waarin een deur en tot op het maaiveld doorlopende vensters, voorzien van een roedeverdeling. Rechts daarvan bevinden zich op de begane grond twee 9-ruits schuifvensters onder een rollaag.
Aan de achterzijde is via een houten trapje een verhoogd liggend terras bereikbaar, waarop een dubbele deur met glaspaneel opent. Het terras wordt afgesloten met een smeedijzeren spijlenhekje en is overdekt met golfplaat. De muurvlakken van het terras zijn gepleisterd en wit geschilderd. De verdieping bevat vier 9-ruits vensters, verschillend van afmeting, waarvan twee met een aan de bovenzijde scharnierend bovenlicht, de andere twee zijn schuiframen. De vensters zijn geplaatst onder een strek. Het gevelvlak wordt beëindigd met een geprofileerde gootlijst en fries.
Achtergevel
De achtergevel is symmetrisch ingedeeld. De oorspronkelijk in het midden geplaatste deur is dichtgezet. Slechts het 2-ruits bovenlicht is nog aanwezig. Ter weerszijden bevinden zich twee T-vormig ingedeelde schuifvensters, voorzien van luiken. Links bevindt zich, vlak boven het maaiveld, een kelderopening. De gevelopeningen worden ontlast door een strek.
De verdieping bevat twee, verticaal gedeelde 3-ruits vensters onder een rollaag. Het gevelvlak wordt beëindigd met een geprofileerde gootlijst en fries. Ter linkerzijde sluit een muur, ter afscherming van het terras, aan. In dit gevelvlak is een 6-ruits venster geplaatst onder een rollaag.
Dak
Het pand heeft een kap die bestaat uit twee achter elkaar gelegen schilddaken, waarvan de nok evenwijdig loopt aan de voorgevel. De dakvlakken zijn gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria
a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.
Cultuurhistorische criteria
a. de vroegere bestemming van woonhuis van diverse burgemeesters als element in de lokale geschiedenis van Gameren.