Lees pagina voor

Beemstraat 28, boerderij

Adres: Beemstraat 28, Gameren

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5311 AC Gameren
Straat + huisnummer: Beemstraat 28
Naam object: Jordenshof
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie P, nr. 93

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  30 juli 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie:  woonhuis

Bouwjaar: 1755/1865
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 18 januari 1995
Datum foto’s: 24 januari 1995

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Beemstraat 28 in Gameren

Kadastrale kaart van Beemstraat 28 in Gameren (2015)    

Historie en ligging

Deze voormalige boerderij is gelegen aan de zuidzijde van de Beemstraat en is gebouwd in 1755. Via vererving kwam het pand in 1865 in bezit van Gerrit van Leeuwen, die het huis verbouwde en het het huidige aanzien gaf. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Nu wordt er uitsluitend gewoond. Het pand droeg de naam ‘Jordenshof’, naar de familie Jordens, die van 1649 tot 1713 op deze plaats een huis in bezit had. In oude transportregisters komt de aanduiding ‘spijkertje’ en ‘stenenkamer’ voor.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op een T-vormig grondplan met de rechterzijgevel evenwijdig aan de Beemstraat. Het dwarsgeplaatste voorhuis telt twee bouwlagen en een zolder. Het achterhuis telt één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband. Langs voor- en zijgevels loopt een gepleisterde plint.

Foto van voorkant woonhuis Beemstraat 28 in Gameren

Voorgevel

De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld en vijf vensterassen breed. Links uit het midden is de entree geplaatst, bestaande uit een paneeldeur met een gedecoreerd bovenlicht. De entree is bereikbaar via drie gecementeerde treden. Rechts daarvan bevinden zich drie 6-ruits schuifvensters. Links van de deur een overeenkomstig venster, echter zonder roedeverdeling. Daaronder, vlak boven het maaiveld, is een kelderopening aangebracht. De deur en de vensters zijn geplaatst in een kozijn met een getoogde bovendorpel. De luiken voor de vensters zijn verdwenen. De verdieping bevat vier, liggende 2-ruits vensters. De gevelopeningen worden ontlast door een strek.

Linker zijgevel

De linker zijgevel van het voorhuis bevat op de begane grond een ongedeeld venster met een 2-ruits bovenlicht; op de verdieping een dubbel, openslaand raam, voorzien van een roedeverdeling. De vensters zijn geplaatst onder een rollaag.
De linker zijgevel van het achterhuis bevat rechts een verhoogd gedeelte, dat geheel nieuw is gemetseld in kettingverband, gecementeerd en gedekt met golfplaat. Het gevelvlak bevat een gekoppeld raam-/deurkozijn en een samengesteld venster. Het overige gevelvlak bevat drie, liggende 3-ruits stalramen.
In het dakvlak zijn, onder een opgelichte kap, twee forse, brede dakkapellen aangebracht, waarin vier, twee aan twee gekoppelde ongedeelde uitzetramen.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel van het voorhuis bevat op de begane grond twee 6-ruits schuifvensters in een kozijn met getoogde bovendorpel. De luiken zijn verdwenen. De verdieping heeft twee, liggende 2-ruits vensters. Alle vensters zijn geplaatst onder een strek.

De rechterzijgevel van het achterhuis bevat links een verhoogd gedeelte, waarin een paneeldeur is geplaatst, vlak onder de dakrand. De deur is bereikbaar via twee gecementeerde stoeptreden. Rechts bevindt zich een 6-ruits venster met een 3-ruits bovenlicht. Het overige gevelvlak bevat vier, liggende 3-ruits stalramen onder een rollaag.

Achtergevel

De achtergevel kent een inwendige hoek met een zogenoemd Betuws overstek. De gevel bevat twee segmentboogvormige 6-ruits ijzeren stalramen. Het terug liggende deel van de gevel bevat in het midden een dubbele deeldeur; links daarvan, ingehakt, een 6-ruits stalraam en rechts een halfcirkelvormig stalraam. Geheel links in het gevelvlak is een loopdeur geplaatst onder een rollaag. De loopdeur geheel rechts is dichtgezet. Daarboven bevindt zich een keperboogvormig venster.

Dak

Het voorhuis heeft een met riet gedekt schilddak en rietvorsten op de nok.
Het achterhuis heeft een eveneens met riet gedekt zadeldak met aan de achterzijde een schild dat links bestaat uit een zogenoemd Betuws overstek.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Beemstraat 28, boerderij op een kaart getoond.